Tampere Saints on naisten I-divisioonan valtias

11.9.2017


Saintsin hyökkäyksen linjan Suvi Mäntyniemi (60) oli yksi finaalin näkymättömiä sankareita. Yhdeksän pisteen Jutta Luhtala puolestaan oli yksi näkyvistä sankareista.
Kuva: Harri Koivunen
Saintsin hyökkäyksen linjan Suvi Mäntyniemi (60) oli yksi finaalin näkymättömiä sankareita. Yhdeksän pisteen Jutta Luhtala puolestaan oli yksi näkyvistä sankareista. Kuva: Harri Koivunen
Emilia Hartikainen pelasi erinomaisen kauden. Vaikka Saints finaalissa pelasikin juoksupainotteisesti oli yksi tamperelaisten vahvuuksista tasapaino heiton ja juoksun suhteen. Ja finaalissakin valtaosa pisteistä syntyi Hartikaisen heittokädestä.
Kuva: Harri Koivunen
Emilia Hartikainen pelasi erinomaisen kauden. Vaikka Saints finaalissa pelasikin juoksupainotteisesti oli yksi tamperelaisten vahvuuksista tasapaino heiton ja juoksun suhteen. Ja finaalissakin valtaosa pisteistä syntyi Hartikaisen heittokädestä. Kuva: Harri Koivunen
Päävalmentaja Jussi Honkonen ja mestaruuskylpy. Kapteeni Kaisa Carlson nauttii tilanteesta selvästi avoimemmin kuin päävalmentaja Honkonen.
Kuva: Harri Koivunen
Päävalmentaja Jussi Honkonen ja mestaruuskylpy. Kapteeni Kaisa Carlson nauttii tilanteesta selvästi avoimemmin kuin päävalmentaja Honkonen. Kuva: Harri Koivunen

Raisiolainen West Coast Phoenix kaatui Pyynikillä Pyhimysten käsittelyssä sunnuntaina lukemin 33–0.

Varmaotteinen, kurinalainen puolustus sekä hyökkäyksen hyvävireinen juoksupeli olivat ratkaisunavaimia sunnuntaina, kun Tampere Saints kaatoi naisten I-divisioonan loppuottelussa raisiolaisen West Coast Phoenixin lukemin 33–0 (18–0).

Saints oli sarjan ykkönen jo runkosarjan päätyttyä ja eteni siten suoraan finaalin kotijoukkueeksi. West Coast Phoenix puolestaan lunasti finaalipaikkansa kaatamalla kaksi viikkoa sitten välierässä Mikkeli Bouncersin. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti, ja niistä jälkimmäisessä Saints kärsi kauden ainoan tappionsa. Finaalissa Saints ei kuitenkaan ollut yllätettävissä.

Ensimmäisellä puoliajalla Saints esitteli paikan päälle saapuneille noin 600 katsojalle kolme touchdownia. Sarjan tehokkaimpiin hyökkääjiin lukeutuva Iina Tähkänen juoksi ensimmäisen, Jutta Luhtala teki Emilia Hartikaisen heitosta toisen ja ennen puoliaikaa Hartikainen heitti yhden maalin myös Noora Sarokselle. Tähkänen ja Emmi Piltz juoksivat hyökkäyksen linjan avaamista väylistä Saintsille runsaasti jaardeja ja pitivät huolen siitä, että kotijoukkueen hyökkäys viipyi kentällä huomattavasti pidempään kuin puolustus.

– OL pelasi monsteripelin. Siinä oli suorastaan teurastamisen meininkiä, toteaa Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen ottelun ratkaisusta ja viittaa hyökkäyksen linjaan. – Lisäksi Iina ja Emmi saivat kiertopeleissä laitahyökkääjiltä paljon apuja. Pelisuunnitelmamme oli tällä kertaa juoksupainotteinen.

Edellisessä Phoenix-ottelussa 18 pisteen johto koitui Saintsille kipeäksi kohtaloksi. Elokuussa Raisiossa WCP nimittäin nousi 0–18 -tilanteessa takaa ohi, teki 28 pistettä ja voitti 28–18.

