Kohti Kanadaa: haastattelussa naisten maajoukkueen takakentän valmentaja Mikko Soininen

18.5.2017Kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

Suomen naisten maajoukkue tavoittelee kesäkuussa Kanadassa järjestyissä MM-kisoissa jatkoa menestykselleen. Hallitseva Euroopan mestari Team Finland Bluelions on valloittanut kaksien edellisten MM-kisojen (Tukholma 2010, Vantaa 2013) pronssia.

Tulevissa kisoissa Suomen kanssa mitaleista taistelevat kotijoukkue Kanada, kaksien edellisten kisojen mestari USA sekä Meksiko, Australia ja Iso-Britannia. Avausottelussaan 24. kesäkuuta Suomi kohtaa Iso-Britannian.

Suomen joukkue hioi kuvioitaan viikonloppuna Pajulahdessa toisella karsintaleirillä. Samalla valmennus teki viimeiset tarkistukset pelaajistoon. Suomen kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

 

Joukkueen julkistusta odotellessa tutustutaan Suomen valmennukseen. Vuorossa takentän valmentaja Mikko Soininen:

 

Mikä on lajihistoriasi?

Aloitin lajin 1998 syksyllä menemällä kaverini houkuttelemana Varkaus Steelersin treeneihin Kuopion kuplahalliin. Seitsemän vuotta tuli pelattua ja reissattua Varkaudessa, kunnes jenkkifutis palasi omaan kotikaupunkiin Kuopioon. Kuopiossa tuli pelattua vielä 10 vuotta. Ensimmäinen pelipaikka oli laitahyökkääjä ja Steelersin noustessa Vaahteraliigaan 2001 siirryin kulmapuolustajan paikalle. Divariin palattua tuli pelattua oikeastaan kaikkea muuta paitsi hyökkäyksen linjaa, mutta suurin osa ajasta vierähti pelinrakentajan paikalla.

Sotkeuduin melko aikaisessa vaiheessa myös valmennukseen ja seura-aktiivin hommiin. Alussa tuli tehtyä kaikenlaista lähinnä harrastajien rekrytointiin liittyvää hommaa. Myöhemmin on tullut toimittua useana vuonna seuran hallituksessa ja jopa puheenjohtajana. Junioritoiminnassa olen ollut useana vuotena mukana sekä valmentajana että muissa taustahommissa. Ja näiden lisäksi vähän kaikenlaisia hommia mitä on tullut milloinkin eteen.

Milloin ja miten päädyit valmentajaksi?

Varmaan ensimmäiset kosketukset valmentamiseen tulivat sitä kautta, että kun valmennusta ei treeneissä tai vaikkapa punttisalilla ollut niin piti alkaa kehittelemään itse suunnitelmaa treenaamisen pohjaksi. Huomasin, että tämähän on varsin mielenkiintoista touhua ja siitä se sitten pikkuhiljaa lähti kehittymään. Juniorivalmennuksessa olin varsinkin Kuopion päässä alusta asti mukana. Edustusjoukkueen valmennuskuvioissa tuli oltua myös mukana enemmän tai vähemmän aina vähän tarpeen mukaan. Tällä hetkellä valmennan Kuopio Steelersin U17-joukkuetta sekä naisten maajoukkueen takapuolustajia.

Mitä hyvältä valmentajalta vaaditaan?

Tärkeimpänä tulee mieleen motivaatio, jonka lähteenä ovat valmennuksen kohteen kannalta olennaiset asiat.

Kuka on esikuvasi?

Äitini.

Mitkä ovat takakentän pelaajan kolme tärkeintä ominaisuutta?

Hahmotuskyky, reagointikyky ja kehonhallinta.

Mitä odotat tulevilta MM-kisoilta?

Joukkue pystyy pelaamaan omalla tasollaan ja se riittää mitalin kirkastumiseen.

 

Lue myös:

Päävalmentaja Mika Elorannan haastattelu

Hyökkäyksen koordinaattori Pete Salovallan haastattelu

Puolustuksn koordinaattori Toni Luomajoen haastattelu

Apuvalmentaja Teemu Kuusiston haastattelu

Apuvalmentaja Heikki Kuuselan haastattelu

Apuvalmentaja Mikko Rissasen haastattelu

Apuvalmentaja Samu Jupon haastattelu