I-divisioonan helmikuun kokoonpanot, osa III: Jyväskylän Jaguaarit

16.2.2017Heittopuolustus oli kesällä 2016 Jaguaari-puolustuksen heikko kohta. Päävalmentaja Mikko Sammaleen mukaan tilanne halutaan kääntää toisin päin, ja tulevana kesänä heittopuolustus on kissapetojen vahvuus.
Kuva: Anu Tiilikainen
Heittopuolustus oli kesällä 2016 Jaguaari-puolustuksen heikko kohta. Päävalmentaja Mikko Sammaleen mukaan tilanne halutaan kääntää toisin päin, ja tulevana kesänä heittopuolustus on kissapetojen vahvuus. Kuva: Anu Tiilikainen
Vahva juoksupeli tulee olemaan Jaguaarien hyökkäyksen ase myös kaudella 2017.
Kuva: Anu Tiilikainen
Vahva juoksupeli tulee olemaan Jaguaarien hyökkäyksen ase myös kaudella 2017. Kuva: Anu Tiilikainen

Keski-Suomen kissapetojen resepti: kasvua ja sitoutumista seuraa menestys

Päijänteen alueen jenkkifutiskeskuksessa Jyväskylässä valmistaudutaan tulevaan I-divisioonakauteen tutulla konseptilla päävalmentaja Mikko Sammaleen johdolla. Jaguaarien pelaajapolku on saattanut edustusjoukkueessa yhteen monia konkareita, omia junioreita sekä muiden lajien kautta mukaan suodattuneita pelaajia. Mikko-kaksikko Sammal & Lyyra (mukana 2014–2015) ovat viimeisen kolmen vuoden ajan purkaneet tekniikkaa ja lajiosaamista osiin, ja tulevalta vuodelta voidaan odottaa Jaguaareilta aiempaa terävempiä otteita. Pohjatyö on tehty.

Jenkkifutis on Jyväskylässä nosteessa ja Jaguaarit voi nähdä menestystavoitteen lisäksi myös jefu-kulttuurin rakentajana ja remontoijana paikkakunnallaan. U19-joukkue on koulusarjan jälkeen kerryttänyt pelaajamassaa runsaasti, U17- ja U15-joukkueet ovat 7 vs 7 -pelimuodon Suomen mestareita , II-joukkue Jyväskylä Pirates tarjoaa mahdolllisuuden uusille pelaajille. Yksi kokeilupäivä houkutteli Super Bowl -viikonloppuna keräsi yhteensä 34 uutta lajikokeiliijaa niin miesten, naisten kuin nuortenkin joukkueisiin.

 

Hyökkäyksen kysymykset löytyvät koodeista QB ja OL

Jaguaarien hyökkäyksen kokoonpanoa seuratessa ensimmäinen pohdinta kumpuaa QB-tilanteesta, sillä joukkueessa ei vielä helmikuussa ole yhtään nimettyä pelinrakentajaa. Suomalaisista Teemu Hautakangas kuuluu Jaguaarien harjoitusvahvuuteen, mutta opiskelu saattaa pitää Hautakankaan pois operatiivisesta pelinjohdosta kesällä.

Koska Jaguaarit ei vielä ole julkaissut ainuttakaan USA-vahvistuksen nimeä, on moni uskonut toisen jenkkivahvistuksista olevan pelinrakentaja. Valmennusta listatessaan kissapedot toteavat: "Ulkomaalainen pelinrakentaja toimii myös hyökkäyksen koordinaattorina". Kahden edellisen kauden ajan pelinrakentajana Jaguaareissa on toiminut Graig Maynard, mutta kausi 2016 jäi Maynardilta kesken.

Keskushyökkääjien kärkeä joukkueessa edustaa Tuukka Hietamäki, joka voimakasrakenteisena juoksijana pystyy pelaamaan myös blokkaavassa roolissa. I-divisioonassa Hietamäki on uransa aikana pelannut myös Hyvinkää Falconsissa ja Hämeenlinna Huskiesissa, ja pitkän ajan keskiarvo on varsin komea - noin 4 jaardia per juoksuyritys.

Hietamäen rinnalla - tai blokkien takana - nähdään ainakin U17-joukkueesta mukaan nouseva Jan Iso-Kuortti sekä korkeakoulusarjan ja Nokia Ghosthuntersin kautta Jaguaareihin päätynyt Eetu Mälkiä. Sekä Iso-Kuortin että Mälkiän kohdalla suoritukset riippuvat paljon siitä, miten kaksikko sopeutuu jefudivarin "yhdentoista pelaajan futikseen".

Jaguaarien laitahyökkääjistä huomio kiinnittyy ensisijaisesti kahteen nuoreen lahjakkuuteen sekä kahteen varttuneempaa pelimieheen. Waltteri Kinnunen kuuluu nuorten maajoukkueen kiinniottovahvuuteen ja Jaguaarien U19-joukkueessa pelinrakentajana pelaava toisen polven jyväskyläläisjenkkifutaaja Akseli Syrjånen saattaa puolestaan nopeudellaan yllättää vielä monet kulmapuolustajat. Kokoonpanoon palanneet Ville Karhinen ja Oskari Lappalainen tuovat kokemusta kiinniotto-oasastolle. Keskus-/laitahyökkääjä Juha Rapolan nimeä ei kokoonpanossa ole ja vastaavasti Pasi Raatikainen siirtyi Seinäjoki Crocodilesin Vaahteraliiga-joukkueeseen.

