Steelers ennakkosuosikkina välierään raihnaista Jaguaarilaumaa vastaan

19.8.2017


Aina aurinkoiselta Väinölänniemeltä vain voittaja jatkaa Spagettimaljaan.

Vuonna 2016 Kuopio Steelers nousi II-divisioonan tuoreena voittajana I-divisioonan ja pelasi kotimaisin voimin ennakkoluulottomasti kolmanneksi. Nyt, kesän 2017 taittuessa syksyyn, on kuopiolaisjoukkue yksi ennakkosuosikeista voittamaan Spagettimaljan. Runkosarjassa joukkue sijoittui tasapisteissä Helsinki Wolverinesin kanssa kärkeen, ja maanantaina suoritettu arvonta teki Steelersistä runkosarjavoittajan.

– Kausi on ollut tähän asti oikeastaan erikoisen tarkkaan omien ennakkokaavailujen mukainen, mukaan lukien amerikkalaisvahvistusten otteet, kertoo Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen. – Varsinkin pelinrakentaja (Seth) Petersin ja yleisase Charles Wortin varsin myöhäinen Kuopioon tulo teki alkukaudesta monella tapaa haastavan, mutta molemmat tiedettiin ennakkoon myös todella koviksi pelimiehiksi.

– Justin Bell tiedettiin myös pallorosvoksi ja vaaralliseksi palauttajaksi, mutta positiivisena yllätyksenä tuli miehen erikoisen fyysinen tapa pelata tätä lajia.

Pelkästään kolmen import-pelaajan varaan Steelersin menestyminen ei ole rakentunut. Koko miehistön kuntohuippua on rakennettu huolella.

– Me ollaan nyt kohta kolme kautta määrätietoisesti rakennettu fysiikkaa, varsinkin nopeutta ja se näkyy tänä vuonna kentällä ihan jo pelkästään senkin takia että iso määrä pelaajia on vasta kasvanut ulos juniorisarjoista. Tälle offseasonille saatiin kehitettyä meidän oheisharjoittelua muutamalla jutulla todella paljon ja ollaan useimmissa peleissä pystytty juoksemaan vastustajien yli ja ohi.

– Pelaajien kova duuni fysiikkatreenien parissa on nyt osaltaan kauden aikana mahdollistanut paitsi meidän pelinopeuden, myös helpottanut merkittävästi pelaamisen monipuolistamisen. Nyt alkaviin pudotuspeleihin lähdetäänkin varsin kattavalla osaamisella kaikilla kolmella osa-alueella, eikä vastustajan ole varmasti kovin helppo päättää pelisuunnitelmaansa meitä vastaan.

Peters johti Steelersin heittohyökkäystä hurjilla tehoilla. Yhdysvaltalaisen heitot tavoittivat omat kiinniottajat lähes 73 prosentin varmuudella, ja jaardeja runkosarjan kahdeksassa pelissä syntyi 2777. Myös touchdownien ja syötönkatkojen suhde 42–5 on huippuluokkaa. Vaahteraliigan ennätys heittojen onnistumisprosentissa on 69,6, mikä antanee osviittaa siitä, kuinka hiottua Petersin heitto on ollut.

– Tino Ndongo ja Johannes Jauhiainen heittojen kiinniottajina ovat parivaljakkona kotimaan kärkeä sarjatasosta riippumatta. Hyökkäyksen linja on dominoinut lähes koko ajan ja antaa meille mahdollisuuden pelata ilman huolta suojauksesta tai mentaalivirheistä.

Bell katkaisi runkosarjassa viisi heittoa ja keräsi lisäksi viisi maahanlyöntiä, joilla takamies sijoittuu sarjan heittopuolustustilastojen kärkeen – aivan kuten koko Steersin heittopuolustus, joka antoi ilmateitse jaardeja keskimäärin 186 jaardia ottelua kohden. Taklauksissa kuopiolaisten ahkerin kaksikko on ollut tukimies-duo Jarno Konsti – Juuso Laherma.

