Micky Kyei ja Sebastien Sagné jatkavat Dresden Monarchsissa

8.3.2017


Micky Kyei otti kaudella 2016 yhteensä 82 kiinniottoa - eniten koko GFL:ssä.
Kuva: Birgit Kra
Micky Kyei otti kaudella 2016 yhteensä 82 kiinniottoa - eniten koko GFL:ssä. Kuva: Birgit Kra
Sebastien Sagnén maalituuletukset tulivat vuosi sitten tutuksi saksalaisyleisölle. Sagné viimeisteli 20 touchdownia ja onnistui lisäksi neljä kertaa kahden pisteen arvoisessa lisäpistepelissä.
Kuva: Birgit Kra
Sebastien Sagnén maalituuletukset tulivat vuosi sitten tutuksi saksalaisyleisölle. Sagné viimeisteli 20 touchdownia ja onnistui lisäksi neljä kertaa kahden pisteen arvoisessa lisäpistepelissä. Kuva: Birgit Kra
Kulmapuolustaja Santeri Inkinen pelasi vuosi sitten Monarchsissa. Tulevana kesänä Inkinen (vas.) pelaa etelälohkon Frankfurt Universessa. Sagné ja Kyei tulevat Inkistä vastaan siis aikaisintaan puolivälierissä.
Kuva: Birgit Kra
Kulmapuolustaja Santeri Inkinen pelasi vuosi sitten Monarchsissa. Tulevana kesänä Inkinen (vas.) pelaa etelälohkon Frankfurt Universessa. Sagné ja Kyei tulevat Inkistä vastaan siis aikaisintaan puolivälierissä. Kuva: Birgit Kra

Saksan GFL:ssä tänä vuonna ennätysmäärä suomalaispelaajia

Keväällä 2017 suomalainen jenkkifutari on noussut vientituotteeksi, ja ainakin Saksan pelaajamarkkinoilla ollaan entistä kiinnostuneempia suomalaispelaajien otteista. Tuorempina kiinnityksinä GFL:ään suuntaavat laitahyökkääjät Micky Kyei ja Sebastien Sagne, jotka solmivat jatkosopimukset Dresden Monarchsin kanssa.

Kaudella 2016 laitahyökkääjäkaksikko teki Monarchsissa hurjaa jälkeä ja oli olennainen osa GFL:n tehokkainta hyökkäystä. Sagne kokosi joukkueen suurimman pistesaaliin (128) ja eteni 62 kiinniotolla 1140 jaardia. Kyei puolestaan otti koko liigassa eniten kiinniottoja (82) ja eteni niillä 1077 jaardia kuljettaen pallon yhteensä 17 kertaa maalialueelle. Suomalaiskaksikko oli avainasemassa myös Monarchsin palautuspelissä.

Selvää on, että tuollaisen kauden jälkeen laitahyökkääjille olisi ollut ottajia ympäri Eurooppaa. Paluu Dresdeniin oli kuitenkin molemmille lopulta helppo.

– Organisaatio on hyvä, joukkue on hyvä, tiivistää Kyei. – Meillä on joukkue, jolla voi taistella mestaruudesta.

Menestysmahdollisuuksia alleviivaa myös Sagne:

– Meillä on hyvä nippu koossa. Vuosi sitten homma jäi kesken, ja jo silloin olisimme paremmalla menestyksellä voineet edetä mestaruuteen asti.

Kaudella 2016 Monarchs sijoittui GFL:n pohjoislohkossa Brauschweig New Yorker Lionsin jälkeen toiseksi ja voitti puolivälierässä Saarland Hurricanesin lukemin 43–7. Semifinaalissa Schwäbisch Hall Unicorns oli kuitenkin parempi.

 

Pelinrakentaja vaihtuu

Dresdenissä jatkaa sama valmennus John Lejtenin johdolla ja lähestulkoon koko 2016 pelaajisto, mutta yksi kriittinen osa vaihtuu: pelinrakentaja Brandon Connette pelaa tulevana kesällä Vaahteraliigassa Helsinki Roostersissa. Connette oli useiden asiantuntijoiden mukaan paras Euroopassa kaudella 2016 pelannut pelinrakentaja ja keskeinen tekijä sille, että Monarchsin heittohyökkäys oli GFL:n vaarallisin.

