Luja tahto ja yhteishenki on siivittänyt Lappeenranta Wildmenin hurjaan kiitoon

29.3.2017


Vihreäpaitaisilla villimiehillä on kaudella 2017 riittänyt aihetta hymyyn. Joukkueessa kuitenkin alleviivataan mieluummin nöyryyttä. Kuva: Wildmen
Vihreäpaitaisilla villimiehillä on kaudella 2017 riittänyt aihetta hymyyn. Joukkueessa kuitenkin alleviivataan mieluummin nöyryyttä. Kuva: Wildmen
Etelälohkossa Wildmen on jo varmastanut paikkansa Student Bowliin, ja Xamk Hawksin kausi puolestaan päättyy runkosarjaan. Joukkueet kohtaavat Haminassa lauantaina. Toisesta lopputurnauspaikasta taistelevat NDU Black Knights ja Aalto Predators, jotka pelaavat vastakkain runkosarjan viimeisellä kierroksella 8.4. Tulevana lauantaina Black Knights saa vastaansa pohjoislohkosta TUAS Tornadoesin. Predators ei viikonloppuna pelaa.
Etelälohkossa Wildmen on jo varmastanut paikkansa Student Bowliin, ja Xamk Hawksin kausi puolestaan päättyy runkosarjaan. Joukkueet kohtaavat Haminassa lauantaina. Toisesta lopputurnauspaikasta taistelevat NDU Black Knights ja Aalto Predators, jotka pelaavat vastakkain runkosarjan viimeisellä kierroksella 8.4. Tulevana lauantaina Black Knights saa vastaansa pohjoislohkosta TUAS Tornadoesin. Predators ei viikonloppuna pelaa.
Pohjoislohkossa UTU Beaver Hunters on vahvasti kiinni lohkovoitossa, mutta jokaisella joukkueella on edelleen mahdollisuus edetä lohkossa kahden kärkeen ja Student Bowliin. Tulevana lauantaina Beaver Hunters  ja TCFA pelaavat lohkon kärkiottelun, ja TUAS Tornadoes matkustaa Black Knightsin vieraaksi interdivisional-ottelussa.
Pohjoislohkossa UTU Beaver Hunters on vahvasti kiinni lohkovoitossa, mutta jokaisella joukkueella on edelleen mahdollisuus edetä lohkossa kahden kärkeen ja Student Bowliin. Tulevana lauantaina Beaver Hunters ja TCFA pelaavat lohkon kärkiottelun, ja TUAS Tornadoes matkustaa Black Knightsin vieraaksi interdivisional-ottelussa.

Korkeakoulujenkkifutiksen lopputurnauspaikka on jo varma, mutta Saimaan rannalla hiotaan edelleen uusia kuvioita

Korkeakoulujenkkifutiksen kaudesta on takana hieman yli puolet. Ympäri Suomea kahdeksan eri joukkuetta on päässyt kevään mittaan testaamaan talvikauden harjoittelun ja yhteistyön hedelmiä. Etelälohkossa pelaava Lappeenranta Wildmen on noussut kauden hittijoukkueeksi: takana on kolme ottelua, ja jokaisesta Villimiehet ovat kairanneet voiton. Jalkoihin on jäänyt muun muassa hallitseva mestari Aalto Predators.

– Meidän vahvuuksiamme ovat nöyryys ja yhteistyö, tiivistää Wildmenin Eemil Himmelroos. – Emme välttämättä vaikuta ottelutilanteissa kovin nöyriltä, mutta tapa jolla teemme töitä ja harjoittelemme on nöyrä.

– Kun loukkaantuneen pelaajan tilalle tarvitaan korvaajaa, tiedämme että vaihtopelaaja on valmis antamaan kentällä kaikkensa. Yllättäviin tilanteisiin sopeutuminen on tässä sarjassa tärkeää. Meillä jokainen pelaaja pystyy katsomaan toista silmiin ottelun jälkeen.

Kun joukkue voittaa viikosta toiseen, on katseessa varmasti mukana sekä nöyryyttä että myös pieni annos tyytyväisyyttä.

 

Vahva molemmin puolin palloa

Kevään 2017 osalta korkeakoulujenkkifutiksen joukkueet on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Oman lohkon joukkueita vastaan pelataan kerran ja lisäksi interdivisional-kierroksella vastassa on joku toisen lohkon joukkueista.

Wildmen avasi kautensa kaatamalla Aalto Predatorsin lukemin 24–7. Kaksi viikkoa myöhemmin Vaasassa Dogs kaatui pisteiloittelussa 26–47. Kun vielä lauantaina Lappeenrannan Visma Areenalla kaatui maanpuolustuskorkeakoulun joukkue NDU Black Knights pistein 39–14, varmisti Wildmen paikkansa Student Bowlissa eli lopputurnauksessa jo ennen runkosarjan viimeistä otteluaan.

Wildmenin päävalmentaja Martti Välimaa sekä uusi hyökkäyksen valmentaja Mikko Koskinen ovat piiskanneet joukkueen vahvaan vireeseen molemmin puolin palloa. Lappeenrantalaiset ovat tehneet keskimäärin lähes 37 pistettä ottelua kohden ja vastaavasti esimerkiksi Black Knights jäi toisella puoliajalla kokonaan ilman pisteitä Wildmen-puolustuksen puristuksessa.

– Korkeakoulujefussa toimivalla heittopelillä on suuri merkitys, sillä kulmapuolustajat eivät ole pysyneet laitahyökkääjien perässä, Himmelroos kertoo. – Black Knightsia vastaan etenimme vahvasti heittäen, mutta juoksimme oikeaan aikaan. Iso osa maaleista tuli juoksupeleistä.

