Super Bowlin pelikirja 1: Miten Atlanta hyökkää?

4.2.2017 klo 14:00


Koordinaattori Jens Holmström Vaahteraliiga-ottelun sivurajalla kaudella 2016, jolloin Holmström oli voittamassa viidettä peräkkäistä SM-kultaa.
Kuva: Sami Ranta
Koordinaattori Jens Holmström Vaahteraliiga-ottelun sivurajalla kaudella 2016, jolloin Holmström oli voittamassa viidettä peräkkäistä SM-kultaa. Kuva: Sami Ranta

Maajoukkueen apuvalmentaja Jens Holmström avaa finalistien hyökkäyksien salaisuuksia

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelattavasta Super Bowlista odotetaan kaikkien aikojen pisterikkainta NFL-loppuottelua. Finalistien eli New England Patriotsin ja Atlanta Falconsin hyökkäykset ovat monipuolisia paketteja, jotka hyökkäävät juoksupeleissä aloituslinjaan koko kentän leveydeltä ja heittopeleissä takakenttään koko kentän syvyydeltä.

Kummallakin joukkueella on loistavat pelinrakentajat eli Falconsilla Matt Ryan ja Patriotsilla Tom Brady.  Sivurajoilla lankoja ohjaavat hyökkäysstrategian nerot. Sekä Falconsin Kyle Shanahan että Patriotsin Josh McDaniels ovat runsaasta kokemuksestaan huolimatta vielä nuoria, ja molempien uskotaan toimivan vielä päävalmentajina NFL:ssä.

Moninkertainen Vaahteraliigan mestarikoordinaattori ja maajoukkueen laitahyökkääjien valmentaja Jens Holmström nostaa lauantaina esiin keskeisiä elementtejä kummankin joukkueen hyökkäyksestä. Ensimmäisenä vuorossa on runkosarjassa eniten pisteitä tehnyt Falcons.

 

Stretch- ja toss-juoksupelit:

Atlantan keskushyökkääjät Devonta Freeman ja Tevin Coleman juoksivat runkosarjasa yhteensä 1 599 jaardia. Freemanin keskiarvo oli 4,8 jaardia/yritys ja Colemanin 4,4 jaardia

Ilman, että tarkastelen tilastoja siitä, miten jaardit ovat kertyneet niin uskallan väittää, että iso osa on tullut stretch- ja toss-peleillä. Atlanta tykkää juosta stretchiä niin sanotusta 13-ryhmityksestä (1 keskushyökkääjä, 3 sisempää laitahyökkääjää). Tämä aiheuttaa sen, että on paljon reikiä, joita puolustus joutuu puolustumaan. Ja kun Falcons vielä liikuttaa (motion) sisempiä laitahyökkääjiä ennen aloitusta, niin he pystyvät ripeästi vaihtamaan niin sanottua vahvaa puolta ja aiheuttavat sitenkin ongelmia puolustukselle.

Tästä muodostelmasta he kutsuvat myös play-actioneita (heittopelejä, joissa ensin hämätään juoksupeliä). Atlanta on NFL:n paras stretch/outside zone -joukkue.

Atlantan laitahyökkääjät ovat hyviä juoksublokkaajia, myös Julio Jones. Juuri tämä tekee Jonesista niin vaarallisen, koska hän myös blokkaa juoksupeleissä eikä lepsuile. Toss-kutsuissa (kiertopeleissä) Atlanta tuo joskus laitahyökkääjän lähelle hyökkäyksen linjaa. Näin he luovat tilaa reunoille ja voivat käyttää muun muassa crack-blokkeja, joissa pelinpuoleinen ulompi linjamies lähtee hakemaan blokkia laidalta (eli pullaa) ja lähelle ryhmittynyt laitahyökkääjä blokkaa linjamiehen edessä olevaa puolustuksen linjamiestä alas.

Mikä on stretch-peli? Katso tästä.

Mikä on toss-peli? Katso tästä.

 

Heitopelit:

Kaikki katseet ovat Julio Jonesissa ja hän onkin Megatronin (Detroit Lionsissa pelannut Calvin Johnson) lopettamispäätöksen jälkeen NFL:n paras laitahyökkääjä. Silti hän ei ole jatkuvasti kentällä vaan on noin hyväksi laitahyökkääjäksi yllättävän paljon myös sivurajalla.

Tilastot kertovat, että Jones on jäänyt alle 35 jaardin etenemiseen neljä kertaa kauden aikana. Kaikki nuo neljä peliä ovat päättyneet Falconsin voittoon. Kahdeksasta pelistä, joissa Jones on edennyt vähintään 100 jaardia, Falcons on voittanut vain puolet. Julio on niin hyvä, että vastustaja pystyy häntä harvemmin puolustamaan yhdellä pelaajalla. Tämä puolestaan avaa tilaa muille, ja tässä asiassa isossa roolissa tulevat olemaan laitahyökkääjistä Mohamed Sanu sekä keskushyökkääjät Freeman ja Coleman, joita Atlanta käyttää erittäin hyvin heittopeleissään.

 

Atlantan hyökkäyksen avaimet:

Avain on ehdottomasti Matt Ryan, koska pelinrakentaja on aina tärkeässä roolissa. Ryanin lisäksi Sanu, Freeman ja Coleman ja erityisesti Freeman ja Coleman. Molemmat näistä keskushyökkääjistä ovat hyviä blokkaamaan heittopeleissä, osaavat juosta linjan keskeltä ja ympäri ja ovat hyviä ottamaan heittoja kiinni.

Patriotsin juoksupuolustus on liigan eliittiä. Heittopuolustus ei ole yhtä hyvä – ei toki huono – mutta keskushyökkääjien heittopelien puolustamisessa Pats oli vasta sijalla 20.

Kun tiedämme, että (Patriotsin päävalmentaja Bill) Belichickin pelisuunnitelma on aina se, että otetaan vastustajalta pois vaarallisin pelaaja/osa-alue, niin on mielenkiintoista nähdä, onko se pelaaja Julio Jones vai joku muu. Jos se on Jones, niin silloin herrat Sanu, Freeman ja Coleman ovat pelinrakentaja Ryanin lisäksi ne, joiden hartoilla lepää Falconsin hyökkäyksen menestyminen.

 

Super Bowl LI

Maanantai 06.02.2017 | 01.30 | Houston:

New England Patriots – Atlanta Falcons

Puoliaika: Lady Gaga

Ottelua voi seurata vapaassa katselussa Viasat Urheilu -kanavalta. Viasatin Super Bowl -lähetys käynnistyy kello 0.00 Super Bowl -studiolla ja itse ottelu käynnistyy kello 1.30.

 

Katso myös:

Falcons ja Patriots huipentavat NFL-kauden Super Bowlissa

Super Bowlin pelikirja 2: Miten New England hyökkää?

 

Kuva:

© Sami Ranta