Hyökkäyksen linja on ainakin vielä alkuvuodesta yksi joukkueen kipupisteistä. Iki-Jaguaari Kalle Lahtinen jatkaa kokoonpanossa edelleen ja lisäksi nuori, erittäin lupaava Niilo Ojansivu - toisen polven Jaguaari - sekä brittilinjuri Anthony Black tuovat ja luovat henkeä hyökkäyksen linjaan, mutta muun muassa pelaajamäärän vähyys tekee linjasta osaa-alueen, jolle Jaguaarien on löydettävä vielä vahvistusta.

 

Vahva linja puolustuksen runkona

Toisin kuin hyökkäyksessä, on Jaguaarien puolustusvoimien linjayksikkö hyvällä mallilla. Late entry -pelaajat eli vasta aikuisiällä mukaan tulleet Jarno Mäkinen ja Henry Lehtonen ovat alokasvirheensä jo tehneet ja ovat nyt valmiina astumaan runkopelaajista avainpelaajiksi. Vaihtopelaajien määrä takaa sen, että esimerkiksi kokeneella Sampsa Ilmosella on tuoreilla jaloilla mahdollisuus nousta linjakeskustan lukoksi.

Tukimiehistössä ei ainakaan vielä näy Sami Mäkisen tai Ville Rajalaisen nimiä, mutta toinen Mäkinen eli Joonas kuuluu ehdottomasti seuraamisen arvoisiin linebackereihin. Vahvan jääkiekkotaustan omaava Joonas Mäkinen pelasi jefu-urallaan aiemmin myös keskushyökkääjänä, mutta pääsee nyt keskittymään pelkästään tukimiehen tonttiin. Iso-Britanniasta saapuva tukimies Jack Rice on täsmähankinta Jaguaari-puolustukseen ja kuuluu ehdottomasti harmaapaitojen avainpelaajiin.

Takakenttä oli vuosi sitten Jaguaarien murhe puolustuksessa, ja nimenomaan heittopuolustukseen on varmasti kevään aikana odotettavissa vielä täydennystä. Kulmapuolustajan paikalla Mathias Suutari on laidallaan mies paikallaan, mutta kahden edellisen kauden ajan safetyna pelanneen AJ McCrean korvaajaa Jyväskylässä varmasti havitellaan. Todennäköistä onkin, että puolustuksen USA-vahvistus vahvistaisi Jaguaarien takakenttää.

 


 

Viisi nopeaa kysymystä päävalmentaja Mikko Sammaleelle:

(Ja Sammaleen nopeahkot vastaukset.)


1. Mikä on Jaguaarien tavoite kaudelle 2017?

Spagettimalja

2. Mikä on Jaguaarien vahvuus?

Perustetaan peli viime vuoden vahvaan juoksuhyökkäykseen ja parannetaan heittopeliä. Heittopuolustus kehittyy viime kesästä huikeasti ja on tulevalla kaudella vahvuus.

3. Ketä Jaguaari-pelaajaa kannattaa seurata kaudella 2017?

Edellä mainittujen keskushyökkääjien lisäksi Henry Lehtonen, Jeremia Mamedjarov sekä Mäkiset Jarno ja Joonas ovat omia poikia, joilla on potentiaalia olla sarjan parhaimmistoa omilla pelipaikoillaan.

4. Kuka nuori/uusi pelaaja tekee läpimurtonsa kaudella 2017?

Nuorista suurimmat odotukset kohdistuvat nelikkoon Akseli Syrjänen, Niilo Ojansivu, Konsta Matikainen ja Ere Wacker.  Vanhemmista tulokkaista Eliel Jalojärvi taklaa itsensä yleisön suosikiksi.

5. Kuka/ketkä ovat kovimpia vastuksia tulevalla kaudella?

Kuopio Steelers ja Helsinki Wolverines

 

Katso myös:

I-divisioonan otteluohjelma

Kuva:

Anu Tiilikainen / Hilarious Hobbit

 

 

Pelinrakentajat:

Puolustuksen linja:

?Jarno Mäkinen

Keskushyökkääjät:

Sampsa Ilmonen
Eetu MälkiäHenry Lehtonen
Tuukka HietamäkiKonsta Matikainen
Jan Iso-KuorttiEre Wacker
Laitahyökkääjät:Anssi Kaikkonen
Akseli SyrjänenJussi Liimatainen
Waltteri Kinnunen

Tukimiehet:

Konsta JukarinenJack Rice
Jussi KoskinenJoonas Mäkinen
Mikko PunkariAtte Heiskanen
Ville KarhinenMiika Rouvali
Oskari LappalainenEliel Jalojärvi

Hyökkäyksen linja:

Heikki Lukkarinen
Kalle LahtinenIiro Piippo
Tatu Tuominen

Takamiehet:

Jeremia MamedjarovMathias Suutari
Anthony BlackVertti Roininen
Juuso KivimurtoKristian Luukkonen
Niilo OjansivuAnttu Kaipainen
 Roland Fontanilla
 Riku Lappi

 

Päävalmentaja ja puolustus: Mikko Sammal 

Linjat: Jukka Pääkkönen

Ulkomaalainen pelinrakentaja toimii myös hyökkäyksen koordinaattorina