Naisten MM-kisat 2017 pelataan kesäkuussa Kanadassa

17.2.2017


Riikka Koskenniemi (vas.) ja Suvi Mäntyniemi valittiin kaudella 2016 Naisten Vaahteraliigan all starsiin ja kaksikko kuului myös maajoukkueen runkopelaajiin syksyn Ruotsi-ottelussa. Kuva: Sami Ranta
Riikka Koskenniemi (vas.) ja Suvi Mäntyniemi valittiin kaudella 2016 Naisten Vaahteraliigan all starsiin ja kaksikko kuului myös maajoukkueen runkopelaajiin syksyn Ruotsi-ottelussa. Kuva: Sami Ranta
Kapteenikvartetti Elina Seppälä (oik), Minttu Hurme, Jonna Hakkarainen ja Elina Kero ovat tottuneita tuulettajia ja kokeneita menestyjiä myös Leijona-paidassa. Kuva: Sami Ranta
Kapteenikvartetti Elina Seppälä (oik), Minttu Hurme, Jonna Hakkarainen ja Elina Kero ovat tottuneita tuulettajia ja kokeneita menestyjiä myös Leijona-paidassa. Kuva: Sami Ranta

Suomi haluaa jälleen mitalipeleihin – vastassa USA, Kanada, Meksiko, Australia ja Iso-Britannia

Vuosi 2017 on amerikkalaisessa jalkapallossa jälleen arvokisavuosi, kun Suomen naisten maajoukkue puolustaa vuoden 2013 kotikisojen pronssia Kanadassa kesäkuun lopulla pelattavissa MM-kisoissa. Langleyssa, Vancouverin lähistöllä pelattaviin kisoihin osallistuvat Suomen lisäksi hallitseva maailman mestari USA sekä Kanada, Meksiko, Iso-Britannia ja Australia.

Suomi voitti Euroopan mestaruuden 2015 lähes näytöstyyliin. Euroopan maista mukana on nyt Suomen ohella kuitenkin vain EM-kisojen finaalivastus Iso-Britannia. Myös USA ja Kanada ovat tulleet aiemmista kisoista Suomelle tutuksi. Sen sijaan Australia ja Meksiko ovat uusia tuttavuuksia, ja osaltaan juuri siksi päävalmentaja Mika Eloranta johdattaa joukkonsa Kanadaan nöyränä.

– Tavoite Kanadan MM-kisoissa on pääsy mitalipeleihin. Naisten maajoukkueella ei ole aikaisempaa kokemusta Meksikon ja Australian osalta, joten maiden tasosta ei juurikaan tietoa ole. Kuitenkin kyseiset maat ovat jenkkifutiskartalla tunnettuja, ja varsinkin Meksikon miesten taso on todella kova.

Arpajaisvoitolla tai pikavipillä ei loppu- tai pronssiotteluun edetä. MM-menestyksen perustaa on rakennettu läpi talven punttisaleilla, juoksutunneleissa ja lajiharjoituksissa.

– Mitalipeleihin päästään kovalla työllä ja treenillä, ja tästä asiasta maajoukkuenaisia syksyn leirityksessä myös muistutin. Eli nopeus, voima ja tekniikat ovat asioita, joissa voimme aina parantaa osaamistamme, eikä tähän valitettavasti ole oikotietä olemassa.

– Toivonkin, että kisoihin mukaan haluavat pelaajat ovat tämän asian sisäistäneet hyvin, sillä kilpailu pelipaikoista tulee varmasti olemaan kovaa tänäkin vuonna.

 

Maaliskuussa ensimmäinen karsintaleiri

Kisaprojekti käynnistyi osaltaan jo syksyn Suomi–Ruotsi –maaottelussa, mutta ensimmäinen varsinainen MM-leiritys pidetään maaliskuussa 90 pelaajan voimin. Lopullinen kisajoukkue varmistuu toukokuun leirin jälkeen.

Tammikuussa järjestetty tekniikkaleiri oli päävalmentaja Elorannan mukaan jälleen hieno asia myös maajoukkueen rakentamisen kannalta, sillä tekniikkaleirillä olleet maajoukkuevalmentajat pääsivät tutustumaan uusiin pelaajiin, jotka eivät olleet valmennukselle aikaisemmin tuttuja. Helmikuun lopussa naisten maajoukkueen runko pääsee lisäksi harjoittelemaan NFL-pelaajien oppiin, kun AFWB:n leiriryhmä pitää harjoitukset myös maajoukkueelle Tampereella lauantaina 26. helmikuuta.

Pelaajat eivät ole ainoita, joilta Eloranta odottaa keväällä hyviä suorituksia. Myös valmennusryhmän on onnistuttava.

– Kevään tärkein tehtävä on luonnollisesti saada pelaajat kaikin puolin valmiiksi MM-kisoihin. Leirityksissä onnistuminen on ensisijaisen tärkeää, päättää Eloranta.

 

Suomen naisten maajoukkueen MM-kisavalmistautumisen aikataulu:

11.3–12.3.2017 I karsinta, johon kutsutaan 90 pelaajaa (kutsut helmikuun alkupuolella)

13.5.-14.5.2017 II karsinta, johon kutsutaan 60 pelaajaa

17.6.-21.6.2017 valmistava leiri 45 pelaajalle 

22.6. - 1.7.2017 MM-kisat Langley, Kanada

 

Päävalmentaja/hyökkäyksen linja Mika Eloranta

Hyökkäyksen koordinaattori ja laitahyökkääjät Petteri Salovalta

Puolustuksen koordinaattori ja linebackerit Toni Luomajoki

Pelinrakentajat Teemu Kuusisto

Keskushyökkääjät Mikko Rissanen

Puolustuksen linja Heikki Kuusela

Puolustuksen takakenttä Mikko Soininen

Erikoisjoukkueet ja scouting Samu Juppo

Joukkueenjohtaja Petra Eloranta

 

Kuvat:

Sami Ranta