– Puolustus on parantanut peliään koko ajan ja tulee olemaan parhaimmillaan nyt pudotuspeleissä, kommentoi Utriainen.

Miten pysäytätte Jaguaarien hyökkäyksen?

– Samaa kaavaa noudattaen kuin mitä ollaan tehty koko ajan. Isot pelit ja virheet välttäen, mutta samalla koko ajan rohkeammin pelaten. Oli Jaguaarien pelinrakentajana sunnuntaina kuka vaan, niin hänen omat juoksut tulee taas pysäyttää. Liikkuvien pelinrakentajien puolustamista on tällä kaudella saatu harjoitella paljon ja uskon että siinä onnistutaan taas hieman paremmin kuin edellisillä kerroilla.

Miten murratte Jaguaarien puolustuksen?

– Meidän koko hyökkääminen perustuu vauhtiin. Mitä nopeammin saadaan pallo liikkeelle, sitä saumattomammin meidän peli rullaa. Edellisessä kohtaamisessa Jyväskylässä hapuiltiin alku opetellessa uusia juttuja, nyt tarkoitusena on painaa kaasu ihan pohjaan asti heti alusta saakka.

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Steelers hyökkäyksen linja vastaan Jaguaarien heittoryntäys on asia, jota kannattaa seurata, varsinkin jos linjapelaaminen ei ole itselle se tutuin asia. Pelinrakentaja Peters on saanut nauttia koko kauden linjansa antamasta laatuajasta ja jos sama toteutuu nyt niin Jaguaarien takapuolustuksella on hikinen iltapuhde edessään.

Toinen ehkä liian vähälle huomiolle usein jäävä asia on erikoisjoukkueet. Meillä on heittää kentälle todella laadukkaat spesialistit ja maan johtava valmennus Andy Bezairen myötä. Justin Bell on palauttajana erityislaatuinen, miehen vaistot näissä tilanteissa ovat mielettömät. Jos Bell saa pallon käsiinsä potkupeleissä, kannattaa seurata myös kuinka intohimoisesti hänelle kentällä tilaa blokataan.

 

Jyväskylässä loukkaantumisia - päävalmentajaa myöten

Jaguaarit oli kauden alla mysteerijoukkue, joka panttasi korttejaan viimeiseen asti. Kun kausi kaartaa välieriin ovat jyväskyläläisetkin paljastamaan kätensä. Joukkueelle saapui lopulta kaksinumeroinen määrä import-vahvistuksia. Loukkaantumiset ja harmilliset sattumat ovat vieneet ison osan valteista, mutta ehkä ässä voisi vielä syvältä hihasta löytyä – onhan pudotuspeleissä kaikki mahdollista. Runneltu petokissalauma lähtee kuitenkin selvänä altavastaajana Kuopion matkalle.

– Mitenköhän tämän nyt sanoisi? huokaa Jaguaarien päävalmentaja Mikko Sammal. – Pettymys tämä on ollut tähän asti. Prosessointi ja kausi on vielä kesken, mutta myöhemmin sitten mietitään, miksi emme olleet runkosarjassa niin hyviä kuin meidän olisi pitänyt. Loukkaantumisia, mentaalivirheitä - niitä tuli paljon. Tämä on ollut monen sattuman summa.

Joukkueen pelinrakentajaksi kiinnitetty tähtipelaaja Jerell Jones sai kesken kesän työtarjouksen Yhdysvalloista ja lähti kotimaahansa. Samaan aikaan myös kaksi brittipelaajaa väheni vahvuudesta.

Loukkaantumisten runteleman joukkueen kautta kuvaa se, että päävalmentaja Sammal ei pääse itsekään Jaguaarien mukana sunnuntaina Kuopioon - akillesjänne on katkennut, eikä leikattu jalka kestä sivurajalla seisomista. Kaikesta huolimatta Jaguaari-valmentaja näkee toivon valon välierässä.

