Amerikkalainen jalkapallo mukaan yläkoululeiritykseen

12.4.2017


8.–9. –luokkalaisille jenkkifutareille mahdollisuus osallistua lukuvuonna 2017–2018 Pajulahdessa huippuvalmennukseen

Suomen Olympiakomitea käynnisti vuonna 2016 urheiluakatemiaohjelman 7.–9. -luokkalaisille. Tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneille nuorille suunnattu ohjelma sai nimekseen Yläkoululeiritys. Ohjelman tavoitteena on tarjota peruskoulun yläluokkien oppilaalle ja nuorelle urheilijalle arkipäivän tukea kokonaisvaltaisesti. Painopisteenä toiminnassa ovat koulu ja opiskelu, elämäntaidot sekä urheilullinen kehittyminen.
Jatkossa myös amerikkalainen jalkapallo kuuluu yläkoululeiritykseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 8.–9. -luokkalaisille tavoitteellisille pelaajille järjestetään Pajulahdessa neljä viiden päivän leiriä lukuvuonna 2017–2018.  Pajulahti tuo toimintaan huippuolosuhteet sekä ammattilaisten tuen, SAJL taas vastaa laji- sekä fyysisestä harjoittelusta. Yläkoululeiritys on osa SAJL:n leirivalmennuksesta vastaavan projektipäällikön Jan Vilkon operoimaa Jalostamo-ohjelmaa.
– Yläkoululeiritys on todella kova juttu, ei vain jenkkifutareille vaan koko suomalaiselle urheilulle, Vilkko kommentoi ohjelmaa. – Islannilla on oma mallinsa ja nyt on meilläkin omamme.
– Varsinkin pienemmissä lajeissa talentti on usein hajallaan, mutta yläkoululeirien avulla saamme heidät jatkossa useammin yhteen. Käytännössä leiritykseen osallistuva saa harjoituskaudella lähes saman määrän lajiharjoittelua kuin mikä on Yhdysvalloissa sallittua yliopistojoukkueille.

 

”Ei vain yksi lajileiri lisää”

Amerikkalaisen jalkapallon lisäksi Pajulahdessa harjoittelevat jalkapallon, tenniksen, yleisurheilun, kestävyysurheilun, judon, pesäpallon ja vammaisurheilun tavoitteelliset nuoret urheilijat. Yläkoululeiritystä järjestetään myös Kisakallion Urheiluopistossa, Kuortaneella, Lapin Urheiluopistossa ja Vuokatti-Rukan urheiluakatemiassa.
Esimerkkejä muiden lajien ratkaisuista löytyy useita. Toisessa pienessä lajissa, käsipallossa yläkoululeiritys toimii jo maajoukkuetoiminnan pohjana. Pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa se on korvannut jalkapallossakin alueleirit ja vapauttanut viikonloppuja muuhun käyttöön.
Konseptista kansallisesti vastaava Kari Seppänen käyttää yläkoululeirityksestä slogania ”ei vain yksi lajileiri lisää”. Syy tähän on ilmeinen, sillä leiritys tapahtuu koulutyö edellä. Laji- ja fysiikkaharjoitukset vievät leirien aktiiviajasta vain noin puolet, vaikka päivittäin  2–3 kertaa harjoitellaankin. Tunnollinen opiskelu on ehdoton edellytys sille, että leiritys kouluajalla on mahdollista ja että lupa jatkoleireille heltiää.
– Yläkoululeiritys antaa osallistujalle selkeää kuvaa siitä mitä urheilijan elämä tulisi olemaan yläluokkien jälkeen, toteaa Jalostamoon toisena valmentajana kiinnitetty, maajoukkueen kapteeni Arttu Tennberg.
– On aivan selvää että nuori joka on Yläkoululeirityksestä mukana oppii ottamaan vastuuta omasta opiskelusta ja elämästään aivan eri tavoin kuin kotona asuva. Toimintaan osallistuvista ei välttämättä tule huippu-urheilijoita, mutta jos heistä tulee terveet arvot omaavia aikuisia niin sekin on jo merkittävä saavutus.

 

Ei ilmaista mutta sisältöön suhteutettuna halpaa

Olympiakomitea on rajannut leirityksen kulut edullisiksi. Majoituksen ja ylläpidon sisältävä toiminta ei silti ole ilmaista. Hinta Pajulahdessa on sama kaikille lajeille: neljä viiden päivän leiriä kustantaa 1160 euroa – 290 euroa leiriä kohden.
– Ennen kuin hinta tuomitaan kalliiksi suosittelisin hieman hinta-laatulaskelmia, toteaa Vilkko. – Ei kotonakaan ihan ilmaiseksi 20 päivää asustella. Pyrimme löytämään toiminnalle lisää yhteistyökumppaneita ja saamaan seurat aktivoitumaan junioreidensa tueksi. Jo yhden importin hinnalla saisi omia kasvatteja ja seuran jatkuvuutta tuettua varsin mukavasti.
SAJL on jo hankkinut yhteistyökumppanin, jonka ansiosta yläkoululeiritykseen osallistuvan kokonaiskulut laskevat 80€. Käytännössä kahden jälkimmäisen leirin hinta laskee tällä 250 euroon. 
Vilkon mukaan myös seurat ovat ottaneet kehityksen myönteisesti vastaan.
– Butchers on lupautunut tukemaan jokaista leiritykseen osallistuvaa junioriaan 200 eurolla. Lisäksi pelaaja voi hakea leiritukea joka on kooltaan ”merkittävä”. Näillä eväillä leirityksen kokonaiskustannukset saataisiin pidettyä maltillisina.
– Uskon täysin siihen, että saamme kehitettyä tästä toimivan systeemin jonka suurin hyötyjä on suomalainen jefu, mutta tarvitsemme myös seurojen ja pelaajien ennakkoluulotonta mukaan lähtöä. Siksi toivon, että asiasta kiinnostuneet pelaajat, vanhemmat sekä seurat olisivat reippaasti yhteydessä valintakriteereihin, leirien sisältöön, valmennukseen tai mihin vain liittyen kannustaa Vilkko

 

Lisätietoa:
Jan Vilkko | SAJL projektipäällikkö
0400 44 1115
jan.vilkko@sajl.fi

Lisätietoa myös Pajulahden sivuilla
http://www.pajulahti.com/kurssi/ylakoululeiritys/