– Ei olisi pitänyt kehua Brandonille suomalaisia. Arvasin, että hän sen takia valitsi Vaahteraliigan, naurahtaa Kyei.

Monarchs pelaa ensimmäisen harjoitusottelunsa ennen huhtikuun puoliväliä, mutta vielä maaliskuun alussa valmennus on salamyhkäisesti pitänyt uuden pelinrakentajan nimen piilossa.

– Dresdenissä on vuosien varrella onnistuttu hyvin pelinrakentajan valinnassa, toteaa Sagne luottavaisena.

 

Juoksua ja punttia

Talvikauden aikana sekä Sagne että Kyei ovat panostaneet harjoittelun lisäksi opiskeluun. Haaga-Heliassa opiskeleva Sagne kävi olkapääleikkauksessa kauden jälkeen, mistä toipuminen on sujunut ennätyksellisen nopeasti.

– Parani todella hyvin. Minulla on hyvä fysioterapeutti, jonka kanssa käsi tuli pian kuntoon. Nyt ei tarvitse säästellä.

Helsinki Wolverinesissa uransa aloittanut Sagne on harjoituskaudella myös kuntoutuksen lisäksi käynyt kolistelemassa salipainoja poikkeuksellisen paljon.

– Kun pääsin leikkauksen jälkeen ensimmäiseen lajiharjoitukseen, onnistuin kipeyttämään nilkkaani. Sen vuoksi olen panostanut nyt enemmän lihaskuntoon.

Tampereella tietojen käsittelyä opiskeleva Porvoo Butchers -kasvatti Kyei puolestaan "on jättänyt penkkaamisen vähemmälle".

– Vaihdoin tarkoituksella sellaiselle salille, jossa on tekonurmialusta juoksemista varten. Enemmän jalkoja, vähemmän yläkroppaa. Lajiharjoittelua olen päässyt viimeisen kahden kuukauden ajan tekemään Hämeenlinnassa Huskiesin kanssa, mistä olen todella kiitollinen päävalmentaja Stan Bedwellille.

 

Saksaan vasta toukokuussa

Saksan GFL pyörähtää käyntiin huhtikuun 22. päivä. Monarchsin kausi alkaa kuitenkin vasta 6.5. kotiottelulla Hildesheimia vastaan. Heti ensimmäisen ottelun jälkeen dresdeniläisillä on vapaa viikko, ja sitten vastassa on jälleen Hildesheim - tällä kertaa vieraskentällä.

Suomalaiskaksikko suuntaa Dresdeniin vasta toukokuun alussa.

– On helpompi palata, kun joukkue on tuttu, valmennus on tuttu ja kaupunki on tuttu, Sagne kertoo.

Kyei on verkottunut saksalaiskaupunkiin niin vahvasti, että suorittaa kesän aikana pelaamisen ohessa myös työharjoittelun dresdeniläisessä yrityksessä.

– Hyökkäyksen koordinaattorimme (Robert Cruse) antaa pelikirjan suunnittelussa pelinrakentajalle vapauksia, mutta tulemme hyökkäämään hyvin samalla tyylillä kuin vuosi sitten, sisempänä eli slot-laitahyökkääjänä pelaava Kyei kertoo. – Tästä syystä uskaltaa matkustaa Saksaan vasta kauden alla.

Suomalaispelaajia pelaa GFL:ssä tulevalla kaudella kaikkiaan neljä. Vuosi sitten Monarchsissa Kyein ja Sagnen kanssa pelannut kulmapuolustaja Santeri Inkinen jatkaa uraansa Frankfurtissa. Kaksi edellistä kautta Itävallan liigassa pelannut ja syksyllä myös Suomen mestaruuden voittanut tukimies Roni Salonen puolestaan solmi helmikuun lopulla hallitsevan mestarin Braunschweigin kanssa. Sekä Salosen että Inkisen joukkueet pelaavat osallistuvat myös eurooppalaisten seurajoukkueiden BIG6-sarjaan.

GFL huipentuu lokakuun alussa Berliinissä pelattavaan German Bowliin.

 

Katso myös:

GFL:n otteluohjelma