Tampere Saints kasvoi talven aikana naisten I-divisioonan voittajasuosikiksi

26.7.2017


Aihetta hymyyn on ollut. Ainakin neljä kertaa voitetun ottelun jälkeen.
Kuva: Antti Uurtamo
Aihetta hymyyn on ollut. Ainakin neljä kertaa voitetun ottelun jälkeen. Kuva: Antti Uurtamo
YleX:n Pelipaitaperjantaissa juontaja Viki pukeutui heinäkuussa pyhimyksen siniseen, kun Saintsin naisten pelipaita päätyi Pasilaan.
YleX:n Pelipaitaperjantaissa juontaja Viki pukeutui heinäkuussa pyhimyksen siniseen, kun Saintsin naisten pelipaita päätyi Pasilaan.

Suunnitelmallisuus, määrätietoisuus sekä 60 pelaajan rosteri ovat tehneet Saintsista yhden kauden mielenkiintoisimmista joukkueista.

Kausi 2016 oli Tampere Saintsin naisten joukkueelle rankka. Naisten Vaahteraliigasta pudonnut joukkue haki vauhtia I-divisioonasta, mutta onnistumiset olivat syvällä kiven alla. Kauden aikana voittoja mukaan tarttui vain yksi - lukemiin 2–0 päättynyt kotivoitto Kuopio Steelersistä. Maaliero oli pakkasella 202 pistettä.

Jo tuossa vaiheessa Saintsissa tehtiin päätös, jonka moni – niin seura, joukkue kuin yksittäinen pelaajakin – tekee kauden loppupuolella: ”Tulevana talvena teen asiat paremmin kuin muut, jotta ensi kesänä olen parempi kuin muut.” Moni uhoaa ja liian moni unohtaa, mitä tuli uhottua, mutta päävalmentaja Jussi Honkosen johdolla Saints kääri hihat ja teki töitä. Niin harjoituksissa kuin taustaorganisaatiossakin.

– Viime kauden reilun kymmenen hengen rungolle lähdettiin kokoamaan suurempaa rosteria., Honkonen muistelee. –Tässä onnistuttiin mainiosti niin uusien pelaajien, kokeneempien pelaajien ja "varhaiseläkkeeltä" palanneiden osalta. Tällä hetkellä rosterissa on vajaat 60 pelaajaa.

Saintsin suunnitelma keräsi mukaan myös kenties viime kauden suurimmat siirtosaaliit. Muun muassa Naisten Vaahteraliigan all stars -pelaajat Suvi Mäntyniemi (OL), Jessi Maunula (WR), Katriina Saarinen (DL) ja Kaisa Carlson (LB) sekä maajoukkuepelaajat Marfa Raipela (CB) ja Milena AbbaMamode (DL) siirtyivät ympäri Suomen Tampereelle. 

– Kokeneiden pelaajien rooli uusien pelaajien koulimisessa on ensiarvoisen tärkeää, Honkonen toteaa. – Erityisesti Kaisa Carlsonin ja Marfa Raipelan vinkit ja esimerkki ovat olleet todella tärkeät heidän pelipaikkaryhmilleen.

Yksi keskeinen tekijä rekrytointiprosessia oli lupaus laadukkaasta valmennuksesta – pelipaikoittain. Honkonen halusi suuren ryhmään johdettavakseen, ja sellaisen hän myös rakensi.

– Valmennusryhmä koottiin tyhjästä ja onneksi monet entiset joukkuekaverit vastasivat huutoon. Nyt ryhmässä onkin runsaasti lajikokemusta ja väkeä. Kaikilla valmentajilla ei itse valmennuksesta ole niin hirveästi kokemusta, mutta tämän he korvaavat mukaansa tempaavalla innostuksella. Hyökkäyksessä Laitisen Ilkan ja Eskolan Jannen energia sekä puolustuksessa Hämäläisen Panun ja Airaksisen Mikon analyyttisyys ovat olleet korvaamattomia. Molempiin näihin on tuonut hyvää intohimoa Kaihlasen Jaakon intohimoinen ja vaativa valmennustyyli.

