Takuuvarma trilleri: Wolverines vastaan Valkyries

19.8.2017


Runkosarjassa voitot 1–1. Kolmas kerta toden sanoo – voittaja jatkaa Naisten Vaahteraliigan finaaliin

Naisten Vaahteraliigan toinen välierä pelataan sunnuntaina, kun Brahen kentällä iskevät yhteen runkosarjan kakkonen Helsinki Wolverines ja kolmanneksi sijoittunut Pietari Valkyries.

 

Kauden aiemmat kohtaamiset:

27.5. Helsinki:

Wolverines – Valkyries 20–22

Kauden ensimmäisessä ottelussa nähtiin tehokasta hyökkäystä kummaltakin joukkueelta, sillä molemmat etenivät tasapainoisesti yli 300 jaardia. Tehokkain hahmo oli Valkyriesin pelinrakentaja Lyobov Kudinova, joka juoksi kaksi touchdownia. Wolverinesin Jenny Pelkonen ja Minna Tiainen heittivät Wolverinesille kolme touchdownia. Kotijoukkue sai kaksi pistettä omasta maalista, mutta lopullinen ero syntyi lisäpisteistä, joissa Valkyries oli vahvempi.

29.7. Helsinki:

Valkyries – Wolverines 6–31

Toisessa kohtaamisessa Valkyries onnistui liikuttamaan palloa Wolverinesia paremmin (231–142), mutta helsinkiläiset rankaisivat pietarilaisten virheistä armottomasti. Emmi Järn palautti kaksi syötönkatkoa maaliin ja lisäksi Minna Tiainen heitti kahdesti Kirsti Nirhamon maalintekoon.

 

Wolverines on kokenut sarjanousija

Helsinki GS Demonsin lopetettua amerikkalaisen jalkapallon toimintansa syksyllä 2016 avautui Wolverinesille mahdollisuus periä kestomenestyjän sarjapaikka Naisten Vaahteraliigassa. Yhteensulautumisen yhteydessä Wolverinesin oma pelaajisto laajeni useammallakin Demonsista siirtyneellä maajoukkuepelaajalla ja lisäksi vuosi sitten puolustuksia murskannut heittopelikaksikko Jonna Hakkarainen – Kirsti Nirhamo siirtyi Trojansista Ahmoihin.

I-divisioonassa Wolverines pelasi 9 vs 9 –peliä, joten kokeneiden vahvistusten myötä siirtyminen 11 vs 11 -peliin sujui jälkikäteen tarkasteltuna vailla minkäänlaisia adaptaatio-ongelmia. Hyökkäys selvisi kiitettävästi myös maajoukkuepelinrakentaja Hakkaraisen sekä keskushyökkääjä Jenni Kilpeläisen loukkaantumisista. Anu Ruotsalainen on kantanut päävastuun juoksupelistä, mutta ennen kaikkea Wolverines on ollut tehokas heittäen. Tiainen on jakanut palloja varmasti varsinkin Nirhamolle sekä Sanni Seppälälle.

Erikoisjoukkueissa Nirhamo on yksi sarjan vaarallisimmista palauttajista, mutta pudotuspeleissä varsinkin potkaisija Seppälä rooli korostuu. Jälkimmäisessä Valkyries-ottelussa Seppälä haarukoitti kenttäpotkumaalin 32 jaardin päästä.

Toiseksi vähiten pisteitä runkosarjassa päästänyt Wolverines oli Roostersin jälkeen myös toiseksi ahkerin pallon riistäjä. Emmi Järn ja Johanna Pudas ottivat kumpikin neljä syötönkatkoa ja Anette Bäckman kolme. Sanna Uusimaa oli runkosarjassa joukkueen ahkerin säkittäjä ja Sarah Takolander puolestaan kuuluu juoksupuolustuksessa sarjan parhaimpiin pelaajiin.

Ensimmäistä kauttaan Naisten Vaahteraliigassa valmentava Pekka Lamminsalo on tyytyväinen joukkueensa kehityskaareen.

