Rautamalja-paikkaa jahtaavat Eagles ja Bears kohtaavat Puistolassa lauantaina

18.8.2017


II-divisioonan sarjanousija Eagles oli vakuuttava runkosarjassa, mutta Porista saapuu paikalle yllätysvalmis Karhukopla

Viime vuodet ovat näyttäneet, että III-divisioonan kärkijoukkueiden ja II-divisioonan joukkueiden välinen ero ei ole suuri. Kaudella 2016 III-divisioonan mestaruuden eli Tinamaljan voittanut Kotka Eagles on pelannut erinomaisen runkosarjan sarjaporrasta ylempänä, ja Kotkassa on aistittavissa jopa suoranaisesta jefu-huumaa, kun kausi kääntyy pudotuspelimoodiin. Välierässä vastaan asettuva Pori Bears teki saman tempun vuosi sitten – pelasi Tinamaljan voittajana II-divisioonan runkosarjan voittoon.

Nyt nämä kahden edellisen vuoden Tinamaljan ja II-divisioonan runkosarjan voittajat kohtaavat välierässä. Runkosarjan otteluista johtopäätöksien vetäminen on todennäköisesti turhaa, sillä niin eri tilanteista joukkueet noihin otteluihin lähtivät. Eagles kuitenkin on välierässä ennakkosuosikki – voittihan se molemmat kohtaamiset: Porissa niukasti 18–20 ja viikko sitten Kotkassa 61–0. Tuohon viimeviikkoiseen peliin saapui kuitenkin hyvin vajaamiehinen Bears, joten välierästä on odotettavissa huomattavasti tiukempi kamppailu.

Seuraavassa kummankin joukkueen edustajat, Eaglesin Niclas Carpelan ja Bearsin Teemu Niemelä kertovat joukkueiden lähtökohdista välieriin.

 

Kotkaa liitää ylväästi ja korkealla

Vaikka Eagles kärsikin runkosarjassa tappion Hanko Sun Citylle ja haki Porista vain niukan voiton, voi Eaglesin kautta muutoin kuvailla ylivoimaiseksi karnevaaliksi. Yhdeksästä pelistään kahdeksan voittaneet kotkalaiset tekivät selvästi eniten ja päästivät selvästi vähiten pisteitä. Joukkueessa on pelinrakentaja Niclas Carpelanin ja keskushyökkääjä Teemu Kuusiston kaltaisia menestyksen tuotantopäälliköitä, mutta samaan aikaan Eagles myös jalostanut paikallista lahjakkuutta vuosi vuodelta paremmaksi. Saattaa jopa olla, ettei Kotkassa ole koskaan pelattu niin hyvää jenkkifutista kuin nyt.

Hyökkäyksessä avainpelaajia ovat olleet linjakolmikko Joel Siltanen – Tatu Tarkiainen – Lauri Tihula. Heittopelissä erityisesti Jani Heinisalo on jatkuvasti vaarallinen kohde Carpelanin heitoille. Juoksupelissä latvialainen etenijä Jekabs Bitans on vahva juoksija, joka saa tulitukea Patrik Thesleffiltä ja Teemu Kuusistolta.

Kotkalaisten puolustuksessa Tatu Niemi ja Ari Riihiluoma sekä Roy Kämppi ja Joonas Santala ovat olleet avainpelaajia läpi kauden.

 

Miten kuvailisit Eagles-kautta tähän asti, Niclas Carpelan?

– Eaglesin kausi on ollut menestys tähän asti. Ollaan pystytty parantamaan peliä loppukautta kohti ja tekemään sitä monipuolisemmaksi. Haasteet on lähinnä olleet pelipäivä rosteriin liityviä eli keskellä kesää jouduttiin pelaamaan tosi vaihtelevilla kokoonpanoilla. Onneksi ne haasteet on nyt takanapäin.

– Osasin odottaa menestystä myös II-divarissa. Meillä on tähän sarjaan hyvä joukkue. 

Mitkä asiat ovat Eaglesin vahvuuksia nyt, kun kausi kääntyy pudotuspelivaiheeseen?

– Hyökkäyksessä selkeä vahvuus on monipuolisuus. Alkukauden heittopainotteisuus on saanut seurakseen todella tehokkaan juoksupelin.

– Puolustuksessa selkeä vahvuus on muunneltavuus. Meillä on niin monipuolisia pelaajia, että voimme aina tulevaa vastustajaa ajatellen vaihtaa heitä vastaan parhaiten sopivaan pelityyliin.

Miten pysäytettä Bears-hyökkäyksen?

– Pysäyttämällä ensisijaisesti juoksun ja pitkät heitot. Tasaiseen korkeaprosenttiseen lyhytheittopeliin Pori ei tänä vuonna ole pystynyt.

Miten murratte porilaisten puolustuksen?

– Ottamalla sen mitä he meille antavat. Jos ottavat juoksua pois, me heitämme ja päinvastoin. 