– Naisten joukkueen johtoryhmä on tuonut tarpeellisen oman taustatukensa, Honkonen lisää kiitellen. – Pelaajilla on ollut kyky keskittyä tärkeimpään eli pelaamiseen.

Talven aikana naisten sarjojen pelimuotoja rakennettiin pitkään. Vaahteraliigassa pelattavan 11 pelaajan systeemin lisäksi syntyi myös 11 pelaajalla pelattava I-divisioona sekä 9 vs 9 -muodon II-divisioonassa. Saints pohti ensin II-divisioonaa, mutta nopeasti Honkonen tiesi, että I-divisioona on tamperelaisille oikea paikka.

 

Tulosta on syntynyt

I-divisioonan puolivälissä Saints on voittanut kaikki joukkueet kertaalleen. Hyvälaatuisessa sarjassa tamperelaiset ovat puolustaneet tehokkaasti ja päästäneet keskimäärin vain viisi pistettä ottelua kohden. Hyökkäyksen filosofia on ollut tehdä perusteet hyvin – edetyt jaardit ovat syntyneet pelaamalla, ei strategiakikkailulla.

– Hyökkäyksessä pyrimme kuljettamaan palloa tasaisesti niin maassa kuin ilmassa, Honkonen kertoo. – Kauden ensimmäisellä puolikkaalla panostimme peruspelien hyvään hallitsemiseen.

Nyt kirjo laajenee, lupaa Honkonen.

– Toiselle puolikkaalle tuomme sitten lisää monipuolisuutta ja pyrimme pitämään vastustajan puolustukset takajaloillaan. Emilia "Putka" Hartikaisen johtama heittohyökkäys on parantanut ottelu ottelulta ja viimeisessä kahdessa ottelussa ollaankin päästy jo tähän 50/50-ajatusmaailmaan. Naisten I-divisioonassa tämä ei ole tavallista ja meitä vastaan puolustukset eivät pystykään laittamaan koko puolustusta "boksiin".

– Laitahyökkäjäkaarti on ollut tasainen ja vastustajat eivät ole pystyneet keskittymään vain yhteen pelaajaan. Juoksupelit ovat toimineet hienosti koko kauden ja Tähkäsen Iinan kokemuksella ja nopeudella on ollut tässä iso rooli. Uudelle pelipaikalle siirretty Emmi Piltz on tuonut tässä hienoa tauotusta Iinalle. Niin juoksu- ja heittohyökkäyksen on tietysti mahdollistanut hienosti pelanneet ja tälle kaudelle uudistuneet hyökkäyksen linja sekä fullback-parivaljakko.

Myös puolustuksessa monipuolisuus on ollut avaintekijä. Saints aloitti kautensa puolustamalla Mikkeli Bouncersin ja Jyväskylä Jaguarsin nollille. Toistaiseksi kauden tiukimmassa, lukemiin 8–12 päättyneessä ottelussa Hyvinkää Falconsia vastaan Saintsin puolustusvoimat olivat keskeinen voiton tae.

– Hyökkäyksen vaikeina hetkinä meidän puolustus on ollut rautaa, Honkonen toteaa. – Tärkeintä tässä on ollut epäitsekkyys. Puolustajat ovat ymmärtäneet oman roolituksensa ja sen, että heidän suorituksensa ei välttämättä johda omaan taklaukseen, mutta avaa paikkoja muille.

– Tärkeää roolia tässä on näytellyt maajoukkuepelaajia Milena AbbasMamoden ja Katriina Saarisen sekä rugby-veteraani Annika Rannikon johtama puolustuksen linja. He ovat täyttäneet hienosti omaa rooliaan ja mahdollistaneet viisihenkisen linebacker-osaston metsästyksen. Linebackereiden taklausvarmuus onkin ollut hyvällä tasolla. Kolmehenkinen Raipelan johtama takakenttä on myös saanut pidettyä vastustajien heittohyökkäykset lähes pimennossa ja näin mahdollistanut juoksupelien keskittymisen.

 

Luvassa mielenkiintoinen loppukausi

Naisten I-divisioona on varsin tasainen sarja. Saintsin maalisuhde sarjan kärjessä on 64. Bouncers on tasapisteissä yhden ottelun enemmän pelanneena. Falcons aloitti kautensa vahvasti, mutta eduskelvottomien pelaajien peluuttamisen vuoksi kaksi tiukkaa voittoa muuntui tappioiksi.

