East City Giants Helsingistä ja Espoo Wolverines kohtaa U13 SM-finaalissa

1.9.2017


Elias Björn oli Wolverinesin johtavia taklaajia välierässä Crocodilesia vastaan. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Elias Björn oli Wolverinesin johtavia taklaajia välierässä Crocodilesia vastaan. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Juulio Vahla rakentaa peliä ECG:n hyökkäysarmadassa. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Juulio Vahla rakentaa peliä ECG:n hyökkäysarmadassa. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Aiheuttaako Olli Hakkarainen jälleen nopeudellaan harmia Wolverinesin linjamiehille?
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Aiheuttaako Olli Hakkarainen jälleen nopeudellaan harmia Wolverinesin linjamiehille? Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Tyson Sjöblom taklaamassa Anssi Ruohosta pre-season-ottelussa.
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Tyson Sjöblom taklaamassa Anssi Ruohosta pre-season-ottelussa. Kuva: Riitta Rinta-Tassi

Ikäluokan Suomen mestaruus ratkaistaan sunnuntaina ensimmäistä kertaa   

ECG ja Espoo Wolverines kohtaavat tulevana sunnuntaina 3.9. Myllypuron urheilupuistossa pelattavassa SM-finaalissa. Molemmat joukkueet etenivät finaaliin puhtaalla pelillä voittaen myös kaikki runkosarjaottelunsa. ECG voitti välierässä Porvoo Butchersin selvin numeroin 90–38 (44–20) ja Espoo Wolverines puolestaan selvitti oman välieränsä voittamalla Seinäjoki Crocodilesin 43–20 (3–6). Suomen mestaruus jaetaan nyt ensimmäistä kertaa alle 13-vuotiaiden ikäuokassa.

Viime viikon lauantaina pelattu välieräottelu Wolverinesin ja Crocodilesin välillä oli kolmannelle neljännekselle saakka tasainen ja jännittävä, mutta useat pallonmenetykset sekä muutamat avainpelaajien loukkaantumiset koituivat lopulta Crocodilesin kohtaloksi. Wolverinesin hyökkäystä johti jälleen lähinnä pelinrakentajan roolissa nähty Lassi Pajarinen, joka vahvoilla omilla juoksuillaan oli Crocodilesn puolustukselle liian liukas pideltävä. Seinäjoki pelasi vahvaa juoksupeliä viljellen välillä kiertopelejä ja linjan läpi tehtyjä juoksupelejä, mutta Wolverinesin hyvin esiintynyt puolustus sai kuitenkin Elias Björnin ja Lassi Pajarisen johdolla pidettyä seinäjokelaisten maalintekoyritykset aisoissa.

ECG kohtasi puolestaan sunnuntaina omassa välieräottelussaan Porvoo Butchersin ja jo ensimmäisestä hyökkäysvuorosta alkaen väkivahva kotijoukkue meni menojaan nakuttaen tulostaululle 90 pistettä huolimatta siitä, että ottelussa siirryttiin kolmannella neljänneksellä juoksevaan ajanottoon. ECG myös päästi Butchersin tekemään ylivoimaisesti suurimman pistemäärän kauden aikana, 38, joka on lähes puolet enemmän kuin se päästi koko runkosarjassa yhteensä. ECGn hyökkäyksessä erityisesti keskushyökkääjä Akseli Asikainen esitti pirteitä otteita vastaten valtaosasta juoksujaardeista. Pelinrakentaja Juulio Vahlan onnistunut heittopeli laitahyökkääjilleen tuki myös ECG:n hyökkäyksen hyvää peliesitystä.

ECG ja Wolverines ovat kohdanneet tällä kaudella aikaisemmin kahdesti. Ensimmäinen kohtaaminen oli maaliskuussa Vantaan Snow Bowl –turnauksessa, jossa joukkueet kohtasivat ikäluokan finaalissa. Toisen kerran joukkueet puolestaan kohtasivat toukokuussa pre-season-turnauksessa Espoossa. Molemmilla kerroilla tiukan taistelun jälkeen ECG poistui kentältä voittajana. SM-finaalissa aiemmat kohtaamiset eivät merkitse enää mitään ja molempien joukkueen tavoitteena varmasti on virheet minimoimalla, vahvalla taklaamisella ja järjestelmällisellä hyökkäyspelaamisella voittaa ikäluokan ensimmäinen Suomen mestaruus.

