Suomen U19-nuoret starttaavat MM-karsintoihin valmistautumisen

16.6.2017


Tanskan EM-kisoista kelpaa ainoastaan mestaruus

Tänä kesänä Suomen U19-maajoukkue tavoittelee historiallista MM-kisapaikkaa vuoden 2018 Nuorten MM-kisoihin. IFAF:in kaksijakoinen tilanne ei muuta faktaa, että todellisiin MM-kisoihin osallistuvat vain IFAF jäsenet USA, Kanada, Japani, Meksiko sekä näiden EM-kisojen parhaat. Kisapaikan varmistaakseen Suomen on ensin voitettava heinäkuussa Kööpenhaminassa Euroopan Mestaruus.

Maajoukkueen valmistautuminen alkaa viikonlopun leirityksellä, johon odotetaan saapuvan ikäluokan Suomen parhaat talentit. Ne, joiden nimet toivottavasti nähdään jo ensi kesänä MM-joukkueessa, sekä ne, joiden ura vie kohti huippuyliopistoja USA:ssa. Euroopan U19- ja U17-ikäluokkiin kohdistuu tällä hetkellä aiempaa enemmän kansainvälistä kiinnostusta. Aiempaa World Teamia (USA vastaan muu maailma) vastaavaksi astinlaudaksi on kaavailtu uutta Team Nordic vs. USA -ottelua. Tätä suunnitellaan alustavasti näyttöpaikaksi maajoukkuepelaajille.

Tänä vuonna sekä nuorten U19 EM- että U17 PM-kisoihin on tulossa myös eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia scoutteja uudella tavalla. Yhdysvalloista on kantautunut tieto, että ryhmä yliopisto- ja lukiovalmentajia on tulossa seuraamaan eurooppalaisten tasoa nuorten kisoihin ja etsimään kandidaatteja koulujensa stipendiohjelmiin. Etenkin Tanska on jo pitkällä koulujen välisessä yhteistyössä.

Myös suomalaisten yhteistyötä ollaan rakentamassa uudelle tasolle. Suomalaisiin kohdistuvaa kiinnostusta lisää luonnollisesti onnistuminen EM-kisoista. Se onkin yksi tavoitteistamme, kun 1998-99 -ikäluokkamme pääsee näyttämään suomalaisten nykyisen taitotason. Suomea EM-kisoissa edustaa useampi Yhdysvalloissa jo pelannut ja opiskellut, sekä siellä opintojaan jatkava jenkkifutari.

 – Luotan Suomen maajoukkueen kiinnostavan huipulle tähtääviä urheilijoitamme. Suomi-paita avaa ovia mm. urheilulukioihin, armeijan urheilukouluun sekä stipendiohjelmiin kotimaissa ja Yhdysvalloissa, summaa SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen, vuoden 1992 nuorten Euroopan mestari itsekin.

U19-maajoukkueeseen kutsutut