– Naisten Vaahteraliiga on ollut tällä kaudella todella tasainen ja ennakkoon oli vaikea päätellä joukkueiden välisiä voimasuhteita. Runkosarjan toinen sija on näin tasaisessa liigassa hyvä saavutus ja olemme tyytyväisiä siihen, mihin olemme tähän mennessä päässeet. Kauden vallitseva teema on ollut kokemattomampien pelaajiemme huikea kasvu suurempaan rooliin.

Joukkueensa vahvuuksia Lamminsalo löytää Wolverinesin pelaajamateriaalin suhteen sekä määrästä että laadusta. Helsinkiläisseuran II-joukkueen kauden päätyttyä II-divisioonasta siirtyi moni pelaaja I-joukkueen riveihin.

– Vahvuutemme hyökkäyksessä on heittopeli, Lamminsalo kertoo. – Etenkin Sanni Seppälä on ollut kauden aikana tärkeä osa hyökkäystämme. Puolustuksessa muun muassa Emmi Järn on taas onnistunut useasti sulkemaan kokonaisen puolikkaan kenttää.


Miten pysäytätte Valkyriesin hyökkäyksen?

– Valkyriesin option-hyökkäys vaatii todella kärsivällistä joukkuepuolustamista. Jokaisen puolustuksessa pelaavan on hoidettava oma tehtävänsä ja luotettava, että viereinen kaveri tekee samoin. 

Miten murratte Valkyriesin puolustuksen?

– Vastaavasti hyökkäyksessä meidän on kyettävä pelaamaan hyvää peruspelaamista. Heittopelissä lähdemme jakelemaan palloa jokaiselle laitahyökkääjälle ja juoksupelissä luotamme tasaiseen etenemiseen. Emme lähde hakemaan räjähtäviä pelejä vaan luotamme, että niitä tulee kunhan teemme pienet asiat oikein.

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

QB Minna Tiainen vs Valkyries-takakenttä: Minna on pelannut hyvän liigadebyyttikauden ja olemme hänen kanssaan katsoneet jo alkuviikosta paljon filmiä Valkyries-puolustuksesta.

LB Elina Kero vs QB Lyubov Kudinova: Kudinova juoksee paljon myös itse option-juoksuilla ja kentän keskellä olevalla Kerolla on iso rooli näiden juoksujen pysäyttämisessä.

 

Valkyries iskee option-juoksulla ja 3-4 -puolustuksella

Vuosi vuodelta Pietari Valkyriesin suoritustaso nousee. Urheilullisen joukkueen lajiohjelma on määrätietoisesti nostanut teknistä ja taktista osaamista joukkueessa ja kauden alla pietarilaiset nostettiin jopa mestarisuosikkien joukkoon – olihan joukkue jo vuosi sitten kolmas. Jotain tasosta kertoo myös se, että Valkyries hävisi sarjakärki Roostersille kaksi kertaa vain neljällä pisteellä.

Päävalmentaja Ilya Kravtsov koordinoi joukkueensa 3-4 –mallista puolustusta, jossa pietarilaisten vahvuus on fyysisyys. Linebackerit Veronika Iatcyna ja Aleksandra Mansurova pelaavat hyvin yhteen ja vievät varmasti taklaukset loppuun asti. Heittopuolustuksessa Olga Rogovaia on ollut hyvä ja myös Anastasiia Diskovskaia on vaarallinen varsinkin syötönkatkon palautuksissa. Säkityksissä joukkueen ykkönen on Anna Pedaeva. Tilastojen valossa Valkyriesin juoksupuolustus on astetta heittopuolustusta kovempi.

Hyökkäyksessä Valkyries on pelannut jo vuosia option-peliä, jossa päähenkilöinä esiintyvät pelinrakentaja Lyobov Kudinova ja keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaia. Vastustajien puolustusten ylireagoidessa fyysisen Briukhovetskaian liikkeisiin aukeaa Kudinovalle toisinaan leveitä väyliä, joita pelinrakentaja on myös kiitettävästi käyttänyt hyväkseen.

