Vikings lähti nauttimaan lajista ja palasi Vaasaan äijäliigan mestarina

5.9.2017


IV-divisioonan mestarit: Vaasa Vikings
IV-divisioonan mestarit: Vaasa Vikings

Lahti Panthers isännöi lauantaina IV-divisioonan lopputurnausta.

Mukkulan tekonurmella Lahdessa pelattiin lauantaina IV-divisioonan eli ”Äijäliigan” mestaruudesta. Lahtelainen Panthers ei itse pelannut final four -turnauksessa kuin muutaman Malmi Blazea edustaneen Panthers-pelaajan välityksellä, mutta turnausisäntä oli järjestänyt laadukkaan miljöön ja hyvät puitteet nauttia jenkkifutiksesta.

Useamman tunnin mittaisen pelikarnevaalin kuvio selvä: ensin pelattiin välierät, joista voittajat jatkoivat finaaliin ja häviäjät pronssiotteluun. Neljästä joukkueesta mukana oli kolme joukkuetta Helsingistä ja yksi Vaasasta, ja lopulta pääkaupungin joukkueet East City Giants, Wolverines Pink ja Malmi Blaze jäivät nuolemaan näppejään, kun Vikings vei sarjamestaruuden Pohjanmaalle.

– Lähdettiin tekemään omaa parastamme ja nauttimaan lajista, kertoo Vikingsin Hermanni Kauranen. – Panthers oli järjestänyt oikein hyvän tapahtuman, mutta niiden lisäksi moni muukin asia suosi meitä. Nämä pelit ovat kovaa taistelua, ja koska meillä oli matkassa melko kapea rosteri, sopi meille ettei pelipäivänä ollut liian kuuma.

 

Vikings luotti juoksuun, ECG monipuolisuuteen

Välierässä Vikings kohtasi Wolverinesin. Sotasuunnitelma oli sama kuin kauden jokaiseen peliin: suoraan päin.

– Katsoimme tuossa pelissä aluksi, mihin oma liikkeemme riitti. Wolverines ei tällä kertaa viljellyt pitkää heittoa. Sen sijaan meidän juoksumme toimi oikein hyvin. Pelaamme aika paljon perus-isolationia keskelle. Tässä sarjassa pärjää melko hyvin sillä, että on fyysinen.

Juoksupelin voimamoottoreina toimivat kokeneet Vaahteraliiga-jyrät Olli Makkonen ja Jarno Pynttäri. Aallon perheen yhteistyö tuotti myös yhden maalin, kun isä Ramin heitosta poika Jesse teki kuusi pistettä. Tehokas hyökkäys ja tiivis puolustus kuljettivat Vikingsin finaaliin.

Toisessa välierässä East City Giants ja Malmi Blaze pelasivat todellisen trillerin, joka päättyi vasta ottelun viimeisillä hetkillä ECG:n pelinrakentajana pelanneen ex-maajoukkuemiehen Jarkko Niemisen heitettyä ratkaisumaalin.

– Malmin kannalta harmittaa, sillä he hävisivät kauden aikana todella monta ottelua niukasti, Kauranen miettii. – ECG pelasi varsin tasapainoista peliä sekä juoksun että heiton kautta.

Pronssiottelussa Wolverines kaatoi Blazen ja nappasi kolmannen sijan.

 

Finaali ratkesi viiden jaardin linjalle

Vikingsin ja Giantsin välisestä finaalista kehkeytyi myös varsin jännittävä näytelmä. Jari Sairanen puuttui ECG:n puolustuksesta, mikä tarjosi Vikingsin voimajuoksulle enemmän menestymismahdollisuuksia, ja ensimmäisellä puoliajalla vaasalaiset rynnivätkin kaksi kertaa maalialueelle ja johtivat tauolla ottelua 0–12. Toisella puoliajalla ECG kuitenkin nousi neljän pisteen päähän. Keskushyökkääjä Tuukka Inkinen kantoi itähelsinkiläisille palloa vahvasti

– Viimeiset hyökkäysvuorot olivat melkoisia, Kauranen muistelee. – Ensin me etenimme heidän viiden jaardin linjalle, mutta emme saaneet tehtyä pisteitä. Sitten he etenivät heittopainotteisesti ja pääsivät meidän vitoselle. Saimme kuitenkin pidettyä heidät pois maalialueelta, vaikka he lähelle olivatkin.

– Saimme pallon, kun kellossa oli ainoastaan 20 sekuntia jäljellä, ja tuon ajan saimme pelattua pois.

Loppulukemat loppuottelussa olivat Vikingsille 8–12.

 

Hieno tapa nauttia lajista!

Kaiken kaikkiaan Kauranen pitää Äijäliigaa erinomaisena tapana harrastaa jenkkifutista. Turnausmuotoisessa sarjassa pelipäivät eivät ”syö” kesäisiä lauantai- ja sunnutai-päiviä liikaa ja 7 vs 7 -pelimuoto mahdollistaa joukkueen jalkeille nostamisen ilman suurta pelaajamassaa. Tällä hetkellä IV-divisioona on pitkälti kokeneiden pelaajien jäähdyttelyä – ei niinkään uusien pelaajien kiihdyttelyä.

– Yksilötasolla tässä sarjassa saa taistella ihan täysillä, koska mukana on useita kokeneita, Vaahteraliigassakin pelanneita pelaajia. Fysiikalla pärjää ja taktiikka on pienemmässä roolissa, Kauranen kertoo ja lisää, että osa joukkueista harjoittelee kauden alla muutaman kerran ja kehittää peliään pikemminkin turnauksien aikana.

– Seitsemän vastaan seitsemän -pelissä yksilön rooli korostuu. Kulmapuolustajat ovat laidoilla aika yksin laitahyökkääjiä vastaan, ja jos tukimiehestä juostaan ohi, menee juoksu saman tien melko pitkälle.

Lahden turnaus oli täynnä hienoja otteluita – jenkkifutista parhaimmillaan: pelataan tosissaan ja voittoa tavoitellen, mutta rehdisti ja kunnioittaen. Äijämäisesti.

 

IV-divisioonan neljän kärki:

1. Vaasa Vikings

2. Helsinki East City Giants

3. Helsinki Wolverines Pink

4. Malmi Blaze