Viidestä joukkueesta voittaja etenee finaaliin ja sijoille 2. ja 3. sijoittuneet joukkueet pelaavat välieräottelun. Runkosarjan voiton ja kotifinaalin ratkaissevat keskenään Saints ja Bouncers. Jaguars on vahvimmin kiinni kolmannessa sijassa ja välieräpaikassa, mutta raisiolainen West Coast Phoenix sekä Hyvinkää Falcons jahtaavat jyväskyläläisiä. Seuraavilta ottelukierroksilta on lupa odottaa dramatiikkaa. 

– Mikkelin juoksuhyökkäys on ollut tuhoisa, Honkonen kuvailee. – Kokenut joukkue toteuttaa omaa rullaustaan tehokkaasti ja käyttää pelaajien vahvuuksia hyvin hyödykseen. Yhteenkään ohitaklaukseen ei ole varaa. Hyvinkää ja Raisio ovat hyvien pelinrakentajiensa avulla pystyneet haastamaan meitä ajoittain myös ilmateitse.

Tulevana lauantaina pelataan yksi I-divisioonan kauden merkittävimmistä otteluista, kun Saints saa kotikentällään Pyynikillä vastaansa Bouncersin. Voitolla Saints ottaisi vahvan otteen runkosarjan voitosta; Bouncers olisi hävinnyt molemmat keskinäiset ottelunsa ja näin ollen Saintsille riittäisi ykkössijaan yksikin voitto jäljellä olevista kolmesta ottelustaan. Jos Bouncers lauantaina voittaa, saatetaan runkosarjan voittaja joutua arpomaan.

– Seuraavassa ottelussa Mikkeliä vastaan tullaan todennäköisesti pelaamaan suorasta finaalipaikasta. Tavoitteena meillä on tietysti, että kolikonheittoon ei jouduta. Kolmannesta pudotuspelipaikasta tullaan varmasti käymään tiukkaa taistoa. Hyvinkää oli kentällä näistä kolmannesta tiukin pähkinä murrettavaksi, mutta kahden voiton menettäminen hallinnolliseen sekoiluun aiheuttaa heille isoja haasteita. Kuka tahansa kolmesta muusta joukkueesta tulee olemaan pudotuspeleissä ketä vain vastaan vaarallinen vastus.   

Tampereella ei ole heinäkuuta vietetty sarjataulukkoa toljottaen, vaan Pyhimykset haluavat ajoittaa kuntohuippunsa kauden tärkeimpiin peleihin. Projekti on vielä pahasti kesken. Honkonen pitää jalat tiukasti maassa, mutta puheesta paistaa silti läpi, että kaikkia trikkejä ei Saintsilta vielä ole nähty.

– Ottelut ovat parasta harjaantumista pelaamiseen. Tämän mukana kaikki joukkueet tulevat parantamaan otteitaan kauden edetessä. Tärkeää on pysyä mukana ja mielellään vielä edellä tässä kehittymisessä. Kysymys ei ole niinkään pelikirjan laajuudesta vaan suoritusvarmuuden lisäämisestä ja uusien pelaajien sisäänajamisesta.

– Kaikkien tulee olla valmiina kentälle "any given Sunday". Toki myös pelivalikoimaan koordinaattorit tulevat tuomaan omat pikku jujunsa.

 

Viikko 7

29.07.kello 12.00 Viitaniemen liikuntapuisto, Jyväskylä
 Jaguars  -  Falcons  
29.07.kello 16.00 Pyynikin urheilukenttä, Tampere
 Saints  -  Bouncers 

 

JoukkueOttelutVoitotHäviötTehdytPäästetytMaalisuhdePisteet
Bouncers541134271078
Saints4408420648
Jaguars52356106-504
West Coast Phoenix5237484-104
Falcons*)50515126-1110


 

*)Edustuskelvottomien pelaajien käyttämisen vuoksi Falcons tuomittiin hävinneeksi kaksi ensimmäistä otteluaan lukemin 0–30.