– Tavoitteemme oli toiselle puoliajalle kasvattaa johtoa vielä yhdellä touchdownilla ja ryhtyä sen jälkeen kuluttamaan kelloa, Honkonen kertoo.

Tuota yhtä touchdownia saatiin lopulta odottaa aina päätösneljännekselle asti, mutta maalittoman kolmannen neljänneksen jälkeen Saints iski vielä 15 pistettä. Kirsikka Niskala ja Elo Carlsson tekivät touchdownit ja Jutta Luhtala yhteensä kolme lisäpistettä. Näiden myötä ottelu oli loppulukemissa 33–0.

 

Puolustus teki takuuvarmaa työtä

West Coast Phoniexin pelin sielu oli loppuottelussakin Emmi Karru, joka oli näkyvässä roolissa niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Honkosen mukaan Saints-puolustusta oli kahden viikon ajan kasvatettu olemaan kurinalainen raisiolaisten hämäyspelejä vastaan. Nollalukema kertoo, että tässä siniset pyhimykset myös onnistuivat.

Sarina Forsblom huolehti juoksupelien taklaamisesta varmuudella ja otti myös yhden syötönkatkon. Kokenut Kaisa Carlson oli niin ikään linebacker-kerroksessa vahva ja kiertopeleissä puolestaan Emilia Vanhala ja Jaana Jokihaara liikkuivat tehokkaasti ja onnistuivat varmoilla taklauskulmilla estämään suuremmat Phoenix-onnistumiset.

Suuren – kenties suurimman - työn tekivät kuitenkin puolustuksessakin linjapelaajat. Maajoukkueen vakiohahmot Katriina Saarinen ja Milena AbbasMamode ahkeroivat toistuvasti urotekoja ja rikkoivat ajoituksia. AbbasMamoden loukkaantuminen kolmannella neljänneksellä näkyi hetkellisesti Saintsin juoksupuolustuksessa, mutta loputa Melissa Kaivo nousi tärkeään rooliin korvaajana. Forsblomin lisäksi myös Nelli Palmu otti yhden syötönkatkon.

– Meidän oli oltava todella tarkkoja ensimmäisten lukujen kanssa, Honkonen kertoo puolustuksensa pelistä. – Emmi Karru on sellainen pelaaja, että jos hänelle antaa tilaa, niin hän sen tilan myös käyttää. Puolustuksemme liikkui finaalissa todella kurinalaisesti eikä sieltä voi erikseen nostaa ketään yksittäistä onnistujaa. Puolustus onnistui juuri niin kuin puolustuksen pitääkin onnistua – kokonaisuutena.

 

Ensi kaudeksi Naisten Vaahteraliigaan?

Naisten I-divisioona pelattiin nyt ensimmäistä kertaa 11 pelaajan pelimuodossa. Honkonen pitää ratkaisua varsin onnistuneena.

– Tämä oli kaiken kaikkiaan todella hyvä sarja. Moni on sanonut, että tämä oli tämän kauden tasaisin sarja kaikki sarjatasot huomioon ottaen. Ja tottahan se on, sillä mikä tahansa joukkue saattoi hyvänä päivänä voittaa kenet tahansa.

– 11 pelaajan pelimuodossa on se hyvä puoli, että nyt kynnys nousta Vaahteraliigaan ei ole niin suuri, kun pelikokemusta tästä pelistä on kartutettu. Aiemmin muutos oli huomattavan paljon suurempi.

Nouseeko Saints ensikaudeksi Naisten Vaahteraliigaan?

– Tietysti, jos valmentajana tällaisen ottelun jälkeen kysytään, niin totta kai! Honkonen naurahtaa, mutta jatkaa sen jälkeen:

– Tässä vaiheessa pelaajien tahtotila on tärkein ja lisäksi kartoitamme myös valmennuksen ja resurssit. Lokakuun aikana ilmoitamme, mitä teemme.

 

Naisten I-divisioona, finaali

SU 10.09.2017 | 16:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – West Coast Phoenix 33–0 (18–0)

 

Pisteet:

Saints: Jutta Luhtala 9, Iina Tähkänen 6, Noora Saros 6, Kirsikka Niskala 6, Elo Carlsson 6