Briukhovetskaia juoksi runkosarjassa enemmän jaardeja kuin kukaan muu mutta Kudinovan 6,9 jaardinen keskiarvo ja kahdeksan juostua maalia ovat kumpikin Roostersin Jenni Lindénin jälkeen liigan parhaimpia lukemia. Heittopelissä erityisesti päätöskierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Oksana Arbatova on seuraamisen arvoinen pelaaja.

– Olemme ottaneet suuren kehitysaskeleen viime kaudesta, ja nyt pystymme haastamaan myös kärkijoukkueita, kommentoi Valkyriesin päävalmentaja Kravtsov. – Toisaalta kauteemme osui myös huonoja hetkiä, jolloin jäimme kauas omasta tasostamme. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka olemme runkosarjan jälkeen samalla sijalla kuin vuosi sitten eli kolmansia, on joukkueemme kuitenkin kehittynyt jälleen kerran.

Hyökkäyksen osalta Kravtsov näkee avainpelaajana tutun hahmon.

– No, niin kauan kuin meillä pelaa sarjan juoksutilaston kärkipelaaja, on Daria Briukhovetskaia se nimi, jonka jokainen jo tietää. Hänen tilastonsa on kuitenkin tulosta siitä, että koko hyökkäyksemme on nyt valmiimpi option-peliin, ja jokainen osaa tehdä siinä työnsä paremmin. Kunnia kuuluu siis isosti myös pelinrakentajalle ja muulle takakentälle sekä linjalle.

– Loppukaudesta myös heittopelimme on kehittynyt. Meillä on laidoilla useita pelaajia, jotka pystyvät tekemään isoja pelejä.

Miten pysäytätte Wolverinesin hyökkäyksen?

– Heillä on mielestäni sarjan parhaat laitahyökkääjät, mikä tietysti asettaa suuren paineen meidän takakentälle. Heidän nopea heittopeli on täydellisesti ajoitettua, joten pelinrakentajan kimppuun ryntääminen ei auta kummemmin. Ratkaisun on siis tapahduttava meidän takakentällä.

Miten murratte Wolverinesin puolustuksen?

– Olemme tyytyväisiä siihen, että toistaiseksi olemme pystyneet kontrolloimaan heidän puolustuksensa etuyksikköä blokeilla ja valinnoilla. Todennäköisesti jatkamme samalla tavalla – pyrimme vain tekemään sen paremmin kuin edellisellä kerralla.

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Wolverinesin laitahyökkääjä Kirsti Nirhamo vastaan meidän kulmapuolustaja Anastasia Diskovskaia. Luonnollisesti laitamme kokeneimman kulmapuolustajamme varjostamaan suurinta heittouhkaa vastaan. Tällä taistelulla on todella suuri merkitys ottelun lopputulokselle. Kirsti voitti kaksi ensimmäistä taistelua, joten sunnuntai on sopiva päivä Anastasialle nousta esiin!

Meidän sisäpuolen linebackerit vastaan Wolverinesin hyökkäyksen linja. Wolverinesin leveästä hyökkäysmuodostelmasta johtuen, meillä ei ole varaa jättää keskustaan montaa puolustajaa juoksua vastaan. Edellisissä peleissä Aleksandra Mansurova ja Veronika Iatcyna ovat hoitaneet tuon tehtävän suhteellisen hyvin, mutta nyt heiltä todella tarvitaan varmaa peliä, jotta saamme puolustuksemme mahdollisimman nopeasti pois kentältä.

 

Naisten Vaahteraliiga, välierä:

SU 20.08.2017 | 15:30 | Brahen kenttä, Helsinki:

Helsinki Wolverines – Pietari Valkyries

 

Katso myös:

"Roosters vs Northern Lights käynnistää Naisten Vaahteraliigan pudotuspelit" - otteluennakko lauantain välierästä