– Kun katselee tilastoja, niin mehän hävisimme Wolverinesille ja Steelersille ennen kaikkea toisella puoliajalla. Ja Steelersiä vastaan tiedämme hyvin syynkin, Sammal kertoo tuota syytä sen tarkemmin avaamatta, mutta jatkaa kuitenkin:

– Steelersin jätkiltä ei lopu kunto kesken. Heillä on ollut pirun hyvä offseason, mistä hatunnosto Utriaiselle ja kumppaneille.

Kuopiolaisten heittopeliä vastaan Sammal näkee Jaguaareilta löytyvän aseita.

– Meidän takakenttämme on nostanut tasoaan kokoajan – vielä kun pikkaisen saisimme sitä ylöspäin. Nuorilta linjamiehiltämme täytyy odottaa kurinalaisuutta Petersiä vastaan. Aiemmassa ottelussamme Petersissä oltiin jo kiinni, mutta hän teki klassiset vesikorvat ja sitten meillä onkin ollut housussa.

– Ndongo juoksee syvälle, Jauhiainen lyhyitä. Meidän pitää pysyä vastuissamme. Juoksemalla Steelers ei tule meitä voittamaan, joten heiton kanssa pitää olla tarkkana, Sammal uskoo ja nostaa heittopuolustajista esille erityisesti nuorten maajoukkuepelaajat Kristian Luukkosen ja Akseli Syrjäsen.

Entä Donovan Walker?

– Loukkaantunut.

Jonesin lähdettyä Yhdysvaltoihin Jaguaarit hankki pelinrakentajaksi Christopher Jeffrey-Griggsin, joka hänkin on ehtinyt itseään rikkomaan Suomen kentillä. Sammal kuitenkin kääntää hyökkäyksessä katseensa ennen kaikkea laitahyökkääjiin.

– Hyökkäyksessä pallot pitää ottaa kiinni. Ja laitahyökkääjien pitää muistaa, että juoksupelit ovat blokkipelejä. Sinne keskustaan täytyy uskaltaa mennä blokkaamaan.

– Heittopelissä Steelersiä vastaan on yksi prinsiippi: älä heitä syvään. Siellä ovat Charles Wort ja Justin Bell. Mielestäni Bell on tämän Steelers-joukkueen kruununjalokivi, vaikka toki Peterskin on hyvä pelaaja. Mutta jos heität tai potkaiset pallon Bellille, se tarkoittaa yleisimmin kuutta pistettä Steelersille.

– Meidän aseita ovat samat kuin Steelersinkin aseet: hitchejä, comebackeja – lyhyitä kuvioita. Juostenkin etenimme kohtalaisesti heitä vastaan. Jos Bell ei pääse osallistumaan peliin, hän tulee vastaan ja silloin juoksuhämäyksen jälkeen saattaa aueta tilaa myös syviin kuvioihin, Sammal pohtii.

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Kristian Luukkonen meidän takakentältä ja Tino Ndongo Steelersin laitahyökkääjänä. Edellisellä kerralla saimme Ndongon pidettyä laitahyökkääjänä hyvin kurissa, mutta keskushyökkääjänä hän onnistui.

Meiltä Joonas Mäkinen ja heiltä Mikko Aspinen. Kun nämä kaksi periksiantamatonta luupäätä lyövät keskellä kenttää yhteen, niin sen kyllä huomaa.

 

I-divisioona, välierä

SU 20.08.2017 | 16:00 | Väinölänniemi, Kuopio:

Kuopio Steelers – Jyväskylä Jaguaarit

 

Ottelusta live-stream Steelersin Facebook-sivulla

 

Joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa:

18.06.kello 16.00 Väinölänniemi, Kuopio
 

Steelers  -  Jaguaarit 

46 - 14 (34 - 0) Tilastot

29.07.kello 17.00 Viitaniemen liikuntapuisto, Jyväskylä
 

Jaguaarit  -  Steelers 

13 - 42 (7 - 21) Tilastot