Henri Laine takoo kovaa tulosta Espanjan liigassa

22.3.2017Reus on sarjataulukossa toisena, kun runkosarja on juuri ylittänyt puolivälin. Sarjataulukosta voi myös nähdä Reusin pelin kipupisteen. Puolustus oli alkukaudesta vaikeuksissa.
Reus on sarjataulukossa toisena, kun runkosarja on juuri ylittänyt puolivälin. Sarjataulukosta voi myös nähdä Reusin pelin kipupisteen. Puolustus oli alkukaudesta vaikeuksissa.
TD-tilastossa Henri Laine on neljännellä sijalla. Lousianan Techistä Espanjaan siirtynyt keskushyökkääjä Hunter Lee on ollut kauden aikana käytännössä pysäyttämätön.
TD-tilastossa Henri Laine on neljännellä sijalla. Lousianan Techistä Espanjaan siirtynyt keskushyökkääjä Hunter Lee on ollut kauden aikana käytännössä pysäyttämätön.
Pelinrakentaja Brady Huber on johtanut Imperialsin spread-hyökkäystä tehokkaasti. Tämä näkyy myös laitahyökkääjien maalipörssissä, jonka top6:ssa on kolme Imperialsin pelaajaa.
Pelinrakentaja Brady Huber on johtanut Imperialsin spread-hyökkäystä tehokkaasti. Tämä näkyy myös laitahyökkääjien maalipörssissä, jonka top6:ssa on kolme Imperialsin pelaajaa.
Henri Laine teki kaudella 2016 Saintsin paidassa 8 touchdownia. Kesäkuussa Porvoossa Butchersia vastaan tilastorivi oli huima: 9 kiinniottoa, 213 jaardia ja kolme touchdownia. Pisimmälle maalisuoritukselle kertyi tuolloin mittaa 98 jaardia. Kuva: Harri Koivunen
Henri Laine teki kaudella 2016 Saintsin paidassa 8 touchdownia. Kesäkuussa Porvoossa Butchersia vastaan tilastorivi oli huima: 9 kiinniottoa, 213 jaardia ja kolme touchdownia. Pisimmälle maalisuoritukselle kertyi tuolloin mittaa 98 jaardia. Kuva: Harri Koivunen

Suomalaislaiturin joukkue Reus Imperials tähtää matadorimaan mestaruuteen

Espanjan koillisosassa, Pyreneiden tyvessä reilun 10 kilometrin päässä Välimeren rannikosta sijaitsee kaupunki nimeltä Reus. Lähes 1 000 vuoden ikäinen kaupunki Barcelonan lähipiirissä Etelä-Kataloniassa on historiansa aikana kokenut niin roomalaisten kuin kelttienkin vallan. Katalaanikaupunki on saattanut maailmaan niin taidemaalareita kuin Sagrada Familian arkkitehdin Antoni Gaudín.

Reus on myös urheilukaupunki. Vuorikiipeilyssä kaupunki on yksi Espanjan keskittymistä, ja rullaluistinhockeyssa Reus Deportiu on valloittanut lajissaan useita Espanjan ja Euroopan mestaruuksia. Jalkapallojoukkue CF Reus Deportiu pelaa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Mutta kaupungissa pelataan myös amerikkalaista jalkapalloa. Roomalaishistoriaa nimessään kantava Reus Imperials on perustamisensa – vuonna 1989 – jälkeen voittanut Katalonian mestaruuden kahdeksan kertaa ja Espanjan B-liigan kahdesti. Kaudella 2016 joukkue eteni pudotuspeleihin, mutta tänä vuonna Imperials tähyää loppuotteluun, jopa mestaruuteen asti.

Lokakuussa 2016 Imperialsin harjoituksiin ilmestyi laitahyökkääjä-potkaisija Suomesta.

 

Hyvä kausi siivitti Ruotsi-otteluun ja Espanjan liigaan

Kun Tampere Saints nousi Vaahteraliigaan kaudelle 2016, tiesi moni odottaa 24-vuotiaalta Henri Laineelta näkyviä onnistumisia. Näin myös tapahtui. Laine keräsi 12 ottelussa 47 kiinniottoa ja teki kahdeksan touchdownia. Pisimmillään maalisuoritukselle syntyi mittaa 96 jaardia – varsin kelvollista materiaalia jenkkifutispelaajan ansioluetteloon. Kiinniottojensa lisäksi Laine potki 34 pistettä ollen tamperelaisjoukkueen paras pistemies.

