Jan Vilkko kehittämään nuorten ja miesten leiritoimintaa

6.4.2017”Lajifysiikka, perustekniikat ja strateginen osaaminen.”

SAJL:n liittohallitus on nimennyt Jan Vilkon Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n nuorten ja miesten leirikoordinaattoriksi. Vilkon, 43, virallinen nimike on projektipäällikkö, jonka käytännön työmaana on leiritoiminnan kehittäminen, ydinalueena yläkoululeiritys sekä nuorten ja miesten perustaitoleirit.

Yli 20 vuotta amerikkalaisen jalkapallon parissa toiminut Vilkko on pelannut jenkkifutista niin Suomessa, Tanskassa, Saksassa kuin Yhdysvalloissakin. Nykyisin Porvoo Butchersin Vaahteraliiga-joukkueen puolustusta luotsaava Vilkko on valmentajaurallaan voittanut Suomen mestaruuden neljästi. 15 vuotta rahoitusalalla toiminut ekonomi suorittaa parhaillaan valmentajan ammattitutkintoa Kisakalliossa ja palaa samalla halusta kehittää suomalaista jenkkifutista. 

– Lajissa voi päästä huipulle vain tekemällä huomattavan määrän omatoimista työtä, pelkillä yhteistreeneillä ei vaihtopenkkiä pidemmälle pidäkään päästä. Sanoisin, että kehitystä pitäisi tapahtua siinä, että pelaajat ymmärtävät vastuunsa omasta tasostaan eri osa-alueilla.

– Suomessa harjoitellaan joukkueena lajia suhteellisen paljon verrattuna mihin tahansa tasoon USA:ssa, ja lisäksi monilla punttiharjoittelu on hyvällä mallilla. Eroja tulee enemmän lajifysiikan ja perustekniikoiden määräharjoittelussa sekä pelikirjojen opiskelussa ja scouttaamisessa. Siis juurikin niissä asioissa joita voi nykyvälineillä tehdä kuka vain missä vain, mutta jotka ovat erittäin tylsää touhua. Tavoite on korjata tilannetta.        

Mitkä sitten ovat keskeiset työkalut tuon kehityksen saavutttamiseksi?

– Keskeisin tekijä on motivaatio ja halu tehdä rajusti töitä oman kehityksen eteen. Lähes yhtä tärkeää on ottaa selvää, mihin asioihin ja kenen kanssa käytettävissä oleva aika kannattaa käyttää. Esimerkiksi fysiikkaharjoittelu on tehokkaampaa motivoivassa seurassa sopivasti kilpaillen.

– Jenkkifutis vaatii myös huomattavan määrän opiskelua: videoiden ja pelikirjojen läpikäynti ovat osa harjoittelua ja niissäkin on omat tekniikkansa, jotta oppiminen olisi nopeaa ja ajankäyttö tehokasta. Valitettavasti pelien passiivinen katsominen tai Maddenin pelaaminen eivät peliälyä tai lukunopeutta juurikaan kehitä. Näiden lisäksi tulevat vielä varsinaiset lajitekniikat pelipaikoittain, eli aikaa harrastukseen menee todella paljon.

Vilkko on kehittänyt oman Jalostamo-konseptin, jonka myötä valmentaja uskoo amerikkalaisen jalkapallon pelaajan pystyvän nostamaan itsensä harrastajasta tavoitteelliseksi kilpailijaksi jopa huippu-urheilijaksi.

– Kohderyhmästä riippumatta Jalostamon pääteemat ovat samat: lajifysiikka, perustekniikat sekä strateginen osaaminen. Toimintaan osallistuvat saavat leirien väleille sekä malliohjelmia harjoitteluun että tehtäviä, jotka tulee raportoida sovitusti ohjaajille. Fyysistä kehitystä seurataan jokaisella leirillä suoritettavalla testipatterilla.

Jenkkifutiksen spesifien pelipaikkakohtaisten ominaisuuksien ja tekniikoiden kehittämisessä on avaintekijänä Vilkon mukaan seurarajat ylittävä leiritoiminta.

– Jenkkifutiksessa pienenä lajina lahjakkaat yksilöt ovat hajallaan ympäri Suomea. Saamalla esimerkiksi kymmenen lupaavaa 16–18 -vuotiasta kulmapuolustajaa harjoittelemaan 16 päivää samaan paikkaan harjoituskaudella on mielestäni erinomainen ratkaisu lajin ja yksilön kehityksen kannalta.

– Lisäksi täytyy alleviivata juniorileirin valmistava rooli huippu-urheilijan elämään.

SAJL:n leiritoiminnan tehostamisesta yläkouluikäisille tiedotetaan ensi viikolla.

 

KUKA?

Jan Vilkko

Ikä: 43 vuotta

Rooli: SAJL Leirikoordinaattori, projektipäällikkö. ”Vastaan jatkossa nuorten ja miesten leirityksen kehittämisestä.”

Mukana jenkkifutiksessa: Vuodesta 1994, nykyisin Butchersin puolustuksen koordinaattori.

Peliura: Butchers 1994–2004, poislukien 1998 Pittsburg State D2 ja Herlev Rebels ,Tanska, 1999 Paderborn GFL1 Nord, Roosters 2000. 

Saavutukset valmentajana: Vaahteramalja Butchers 2005–2007 Butchers, 2010 Wolverines

Perhe: Neljän lapsen isä Pohjois-Helsingistä.

Siviilissä: 15 vuoden rahoitusalan uran jälkeen opiskelee Valmentajan ammattitutkintoa Kisakalliossa. Valmentaa myös jalkapalloa (MPS) sekä fysiikkaa (EräViikingit).

Harrastukset: Kiipeily, vapaalasku, matkustaminen ja uuden oppiminen. 

 

Lisätietoa:

Jan Vilkko | SAJL projektipäällikkö

0400 44 1115

jan.vilkko@sajl.fi