Pelinrakentaja Aleksi Saurus on löytänyt tehokkaasti erityisesti laitahyökkääjä Ville Karhisen kädet. Linjapelin johtaja puolestaan on sentteri Paavo Korhonen, jolla Karhisen tapaan on kokemusta I-divisioonatasolta. Karhisella Jaguaareista, Korhosella Indiansista.

Välimaa on ladannut Wildmen-puolustuksen täyteen aggressiivisuutta. Joukkue on ollut ahne riistämään palloa. Puolustuksen linja saa luotua painetta, ja tukimiehet huolehtivat siitä, että boksiin on hankala juosta. Takakentällä erityisesti joukkueen brasilialainen safety Ectore Scuissiatto on seuraamisen arvoinen pelaaja. Edellisessä ottelussa Riku Kavén nousi puolustuksen linjasta esille vahvoilla otteillaan.

 

Nöyränä kohti Student Bowlia

Korkeakoulujenkkifutisjoukkueen managerointi on omanlaisensa haaste. Jokainen joukkue on kertakäyttöinen, sillä vuosittain kokeneempia pelaajia valmistuu ja uusista opiskelijoista täytyy löytää sopivat kyvyt mukaan toimintaan. Wildmenistakin löytyy pelaajia eri taustoilla. Joku on pelannut koripalloa, toinen jalkapalloa. Jääkiekkotausta löytyy monelta ja myös golf-taustalla on päässyt joukkueeseen mukaan.

Joukkueen ympärillä olevat kanssaopiskelijat ja muut seuraajat tietävät varsin hyvin, miten Wildmenin pelit sujuvat, mutta loistava kausi ei suuremmin ole kampuksella näkynyt.

– Yliopisto ei meitä rahallisesti tue, kertoo Himmelroos. – Toki me olemme saaneet näkyvyyttä ja Facebook-seuraajiakin Wildmenilla on yli tuhat. Vuosi sitten Etelä-Saimaa teki meistä jutun lehteen.

Lappeenrannan Rajaritarit on jo muutaman kauden ajan pitänyt aktiivisesta kilpatoiminnasta taukoa, joten Wildmen on tällä hetkellä Lappeerannan jefu-genren ykkösjoukkue.

Yksi asia varmasti nostaisi näkyvyyden myös kaupungin tasolla uuteen sfääriin: Student Bowlin voitto. Himmelroos itse suhtautuu mestaruushaaveeseen Wildmen-mentaliteetin mukaisesti nöyränä.

– Kun sarjaohjelmaa lyötiin lukkoon, asetimme vähimmästavoitteeksemme lopputurnaukseen pääsemisen. Nyt olemme voittamassa omaa lohkoamme, mutta täytyy muistaa että myös toisessa lohkossa on kovia joukkueita.

Pohjoislohkossa kestomenestyjä, viimevuoden hopeajoukkue turkulainen UTU Beaver Hunters on voittanut molemmat pelaamansa ottelut ja tamperelainen TCFA Unicornskin jatkaa ilman tappiota - tosin vasta yhden ottelun pelanneena. Tulevana lauantaina Turun Yläkentällä nähdäänkin varsin mielenkiintoinen kamppailu, kun Beaver Hunters isännöi Unicornsia.

Mielenkiintoinen on myös pääkaupunkiseudun joukkueiden kohtaaminen Santahaminassa lauantaina 8.4. Black Knights kohtaa Predatorsin ottelussa, jossa ratkaistaan toinen etelälohkon osallistuja Student Bowliin. Voittaja etenee neljän joukkoon eli Student Bowliin. Tulevana lauantaina Black Knights saa vastaansa interdivisional-ottelussa TUAS Tornadoesin.

Wildmenilla on luvassa huomattavasti vähemmän kriittinen lauantaiottelu tällä viikolla. Lappeenrantalaiset pelaavat Haminan Palloiluhallissa Xamk Hawksia vastaa. Kymeenlaaksolaiset eivät voi enää edetä jatkoon ja Wildmenilla siis lohkovoitto on jo varma.

– Pääsemme harjoittelemaan muutamia uusia juttuja, Himmelroos ennakoi ja lisää. – Vähän kikkapelejä.

– Meillä on lauantain ottelun jälkeen kolme viikkoa aikaa valmistautua Student Bowliin. Harjoittelemme todella kovaa, joten viimeisen alkulohkon ottelun jälkeen voimme vähän rauhoittaa, ja välttää myös loukkaantumisia. Ja tietysti katsomme videoita siitä, miten muut joukkueet pelaavat.

 

Korkeakoulujenkkifutis, tulevan viikonlopun ottelut:

LA 01.04.2017 | 14:00 | Santahaminan urheilukenttä, Helsinki:

NDU Black Knights – TUAS Tornadoes

LA 01.04.2017 | 17:00 | Yläkenttä, Turku:

UTU Beaver Hunters – TCFA Unicorns

LA 01.04.2017 | 18:30 | Haminan palloiluhalli:

Xamk Hawks – Wildmen

 

Korkeakoulusarjan lopputurnaus eli Student Bowl pelataan Velodromilla, Helsingissä 21.04.–22.04. Lopputurnaukseen etenee kummankin joukkueen kaksi parasta joukkuetta. Perjantaina 21.04. pelataan välierät ja lauantaina 22.04. välierien voittajat kohtaavat finaalissa. Välierien häviäjät ratkaisevat pronssimitalien kohtalon.