Roni Salonen haluaa valloittaa Saksan kentät ja Eurobowlin

20.2.2017Roni Salonen (8) kapteenina Swarco Raidersin paidassa keväällä 2016.
Kuva: Salla Lahti
Roni Salonen (8) kapteenina Swarco Raidersin paidassa keväällä 2016. Kuva: Salla Lahti
Salonen viime vuosina osoittautunut varsinaiseksi mestaruusmagneetiksi. Kuvassa Vaahteramaljan voittohymyä vuodelta 2014. Kuva: Sami Ranta
Salonen viime vuosina osoittautunut varsinaiseksi mestaruusmagneetiksi. Kuvassa Vaahteramaljan voittohymyä vuodelta 2014. Kuva: Sami Ranta

Tukimies siirtyy hallitsevan GFL- ja Big6-mestarin Braunschweig New Yorker Lionsin puolustukseen

Tukimies Roni Salonen pelaa kaudella 2017 saksalaisessa huippuseura Braunschweig New Yorker Lionsissa. Vuosi sitten Salonen oli voittamassa Itävallan mestaruutta insbruckilaisseura Swarco Raidersin paidassa ja loppukesästä myös Suomen mestaruutta Helsinki Roostersissa. Tuplamestaruuteen ylsi vuonna 2016 myös Salosen uusi seura Braunschweig, joka voitti kesäkuussa Eurobowlin eli Big6-sarjan mestaruuden ja lokakuussa Saksan GFL-sarjan mestaruuden.

Kahden edellisen kauden ajan Itävallassa pelannut Salonen tiesi jo syksyllä, että jatkaa pelaamistaan ulkomailla myös kaudella 2017.

– Kyllä se oikeastaan oli mielessä jo silloin, kun palasin heinäkuussa Suomeen. Brauschweigin valintaan vaikutti lopulta eniten se, että GFL on itselleni uusi liiga ja tietysti se, että pääsen tavoittelemaan Big6-sarjan voittoa.

Vuosi sitten todisti Salonen varsin läheltä New Yorker Lionsin Eurobowl-voittoa, sillä saksalaiset kaatoivat tuolloin Eurobowlissa Salosen edustaman Raidersin. 2017 Swarco Raiders ei osallistu Big6-sarjaan, vaan pelaa Central European Football Leaguessa.

 

Härkävuoden jälkeen lepoa ja treeniä

– Viime syksynä kroppa oli levon tarpeessa, sillä takana oli melko monta ottelua, Salonen muistelee nyt. – Nyt olen harjoitellut muun muassa Roostersin valmennukseen kuuluvien Iiro Luodon ja Victor Sarven kanssa ja käynyt myös Roostersin juoksutreeneissä.

Kausi 2016 oli Saloselle tosiaan melkoisen työteliäs. Raiders pelasi Itävallan pääsarjaa, Big6-sarjaa ja otteli lisäksi keväällä Battle4Tirol-ottelusarjan, jossa vastassa oli muun muassa Roosters. Loppukesästä Suomeen tultuaan Salonen pelasi vielä kuusi ottelua Roostersin paidassa.

Saksaan Salonen muuttaa kuukauden päästä. GFL starttaa Braunschweigin osalta toukokuun alussa, mutta jo ennen sitä on luvassa Big6-sarjan aloitus. Alkukauden päivämääriä Salonen ei muista, mutta yksi päivämäärä on jo kirkkaana mielessä - loppuottelu:

– German Bowl pelataan 7.10. Luonnollisesti tavoitteena on voittaa sekä Eurobowl että German Bowl, Salonen naulaa ja naurahtaa: – Harmi, että tämä Saksan finaali pelataan niin myöhään, ettei ehdi enää Vaahteraliigaan mukaan.

 

Strategisen neron oppiin

Myös pelillisesti Salonen odottaa varsin kiinnostavaa kautta. Lionsin puolustuksen koordinaattori Dave Likins on yksi menestyneimpiä valmentaja Euroopassa. Braunschweigin viimevuosien mestaruuksien lisäksi 59-vuotias yhdysvaltalainen on voittanut Eurobowlin Lionsissa jo vuonna 1999 ja jatkoi Eurobowl-juhliaan myöhemmin sekä sveitsiläisessä Calanda Broncosissa että Swarco Raidersissa. 2000-luvun alussa Likins voitti Saksan mestaruuden myös kolmesti Hampurissa.

– Hän on nero, Salonen kertoo. – Odotan innolla, mitä on luvassa. Varmasti ainakin jotakin erilaista. Toivottavasti pääsen nopeasti pelikirjaan sisälle.

Salonen on toinen suomalaispelaaja, jolla on sopimus GFL:ään tulevaksi kaudeksi. Kulmapuolustaja Santeri Inkinen solmi sopimuksen joulukuussa Samsung Frankfurt Universen kanssa. Kaudella 2016 Inkisen kanssa Dresden Monarchsissa pelasivat myös maajoukkuelaitahyökkääjät Micky Kyei ja Sebastien Sagne. Laiturikaksikon tulevan kauden sopimuksia ei kuitenkaan vielä ole julkaistu.