Kohti Kanadaa: haastattelussa naisten maajoukkueen puolustuksen koordinaattori Toni Luomajoki

17.5.2017Kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

Suomen naisten maajoukkue tavoittelee kesäkuussa Kanadassa järjestyissä MM-kisoissa jatkoa menestykselleen. Hallitseva Euroopan mestari Team Finland Bluelions on valloittanut kaksien edellisten MM-kisojen (Tukholma 2010, Vantaa 2013) pronssia.

Tulevissa kisoissa Suomen kanssa mitaleista taistelevat kotijoukkue Kanada, kaksien edellisten kisojen mestari USA sekä Meksiko, Australia ja Iso-Britannia. Avausottelussaan 24. kesäkuuta Suomi kohtaa Iso-Britannian.

Suomen joukkue hioi kuvioitaan viikonloppuna Pajulahdessa toisella karsintaleirillä. Samalla valmennus teki viimeiset tarkistukset pelaajistoon. Suomen kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

 

Joukkueen julkistusta odotellessa tutustutaan Suomen valmennukseen. Vuorossa puolustuksen koordinaattori Toni Luomajoki:

 

Mikä on lajihistoriasi?

Aloitin lajin 16-vuotiaana Roostersin junnujoukkueessa vuonna 1998. Vaahteraliigaa ja ykkösdivaria tuli pelattua vuosien 2001 ja 2011 välillä. Näistä suurin osa Roostersissa ensin 2000-luvun mahtijoukkueessa ja sen jälkeen uudelleenrakennusvaiheessa. Pari divarikautta vietin Demonsissa ja pelaajaurani päätin TAFTissa, jossa juhlittiin tappiotonta kautta 2011.

Milloin ja miten päädyit valmentajaksi?

Valmentamisen aloitin vuonna 2008 Roostersin B-junnuissa. Suurin innostuksen lähde oli tietenkin kausimaksualennus. No ei, vitsi..  Arvostin aina pelaajana saamaani hyvää valmennusta, ja sitä kautta kiinnostuin valmentamisesta itsekin. 2008 oli tähän mahdollisuus ja lähdin kokeilemaan.

Mitä hyvältä valmentajalta vaaditaan?

Itse arvostan kykyä tunnistaa pelaajiensa vahvuudet ja heikkoudet ja kykyä sitä kautta määrittää pelitapa, jota joukkue pystyy tehokkkaasti toteuttamaan. Maajoukkueessa tulevat kuvioon mukaan myös pelaajavalinnat, joita tehdessä täytyy löytää parhaat mahdolliset roolit pelaajille, jotka eivä pelaa keskenään seurajoukkueissa.

Hyökkäyspeliä pitää myös ymmärtää, jotta tietää millä aseilla vastustaja yrittää iskeä. Oma joukkue pitää osata valmistaa pelaamaan vastustajien vahvuudet pois ja iskemään hyökkäyksen heikkouksiin.

Kuka on esikuvasi?

Varsinaisia esikuvia minulla ei ole, vaan pyrin aina varastamaan parhaat ideat keneltä tahansa valmentajalta. Mainitaan tässä kuitenkin muutama eniten omaan valmentamiseen vaikuttanut henkilö.

Pelasin Kalle Karppisen valmentamissa joukkueissa useamman kauden, ja myöhemmin yhteistyö on jatkunut myös Roostersin valmennusryhmässä. Häneltä on tarttunut mukaan läjäpäin lajitietoa, ja hänen intohimoinen suhtautuminen valmentamiseen sytytti joskus itsessänikin kipinän tähän hommaan.

Juha Hakala kutsui minut mukaan Roostersin liigajoukkueen valmennusryhmään kauden 2013 jälkeen, mikä on tarjonut rajattomat oppimisen ja kehittymisen mahdollisuudet huikean tasokkaassa porukassa Karppisen, Hakalan, Olli Jussilan, Atte  Kniivilän, Jens Holmströmin, Mikko Koikkalaisen ja Hiski Kuuselan kanssa touhutessa.

Teemu Kuusistolta tuli opittua paljon hyökkäyksestä toimiessani naisten maajoukkueessa hyökkäyksen apuvalmentajana 2011-2014. Hän on yksi maamme suuria jefuvelhoja ja optimaalinen yhdistelmä kovaäänisyyttä, pehmeyttä ja notkeutta.

Jorma Hytönen on yksi suurimpia yksittäisiä syitä siihen miksi naisten maajoukkueen ilmapiiri on nykyään aivan uskomattoman hieno. Hän sai päävalmentajakaudellaan tuotua joukkueeseen iloisen rentouden edellyttäen samalla kovaa pelillistä suorittamista ja kehittymistä.

Rami Liljan suunnitelmallisesti rakennettu ohjelma mahdollisti TAFT:n paluun liigajoukkueeksi 2012. Tarkasti jaksotettu kauden läpivienti teki itseeni vaikutuksen, kun siirryin TAFT:iin kaudeksi 2011.

Mitkä ovat linebackerin kolme tärkeintä ominaisuutta?

Linebackeriltä vaaditaan jefuälyä. Kaikkien muiden pelipaikkojen tekeminen vaikuttaa hänen pelaamiseen, joten pelikirja pitää sisäistää ja kentän tapahtumat lukea nopeasti. Puolustuksen liima ne sano...

Lisäksi pitää pystyä tekemään itsestään fyysistä kokoaan suurempi pelaamalla kontaktitilanteet armottomalla kovuudella. Sähäkkä liike on valttia heittopuolustamisessa.

Mitä odotat tulevilta MM-kisoilta?


Kisoilta odotan erityisesti tasonmittausta muita huippumaita vastaan. Suomen naisten jenkkifutis on ottanut huimia kehitysaskeleita viime MM-kisojen jälkeen, ja on mielenkiintoista nähdä onko näin tapahtunut myös muualla maailmalla. Kanadaa vastaan koettu harmittava tappio Vantaan kisoissa pitäisi saada kuitattua, ja teemme töitä sen eteen, että pystymme tällä kertaa haastamaan myös jenkit. Uskon, että nämä tulevat olemaan kovatasoisimmat naisten kisat tähän mennessä eikä helppoja pelejä tule.

 

Lue myös:

Päävalmentaja Mika Elorannan haastattelu

Hyökkäyksen koordinaattori Pete Salovallan haastattelu

Apuvalmentaja Teemu Kuusiston haastattelu

Apuvalmentaja Heikki Kuuselan haastattelu

Apuvalmentaja Mikko Rissasen haastattelu