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Keskushyökkääjä Kuusisto vs Porin tukimiehet

ja

Puolustuksen linjamies Carl Braun vs Porin hyökkäyksen linja 

 

Bearsin ailahteleva kausi voi edelleen päättyä onnellisesti

Bearsilla on kauden aikana ollut samankaltaisia ongelmia kuin Eaglesilla: on ollut pelipäiviä, jolloin kentälle saapuva miehistö on kaukana optimaalisesta. Muun muassa viikko sitten Kotkaan Porista matkusti alle 20 pelaajaa – ja lopputulos oli sen mukainen. Välierässä Bears saa jalkeille huomattavasti suuremman ryhmän.

Satunnaisten poissaolojen lisäksi porilaiset ovat kärsineet myös pidemmistä loukkaantumisista, jotka ovat kasaantuneet erityisesti keskushyökkääjän paikalle. Luottopolkija Juhani Kaskiston jouduttua vetäytymään sivuun on runningbackina kokeiltu erilaisia variaatioita ja lopulta myös Tommi Oksa kaivettiin naftaliinista tuomaan tehokkuutta krooniseen juoksupelipulaan. Pääasiassa palloa ovat kuitenkin kantaneet laitahyökkääjät. Viimevuotisesta hyökkäyksestä puuttuu muun muassa laitahyökkääjä Ville Vene.

Tasonvaihtelut näkyvät myös puolustuksessa. Kaiken kaikkiaan Bearsin päätyyn tehtiin 218 pistettä. Niistä lähes puolet syntyi kahdessa ottelussa, kun siis Eagles iski runkosarjan päätöksessä 61 ja heinäkuussa Hanko Sun City 47 pistettä. Muut seitsemän ottelua pysyivät maltillisempana.

 

Miten kuvailisit Bears-kautta tähän asti, Teemu Niemelä?

– Rikkonainen tähän mennessä ja meillä on ollut melkoista ailahtelua pelissä – jopa kyykähdyksiä. Miehistömme muuttui kokemattomampaan suuntaan, mutta pelaajamäärä pysyi kaiken kaikkiaan samana. Keskushyökkääjissä tapahtui paljon muutosta ja linjassakin jonkin verran. Jouduimme vähän muuttelemaan pelipaikkoja ja saimme kesken kesän myös muutamia loukkaantuneita pelaajia takaisin. Silloin meillä oli onneksi vastassa heikompia joukkueita, joten saimme rakennettua peliämme uudelleen kasaan.

Mitkä asiat ovat Bearsin vahvuuksia nyt, kun kausi kääntyy pudotuspelivaiheeseen?

– Kaikesta huolimatta juoksupelimme on edelleen vahvaa. Sapluunamme siihen toimii hyvin, eikä se enää ole blokkaamisestakaan kiinni. Välierään saamme jälleen pelinrakentajaksi Nicolas Sandhun. Hänellä riittää kokemusta ja kättä siihen hommaan.

– Joni Kotro on johtava puolustuspelaajamme – hänkään ei pelannut edellisessä Kotka-ottelussa. Takakentällä Mikko Behm on toisen vuoden pelaaja, hyvä urheilija.

Miten pysäytätte Eagles-hyökkäyksen?

– Lasken, että jos saamme pidettyä heidät 3-4 maalissa, niin se riittää voittoon, koska meidän hyökkäys tekee sen viisi tai kuusi. Eaglesin latvialainen keskushyökkääjä on hyvä, selkeä avaintekijä. Lisäksi heillä on Nesi (Carpelan) ja kokeneet laitahyökkääjät. Ensin meidän on kuitenkin saatava kontrolli juoksuun. Edellisessä ottelussa motivaation puute näkyi taklaamisessa.

Miten murratte Eagles-puolustuksen?

- Siellä on paljon tasaisia, hyviä pelaajia, jotka ovat atleettisia ja motivoituneita. Videolta on kuitenkin nähtävissä heikot kohdat, joita tuosta puolustuksesta löytyy. Viimekohtaamisessakin saimme edettyä vaikka emme tehneet pisteitä.

– Ensimmäinen asia on välttää virheitä. Pallot pitää ottaa kiinni ja täytyy löytää sinnikkyyttä hakea palloa. Tarvitsemme tässä pienen riman noston.

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Nesi vastaan meidän heittoryntäys. Ensimmäisessä pelissä Porissa säkitimme useasti. He todennäköisesti vastaavat ryntäykseemme pelaamalla screen-pelejä.

Meidän juoksupeli vastaan Eaglesin puolustuksen pursuit. Me pelaamme yksinkertaista mutta toimivaa juoksupeliä. Vastaavasti heidän puolustuksessaan on yli-innokkuutta.

 

II-divisioona, välierä:

LA 19.08.2017 | 14:00 | Puistolan kenttä, Kotka:

Kotka Eagles – Pori Bears

 

Katso myös:

"Ensimmäinen tiketti Rautamaljaan on jaossa lauantaina jo aamupäivällä." - ottelu ennakko toiseen II-divisioonan välierään, jossa kohtaavat Wolverines ja Sun City.