Helsinki Wolverines on Suomen mestari!

2.9.2017Naisten Vaahteraliigan finaalin sankareita olivat Sanni Seppälä, Minna Tiainen ja koko Wolverines-puolustus

Helsinki Wolverines on amerikkalaisen jalkapallon naisten Suomen mestari vuonna 2017. Lauantaina Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla pelatussa Naisten Vaahteraliigan loppuottelussa Wolverines kaatoi Helsinki Roostersin lukemin 6–17. Kyseessä on Wolverinesin seurahistorian ensimmäinen Naisten Vaahteraliigan mestaruus.

Roosters ei ollut ennen finaalia hävinnyt kaudella otteluakaan, ja hallitsevana mestarina se lähti finaalin ennakkosuosikkina. Wolverinesin hyökkäys onnistui pelinrakentaja Minna Tiaisen johdolla kuitenkin käyttämään saamansa tilaisuudet hyväkseen Roostersia paremmin. Ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Sanni Seppälä teki avauspuoliajan viimeisen minuutin aikana 10 pistettä viimeistelemällä ensin Tiaisen heitosta touchdownin ja potkimalla lisäksi neljä pistettä.

Toisella puoliajalla Katja Riihiaho ja Seppälä lisäsivät Wolverinesin johdon jo 17 pisteeseen ennen kuin 16-vuotias Nana Olavuo teki Roostersin kavennuksen Carola Lindholmin heitosta.

Wolverines-puolustus latasi kahdeksan pelaajaa lähelle aloituslinjaa ja onnistui pitämään Roostersin tehokkaan juoksuhyökkäyksen ja pitkät heitot kurissa, vaikka Jenni Lindén 167 jaardia ottelussa juosten etenikin. Elina Kero keräsi ottelun suurimman taklausmäärän, 8 taklausta.

– Meitä varmasti auttoi se, että olimme altavastaajia. Pystyimme olemaan rentoja, ja se näkyi sekä treeneissä että pelissä, Wolverinesin Pekka Lamminsalo kommentoi ottelun jälkeen. – Pyrimme olemaan mahdollisimman tasapainoisia eli ottamaan takuuvarman heiton lisäksi myös juoksua. Ratkaisevilla hetkillä pystyimme kontrolloimaan tällä tavalla kelloa.

– Puolustuksessa meidän tavoitteemme oli hidastaa Roostersin juoksua ja estää pitkät heitot. Siinä me onnistuimme.

Roostersille sattui ottelussa muutamia kriittisiä virheitä, jotka Wolverines pystyi hyödyntämään.

– Meidän olisi pitänyt luottaa enemmän juoksuun, kommentoi Roostersin päävalmentaja Jarmo Lahti ottelun jälkeen. – Ottelu oli alussa pitkään tasainen, mutta meidän pienet virheet käänsivät ottelun.

 

Seppälä pelasi huikean ottelun

Ottelun arvokkain pelaaja Sanni Seppälä teki ottelussa 11 pistettä.

– Touchdown oli täysin suunniteltukin juuri noin, Seppälä kertoi ottelun jälkeen. – Huomasin, että tuo kuvio saattaisi toimia ja vihjasin siitä Pekalle. Ja se toimi. Potkut puolestaan olisivat osuneet kauempaankin. Tuo 25-jaardinen on sellainen semipitkä.

Seppälän merkitystä joukkueelleen ei voi vähätellä. Välierässä Wolverines voitti Valkyriesin yhdellä pisteellä, ja Seppälä teki tuon ratkaisevan pisteen. Finaalissa tehtyjen 11 pisteen lisäksi Seppälän lentopotkut pakottivat jatkuvasti Roostersin heikkoihin kenttäasemiin. Muun muassa päätösneljänneksellä 46-jaardisen lentopotkun jälkeen Roosters joutui aloittamaan omalta kahdeksan jaardin linjalta.

Toinen suuri onnistuja finaalissa oli pelinrakentaja Minna Tiainen. 67 prosentin onnistumisvarmuus on kova lukema missä tahansa sarjassa. 21 yrityksestä Tiainen onnistui 14 kertaa, ja niillä Wolverines eteni 142 jaardia. Kauden alla Tiainen oli joukkueensa kolmospelinrakentaja ja viimeistään finaalin uroteot näyttivät, että kyseessä on yksi Suomen parhaimmista kyvyistä pelipaikalla. Wolverinesin positiivinen kulttuuri on antanut sarjanousijan uusille lupauksille mahdollisuuden nousta parhaimpaansa.

Vielä vuosi sitten Helsinki Wolverines pelasi I-divisioonassa ja joukkueen nousu SM-kultaan on ollut huima. Välierässä Wolverines kaatoi Pietari Valkyriesin vaivoin lukemin 7–6. Roostersia vastaan Wolverines hävisi runkosarjassa molemmat pelinsä ja teki niissä yhteensä vain kolme pistettä. Loppuottelussa sarjanousijan peli kuitenkin toimi ajoittain lähes täydellisesti.

Roostersille Myyrmäen jalkapallostadion tuntuu olevan kirottu. Helsingin punaisen joukkueen edellinen tappio on syyskuulta 2015, joilloin samaisessa paikassa, MUP:n jalkapallostadionilla Suomen mestaruuden voitti Roostersin edestä Helsinki GS Demons. Nyt useampikin Demons-pelaaja oli voittamassa mestaruutta Wolverinesin paidassa.

 

Naisten Vaahteraliigan finaali 2017

02.09.2017, Vantaa:

Helsinki Roosters – Helsinki Wolverines 6–17 (0–10)

 

Pisteet:

Roosters: Nana Olavuo 6

Wolverines: Sanni Seppälä 11, Katja Riihiaho 6

Tilastot