 

ECG:n hyökkäys

ECG:n hyökkäystä kapellimestaroi joukkueen nuorin pelaaja, mutta jo viidettä kauttaan pelaava vasta 10-vuotias Juulio Vahla. Pelinrakentaja Vahla on johtanut kaudella erittäin tuhoisaa heitto- ja juoksupeliä yhdistelevää hyökkäystiimiä. Laitahyökkääjistöstä ulottuvat Nooa Kurki sekä Valtteri Virokangas ovat olleet useimmin heiton vastaanottokohteina, mutta myös keskushyökkääjät Akseli Asikainen sekä Henri Kaasinen ovat ottaneet koppeja Vahlan heitoista. Loppukaudesta myös jo useamman kauden hyvän tutkaparin pelinrakentaja Vahlan kanssa muodostanut Roni Eloranta on ollut vahvassa vireessä laitahyökkääjän paikalla. ECG:n vahvuus on ehdottomasti juoksupeli, jossa Henri Kaasinen ja Akseli Asikainen kuuluvat sarjan fyysisimpiin pelaajiin. ECG:n linja on varustettu hyvällä liikkuvuudella ja tekniikalla. Juuso Linja, Jaakko Jalkanen ja Alex Huhtaniemi muodostavat hyvän kolmikon turvaamassa joukkueen heitto- ja juoksupeliä. Välierässä Butchersia vastaan ECG:n hyökkäys menetti useamman kerran pallon, joista vastustaja rokotti välittömästi. ECG:n tulee olla huolellisempi pelivälineen kanssa, jotta mahdollisuuksia mestaruuteen on. Pisteitä ECG on tehnyt keskimäärin 59 ottelua kohden, mikä on eniten koko sarjassa.

Wolverinesin hyökkäys

Wolverinesin hyökkäyspelaamisessa tunnusomaisinta on neljän laitahyökkääjän spread-muodostelma, josta pelinrakentaja Lassi Pajarinen on juossut väkivahvalla tyylillä itse pallon kanssa ja viimeistellyt valtaosan joukkueensa maaleista. Wolverinesilla on myös pitkät ja ulottuvat laitahyökkääjät Akseli Raivio ja Anssi Ruohonen, joille Pajarinen on heittänyt palloa. Wolverinesin linja on Leo Zabihianin johdolla myös onnistunut hyvin blokkaamaan tilaa, jotta Pajarinen on voinut kauden peleissä juosta maalin toisensa jälkeen. On mielenkiintoista nähdä millaisella pelisuunnitelmalla Wolverines lähtee finaaliin. Pajarinen on juossut itse vahvasti pallon kanssa, mutta kauden huipentumaan tarvitaan koko hyökkäyksen venymistä. Kauden aikana Wolverines on tehnyt keskimäärin 47 pistettä ottelua kohden

ECG:n puolustus

ECG:n puolustuksessa vahvoja otteita ovat esittäneet kauden mittaan kulmapuolustujat Samuel Kaasinen ja Tyson Sjöblom, joiden panos erityisesti vastustajien hyökkäyksen kiertopelaamista vastaan on ollut erittäin vahvaa. Kaasinen ja Sjöblom ovat puolustaneet vahvalla otteellaan myös omia laitahyökkääjiään, mikä on aiheuttanut vastustajille harmia linjapelaajien tekemien pelinrakentajasäkkien muodossa. Puolustuksen linjassa mainittavia nimiä ovat olleet nopea uloimman linjamiehen paikalla pelaava Olli Hakkarainen sekä keskimmäisenä linjamiehen paikalla viihtyvä Matias Minkkinen. ECG:n puolustuksessa on vahvoja taklaajia ja se tulee varmasti olemaan vaikeasti läpimentävä myös Wolverinesille. ECG on kauden aikana päästänyt vain keskimäärin 12 pistettä ottelua kohden.

Wolverinesin puolustus

Wolverinesin puolustus pelasi erittäin vahvan pelin puolustuksellisesti välierässä Crocodilesia vastaan tuloksena vain yksi päästetty touchdown. Tukimiehen paikalla Elias Björn ja Johannes Järvinen ovat hyvin liikkuvia pelaajia ja heitä tukee safetynä Lassi Pajarinen, joka on ollut joukkueensa aktiivisimpia taklaajia tällä kaudella. Tuomas Räsäsen otteet pelinrakentajasäkkien ja taklausten muodossa on varmasti pantu myös merkille ECG-valmennuksen papereissa. Wolverinesin puolustus pelaa vahvasti yhteen ja taklaa joukkueena. Wolverines on päästänyt kauden aikana keskimäärin 13 pistettä ottelua kohden.

 

U13 SM-sarjan loppuottelu

SU 03.09.2017 | 15.00 | Myllypuron urheilupuisto, Helsinki:

Helsinki East City Giants – Espoo Wolverines

Facebook-tapahtuma

Ottelu tapahtuma käynnistyy jo kello 14.45. Ennen ottelua Maamme-laulun esittää oopperalaulaja Emriikka Salonen. Lisäksi ottelussa esiintyy ECG Cheerleaders.

Vapaa pääsy (kentälle on viitoitus Pallomyllyn paikoitusalueelta Pikajuoksijanpolulta)

Kioski

 

Kuvat:

Riitta Rinta-Tassi