XVII koululippupallon SM-kisat 2017

16.5.2017


Pronssia Linnajoki, Porvoo
Pronssia Linnajoki, Porvoo
Hopeaa, PHYK Helsinki
Hopeaa, PHYK Helsinki
Albert Edelfelt, Porvoo
Albert Edelfelt, Porvoo

Koululippupallon uusi Suomen Mestari on Albert Edelfelt Porvoosta. Pohjois-Haagan Yhteiskoulu Helsingistä tuli kakkoseksi ja porvoolainen Linnajoki vei pronssimitalit.

Mitä yhteistä on keihäänheiton ikäkausiykkösellä, nuorten jääpallomaajoukkueen kapteenilla, HJK:n jalkapalloilijalla, Butchersin U17 maajoukkuepelaajalla ja isolla joukolla muita urheilijoita?

Vastaus: He muuntautuivat päivän ajaksi flagin pelaajiksi koululippupallon SM-kisoissa.

Tämän vuotiset mittelöt  pelattiin maanantaina 15. toukokuuta perinteiseen tapaan Helsingin Velodromin keinonurmikentällä Käpylässä. Ensimmäiset lajin koululaiskisat pelattiin vuonna 2001. Joukkueita osallistui tänä vuonna yhteensä kahdeksan, joista kaksi oli Porvoosta. Kulosaari osallistui turnaukseen reilun kymmenen vuoen tauon jälkeen. Osa kouluista on osallistunut pitkään flagi-turnauksiin ja pelaaminen on varsin sujuvaa.

Alkusarjan otteluiden aikana taivaalta tipahteli tihkusadetta, mutta mitalipelien alkaessa aurinko paistoi Käpylässä. Velodromin aaltoilevalla keinonurmella nähtiin paljon hyvätasoisia ja tasaisia kamppailuita. Välieriin selvinneet  joukkueet pelasivat yhteensä viisi ottelua päivän aikana. Porvoolaiset Linnajoki ja Albert Edelfelt voittivat alkulohkonsa ja tässä vaiheessa uumoiltiin kouluflagin historian ensimmäistä porvoolaisfinaalia. Kolminkertainen mestari Pohjois-Haagan ylpeys PHYK raivasi kuitenkin välierässä itsensä 26-6 voitolla Linnajoesta finaaliin. Albert Edelfelti oli välierä Meilahtea vastaan varsin suvereeni. 

Finaalissa kohtasivat uudelleen turnauksen kaksi parasta joukkuetta. Alkulohkossaan tiukan 22-27 voiton vääntänyt Albert Edelfelt jatkoi finaalissa samalla otteella. Ottelussa nähtiin pitkiä heittomaaleja, näyttäviä liputuksia ja tiukkaa juoksupuolustusta. Molempien joukkueiden pelaaminen perustui hyvää yhteispeliin ja pelikuvioihin. Finaalissa PHYK joutui tunnustamaan porvoolaiset paremmiksi luvuin 39-35.

Turnauksessa merkille pantavana seikkana oli, että lähes kaikissa joukkueissa oli lajiharrastajia, jotka olivat koonneet koulujensa atleeteista toimivat joukkueet. Ottelun ratkaisut tekivät 10 pelaajan miehistöstä kuitenkin uudet pelaajat, jotka erityisesti kunnostautuivat pallonkantajina ja tekivät kovaa jälkeä liputtajina. 80 koululippupalloilijan joukossa runsaasti lahjakkuuksia myös amerikkalaisen jalkapallon puolelle.

Albert Edelfeltin koulun liikunnanopettajalla Juha Uosukaisella on perspektiiviä lajiin pidemmältä ajalta.

- Olin Kulosaaren koulun mukana vuonna 2004, jolloin yksi pelaajista oli nykyinen maajoukkuepelinrakentaja Janne Lehtinen. Albert Edelfeltin koulujoukkue tänä vuonna laitettiin kasaan pari viikkoa sitten ja joukkue harjoitteli muutaman kerran. Joukkueessamme oli hyvä heittäjä, taitavia kiinniottajia sekä sopivan rämäpäinen pallonkantaja. Osa pelaa lätkää, sentteri oli salibandyn maalivahti, muutamalla on jenkkifutistaustaa. Joukkueen 9-luokkalaiset osasivat esimerkillään luoda ja pitää yllä joukkuehenkeä, jota taas 7. ja 8 lk. oppilaat voivat ammentaa ensi vuoden turnauksessa.
Liikunnanopettajille on innostavaa tulla mukaan turnaukseen, jossa on kaikki valmiina eli tarvitaan vain urheilijat paikalle ja homma käynnistyy.  


Lippupallon SM-kultaa  2017 Albert Edelfelt:
9 lk. Marnol Raudver, Jan Oscar Olsson, Albert Aaltonen, Ilari Lindholm, Eemil Ritari
8 lk. Lassi Kronberg, Otto Forsman
7.lk Daniel Raitamo, Kasper Karjalainen

Tulokset:

PHYK – Botby34-6Albert Edelfelt – Aurinkolahti34-18Linnajoki – Hiidenkivi36-19
PHYK – Albert Edelfelt22-27Meilahti – Linnajoki7-12Kulosaari – Hiidenkivi20-6
PHYK – Aurinkolahti20-12Albert Edelfelt – Botby15-6Meilahti – Kulosaari19-2
Aurinkolahti – Botby24-16Linnajoki - Kulosaari24-6Meilahti – Hiidenkivi25-20
      
Välierä Albert Edelfelt-Meilahti63-15Välierä Linnajoki-PHYK26-6  
Finaali Albert Edelfelt-PHYK 39-34 Pronssi Linnajoki-Meilahti  40-6
   
Valokuvia turnauksesta