Toni Vahla ja kuudes vuosi

3.3.2017


Toni Vahla on toiminunt nuorten maajoukkueen joukkueenjohtajana jo yli viiden vuoden ajan.
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Toni Vahla on toiminunt nuorten maajoukkueen joukkueenjohtajana jo yli viiden vuoden ajan. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Vahla (kesk.) seuraamassa PM-kisojen ratkaisuottelua Vantaalla syksyllä 2016.
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Vahla (kesk.) seuraamassa PM-kisojen ratkaisuottelua Vantaalla syksyllä 2016. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Nuorten maajoukkueen viikonlopun leirin tunnelmia voi seurata myös jenkkifutis.fi -Snapchatin kautta.
Nuorten maajoukkueen viikonlopun leirin tunnelmia voi seurata myös jenkkifutis.fi -Snapchatin kautta.

Nuorten maajoukkueen joukkueenjohtaja pohtii, mikä toiminnassa on muuttunut ja mitä on edessä

Amerikkalaisen joukkueen johtaminen on tehtäväkenttä, jossa vaaditaan erityisosaamista humanistiselta ja sekä käyttäytymis- että insinööritieteelliseltä kantilta. "Jojon" on mukauduttava rooliin kuin rooliin, venyttävä samaan aikaan lämpimäksi hanhiemoksi ja kylmäksi virkamieheksi.

Kuusi vuotta nuorten maajoukkueen joukkueenjohtajana toiminut Toni Vahla on eittämättä juuri tässä menestynyt.

Syksyllä menestyi myös U19-maajoukkue valloittamalla hyvien otteiden säestyksellä "alaikäisellä" joukkueella Pohjoismaiden mestaruuden. Nyt edessä on kuitenkin porrasta korkeammat tavoitteet.


Toni Vahla, miten nuorten maajoukkueen toiminta on kehittynyt vuosien aikana, vai onko muutosta ollut? 

Kehitystä on tapahtunut varmasti kaikilla osa-alueilla. Jos näkyvistä asioista puhutaan, niin kaudella 2013 otimme HUDLin ja videovalmennuksen vahvasti käyttöön ja nyt parin vuoden ajan Matias Sarvela on toiminut joukkueen fysiikkavalmentajana. Nämä elementit ovat parantaneet huikeasti erityisesti valmistautumista turnauksiin, joissa tekeminen on intensiivistä ja aikaa otteluiden välissä vähän.

Matiaksen roolin näen tärkeänä useammallakin tapaa. Toisaalta hän antaa työkaluja pelaajien henkilökohtaiseen valmistautumiseen fysiikkamielessä, jota kaikki eivät omissa seuroissaan välttämättä saa ja toisaalta ennen otteluita ja niiden välissä meillä on hyvät eväät tehdä lihashuollot parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä pelaajiin tulee, niin maajoukkueen kannalta tilanne on hyvä siinä mielessä että ikäluokat ovat suurempia, yhä suurempi osa ikäluokasta pelaa tai harjoittelee myös miesten joukkueiden kanssa ja heidän valmius pelata kansainvälisiä pelejä on kauttaaltaan parempi. Joukkue on enemmän joukkue, eikä menestys ole kiinni hyvistä yksilöistä.

Kokonaisuuden kannalta on myös hienoa, että valmennustiimi on tehnyt jo vuosia töitä yhdessä, tuntee toisensa sekä luonut oman tavan toimia Tero Virtasen johdolla. Mielestäni Tero on onnistunut kokoamaan erittäin hyvän valmennustiimin, jossa on pitkää valmennuskokemusta sekä uutta näkemystä. Jokaisella on myös vahvat valmiudet toimia nuorten kanssa.

Omasta näkökulmasta toimintamme on suunnitelmallisempaa ja esimerkiksi nyt olemme kaksivuotisperiodin jälkeisellä puolikkaalla ja päätähtäin EM-kisat edessä. Kokonaisuutta lähdettiin rakentamaan jo yli vuosi sitten tammikuussa katsastusleirillä, jossa oli 100 pelaajaa. 


Mikä on U19-maajoukkueen leiritysohjelma kevään aikana?

Aloitamme leirityksen 60 pelaajan kanssa Pajulahdessa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Leirin tarkoitus on katsastaa pelaajia ennen varsinaisten sarjakausien alkua. Pelaajista 40 oli viime syksyn PM-kisajoukkueessa ja 20 uusia haastajia. Leirit jatkuvat kesäkuussa kahdella leirillä sekä heinäkuussa yhdellä valmistavalla leirillä ennen EM-kisoja. Leirien myötä joukkue tiivistyy lopulliseen 45 miehen muotoonsa. Ruohonjuuritason työ tehdään seuroissa, niin pelitaitojen kuin fysiikan osalta joten näin vähillä leiripäivillä valmennuksen tehtävä on lähinnä ajaa pelitapa ja -kirja sisään.


Mitä vuoden 2017 ensimmäiseltä leiriltä haetaan?

Haluamme katsastaa pelaajia ennen kesäkautta, jotta valmennuksen on helpompi scoutata heitä kun sarjat alkavat sekä toisaalta leirin tarkoituksena on ajaa pelitapaa sisään.

Mitä pelaajien olisi hyvä ottaa huomioon leireillessä ja kevään aikana U19-sarjojen käynnistyttyä?

Maajoukkueleirille tullessaan pelaajan tulisi voida keskittyä vain leiriin ja siihen kuinka voivat kontribuoida parhaansa mukaan. Ottaa kaikki irti valmennuksesta, maan parhaista kanssapelaajista hyvän treenin kautta, sekä myös taktisesta puolesta. Leirit ovat intensiivisiä ja haluamme tarjota parhaan mahdollisen ympäristön antaa näyttöjä sekä toisaalta ottaa kaikki irti oppimisprosessimielessä. Erittäin hienoa on tätä nykyä pelaajien urheilullinen asenne ja toiminta maajoukkueympäristössä. Viime syksyn PM-joukkueessa rosteri oli täynnä fiksuja pelaajia kentällä ja sen ulkopuolella.

Mitä joukkueelta vaaditaan kokonaisuutena EM-kilpailuvuotena?

Kun kesän EM-kisat käynnistyvät, meillä täytyy olla 45 parhaiten joukkueeseen soveltuvaa pelaajaa rosterissa. Tässä emme voi antaa muille maille etumatkaa. Joukkueen valmistautumisen täytyy olla sujunut hyvin ja suunnitelman mukaan. Yksilöiden, joukkueen ja koko staffin täytyy onnistua parhaalla mahdollisella tavalla. Niiden pelaajien osalta jotka tähän projektiin lähtevät, sitoutuminen täytyy olla kunnossa ja tavoite kirkkaana mielessä! Tämä on kova laadullinen tavoite, mutta jos tässä onnistumme, uskon, että onnistumme ja menestymme myös pelikentällä!

 

Nuorten maajoukkueen ensimmäinen leiriryhmä vuonna 2017

 

Harjoittelurinki matkaa tulevana viikonloppuna Pajulahteen. Leirin kuulumisia voi seurata myös Nuorten maajoukkueen Facebook-sivuilta, maajoukkueiden instagram-tilillä sekä Snapchatissa (jenkkifutis.fi):

Nuorten maajoukkueen Facebook

Maajoukkueiden Instagram

 

Syksyn PM-kisojen tunnelmiin voit vielä palata tästä.

 

Kuvat: Riitta Rinta-Tassi