Kauden päätteeksi Laine kuului maajoukkueen kokoonpanoon, kun Suomi päihitti Ruotsin lokakuussa Vantaalla. Jo tuossa vaiheessa Laine kuitenkin tiesi seuraavan kohteensa. Etelä-Katalonia kutsui.

– Kun Vaahteraliiga-kausi päättyi, niin minulle tuli ajatus tehdä profiili Europlayersiin, Laine kertoo. – Reus oli kiinnostunut. Osaltaan siirtoani varmasti auttoi se, että olen opiskellut Skotlannissa, joten pystyn täällä toimimaan osa-aikaisena englannin kielen opettajana.

Englanti ei ole katalonian suosituin kieli. Eikä sitä ole myöskään espanja. Katalaania Laine ei puhu, mutta espanjan lausumiseen kitalaki jo taipuu.

– Eihän täällä englannilla pärjää.

 

Reusissa on osaamista myös eksoottisista jefu-maista

Täysin ummikkona Laine ei lokakuussa suunnannut uuteen liigaan. Monivuotinen joukkuekaveri Saintsista, Topias Räty on aiemmin pelannut Espanjassa ja niin on tehnyt myös Saintsin italialaispuolustaja Andrea Pasquali, joka muuten tällä hetkellä pelaa saman skotlantilaiskoulun joukkueessa, jossa Laine aikanaan opiskeli.

– Joukkueemme on todella kansainvälinen, kertoo Laine Reus-joukkueesta vuosimallia 2017. – Meillä on pelaajia muun muassa Marokosta ja Kolumbiasta ja muutenkin Etelä-Amerikasta. Espanjan kieli tekee heille siirtymisen luonnollisesti helpommaksi.

Arjen tukikohtana Laineella on Reusin keskustassa sijaitseva asunto, jonka suomalainen jakaa yhdessä kolmen yhdysvaltalaisen ja yhden saksalaisen kanssa.

Amerikkalainen jalkapallo ei ole lyönyt Espanjassa läpi. Jalkapallo, koripallo ja käsipallo nauttivat valtavaa suosiota eikä ellipsi peliväline ole vielä noussut niiden haastajaksi. Toki maassa on pelattu jenkkifutista 1980-luvulta alkaen ja Suomessakin on vuosien saatossa nähty Espanjassa lajioppinsa saaneita pelaajia. Kun Suomen naisten maajoukkue voitti EM-kultaa vuonna 2015, kisat pelattiin Grenadassa, Espanjassa.

– Vielä tämä on pientä, kuvailee Laine. – Toisaalta koko ajan, kun pelaamisen ja yleisen tekemisen taso on nousussa, myös laji saa enemmän huomiota ja silloin lehdet ja TV on mukana. Lehdessä saattaa olla pyöreää palloa kahdeksan sivua, mutta silloin tällöin jenkkifutiksestakin on pieni juttu.

Espanjan liigaa Laine vertaa suomalaiseen I-divisioonaan.

– Ei tämä Vaahteraliiga-tasolla ole, mutta esimerkiksi ottelutapahtumat ovat jo varsin hyvällä mallilla, ainakin meidän joukkueella. Yleisömäärät eivät ole toistaiseksi olleet suuria – ehkä noin kahdensadan luokkaa – mutta paljon vaikuttaa se, kun kelit lämpenevät ja otteluiden merkitys kasvaa. Silloin yleisöäkin tulee runsaammin paikalle.

– Espanjalaisista pelaajista löytyy kyllä myös niitä, jotka voisivat olla Vaahteraliigassakin ihan selviä vahvistuksia. Ongelma liigan tason kanssa on täällä oikeastaan se, että joukkueiden kokoonpanot ovat pieniä. Kun ringissä on vain noin 30 pelaajaa, niin hyvät pelaajat joutuvat pelaamaan paljon.

 

Tehokkaan hyökkäyksen keskeinen osa

Liga Nacional de Fútbol Americanossa eli Espanjan pääsarjassa pelaa kuusi joukkuetta. Joukkueet pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan, minkä jälkeen neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin.

Hallitseva mestari Badalona Dracs on pelannut vahvasti myös kuluvalla kaudella ja voittanut kaikki kuusi pelaamaansa ottelua. Imperials on sarjassa toisena, eikä Laineen joukkue ole hävinnyt muille kuin Dracsille. Pudotuspelien kotietu voi varmistua jo lähiviikkoina, varsinkin mikäli sunnuntaina kaatuu vierasottelussa Valencia Giants.

Laineen oma kausi on sujunut hyvin. Yhteistyö jenkkipelinrakentaja Brady Huberin kanssa on tuottanut kuudessa ottelussa vajaat 30 kiinniottoa ja kuusi touchdownia. Kauden puolivälin kieppeillä Laine on LNFA Serie A:n TD-tilastossa neljäntenä. Touchdownien lisäksi Laine on tehtaillut joukkueensa kaikki potkupisteet.

– Pelaamme spread-hyökkäystä, toteaa Laine vaatimattomasti. – Oma paikkani on laidassa vahvalla puolella.

Laine muodostaa yhdessä slot-laitahyökkääjä Nate Stephensin kanssa yhden liigan vaarallisimmista parivaljakoista. Stephensin ja Huberin lisäksi hyökkäyksen jenkkikolmikon täydentää keskushyökkääjä Chris Smallwood.

– Alkukaudesta puolustuksemme oli vaikeuksissa, mutta viime viikkoina olemme saaneet sitäkin puolta kuntoon. Hyökkäyksemme on ollut hyvä käytännössä kaikissa otteluissa. Paitsi Dracsia vastaan, jolloin pelinrakentajallemme ei ollut käytännössä lainkaan aikaa heittää.

 

Kesäkuussa mestarina takaisin Vaahteraliigaan?

Runkosarjan kymmenestä ottelusta on nyt siis pelattu kuusi. Katolilaiseen tyyliin pääsiäistauko on kolmen viikon mittainen, mutta runkosarja, välierät ja finaali on kuitenkin pelattu jo kesäkuun alkuun mennessä. Tuon jälkeen Laineen kausi jatkuu Vaahteraliigassa ja Tampere Saintsissa. Nyt laitahyökkääjän keskittyminen on kuitenkin täysin Reusin kaudessa.

– Loppuottelua tuskin saamme pelata kotikentällä sillä hävisimme Dracsille suurinumeroisesti (54–6). Mestaruuteen meillä on silti täydet mahdollisuudet.

1. huhtikuuta pelataan Laineen ja Imperialsin kannalta varsin mielenkiintoinen ottelu, jossa Dracs matkustaa Imperialsin Reusissa. Tuolloin - eli aprillipäivänä Imperialsin on siis voitettava Dracs vähintään 49 pisteellä noustakseen sarjan kärkeen.

Ja aprillipäivään liittyy myös kohu, joka nosti Reus Imperialsin alkuvuodesta puheenaiheeksi. Tuolloin nimittäin puhuttiin yleisesti, että Espanjan jalkapallon maajoukkueen ex-kapteeni, FC Barcelonan kulttipuolustaja ja vuoden 2010 maailmanmestari Carles Puyol liittyisi Imperialsiin. Syötti meni läpi useassakin mediassa; Puyolin soccer-kenttien pelityyli voisi hyvinkin sopia myös jenkkifutikseen, mutta…

– Kyse oli espanjalaisesta aprillipäivän pilasta, Laine kertoo. – Täällä tuota vastaavaa päivää vietetään vain vähän eri aikaa kuin Suomessa.

Ainakaan laitahyökkääjäksi Puyolia ei Imperials olisi tarvinnutkaan. Siitä tontista pitää huolen Henri Laine Tampereelta ja Suomesta.

 

Katso myös:

Espanjan liigan pääsivu

Espanjan liigan otteluohjelma

 

Vaahteraliiga-kuva:

Harri Koivunen