Dresden Monarchsin pikakiitäjät valmiina GFL:n pudotuspeleihin

12.9.2017


Sebastien Sagne on läpi kauden saanut puolustuksilta erikoisvartiointia, mutta siitä huolimatta Sagnella on kiinniotoista ja potkujen palautuksista yhteensä lähes 1 300 edettyä jaardia.
Sebastien Sagne on läpi kauden saanut puolustuksilta erikoisvartiointia, mutta siitä huolimatta Sagnella on kiinniotoista ja potkujen palautuksista yhteensä lähes 1 300 edettyä jaardia.
Micky Kyein blackplatessa oleva koodirivi on kuuleman mukaan kunnianosoitus Kyein kotikaupungin Porvoon kaupunginosalle nimeltä Kevätkumpu, jonka postinumero on 06150.
Kuva: Birgit Kra
Micky Kyein blackplatessa oleva koodirivi on kuuleman mukaan kunnianosoitus Kyein kotikaupungin Porvoon kaupunginosalle nimeltä Kevätkumpu, jonka postinumero on 06150. Kuva: Birgit Kra

Sebastien Sagne ja Micky Kyei ovat yksi Saksan pääsarjan vaarallisimmista laitahyökkääjäkaksikoista.

Suomen ja Dresdenin välillä on jo useamman vuoden ajan ollut jenkkifutarimarkkinoiden ilmasilta. Hyökkäyksen linjan Arttu Tennberg on 2010-luvulla pelannut kaksi kautta Monarchsissa ja saavutti parhaimmillaan GFL:ssä hopeaa. Vuosi sitten Monarchsissa pelasi kolme suomalaispelaajaa, kun Sebastien Sagne, Santeri Inkinen ja Micky Kyei palloilivat Elbejoen laaksossa. Tänä vuonna Dresdeniin päätyi vuosi sitten Trojansissa pelannut tukimies Niall Scott-Grant. Kauden 2016 joukkueesta pelinrakentaja Brandon Connette saapui päättyneeksi kaudeksi Vaahteraliigaan ja Inkinen jatkaa uraansa nyt Frankfurtissa.

Mutta laitahyökkääjäkaksikko Kyei-Sagne palasi Dresdeniin toukokuussa samaan aikaan kevään kanssa. Ja jälleen kerran suomalaiskaksikko on ollut enemmän kuin tärkeä osa Monarchsin menestystä.

Puretaan suomalaista tuhovoimaa numeroiksi: 12 runkosarjan ottelussa Sagne otti 52 kiinniottoa, eteni niillä 952 jaardia ja teki 14 touchdownia – kaikki joukkueen kärkilukemia.

– Sebu on pelannut todella hyvin! Hän on sellainen isojen pelien mies, Kyei kehaisee joukkuekaveriaan ja on oikeassa: Pisimmällään Sagne on halkaissut kentän 78-jaardisella touchdownilla.

– Roolini on ollut melko lailla sama kuin vuosi sitten, Sagne itse kuvailee. – Viime vuonna tulimme tänne vähän tuntemattomina pelaajina, mutta kun tuolloin tuli onnistumisia ja tämäkin vuosi on sujunut hyvin, on minua puolustettu erilailla. Muun muassa jenkkikornerit ovat olleet usein minua vastassa tai vastaavasti minua on puolustanut kaksi pelaajaa.

 

Safron johtaa hyökkäystä heittokäden lisäksi jaloillaan

Kyein rooli on tänä vuonna ollut aiempaa monipuolisempi, sillä slot-laitahyökkääjää nähtiin ennen runkosarjan puoliväliä myös puolustuksen puolella. 14 ottelussa Kyei koppasi pallon 38 kertaa, eteni 315 jaardia ja viimeisteli 4 touchdownia. Kiinniottojen määrässä Kyei on joukkueensa kolmosmies, mutta vastaavasti kulmapuolustajana keikkaa tehnyt Kyei oli myös joukkueensa kahdeksanneksi ahkerin taklaaja runkosarjassa. 33 taklauksen lisäksi Kyeille merkittiin viisi puolustettua heittoa.

– Keho on kunnossa, toteaa Kyei tyytyväisenä. – Panostin enemmän harjoittelussani liikkuvuuteen ja siitä on ollut hyötyä. Koska tässä lajissa ei koskaan tiedä, minkälaiseen asentoon taklaustilanteessa päätyy, niin on hyvä olla elastinen.

Hyökkäyspanokseensa Porvoosta kotoisin oleva Kyei ei ole täysin tyytyväinen.

– Pelipaikka on sama, systeemi on sama. Palloa vain on tullut tänä vuonna aiempaa vähemmän.

Pelasit muutaman ottelun puolustuksesta – mistä tämä johtui?

– Meillä oli vähän loukkaantumisia, joten pelasin Kieliä, Berlin Rebelsiä ja kaksi kertaa Kölniä vastaan takakentällä.

Takakentälle osuu Monarchsin ainoa kauden aikainen pelaajavaihdos. Yhdysvaltalainen takamies lähti kotimaahansa neljän ottelun jälkeen, mutta jo seuraavalla viikolla Dresdeniin saapui USA:sta puolustuksen linjamies. Tällä hetkellä joukkueessa pelaa 13 import- eli ei-saksalaista pelaajaa.

Laitahyökkääjien kannalta tärkein vahvistuksista on pelinrakentaja. Garrett Safron on yhdessä keskushyökkääjä Joseph Bergeronin kanssa joukkueen juoksupelin moottori ja heitti yli 3 300 jaardia ja sarjassa toiseksi eniten touchdowneja (44).

– Garret on hyvä pelinrakentaja, Sagne kuvailee lyhyesti. – Hän ottaa herkästi jalat alleen, jos heittopeli ei aukea. Johtajana hän ei ole samanlainen kuin Brandon oli vuosi sitten, vaan Garret johtaa lähinnä omalla suorittamisellaan.

Jotakin Safronin juoksukyvystä kertoo, että pelinrakentaja juoksi runkosarjassa 908 jaardia seitsemän jaardin keskiarvolla ja teki 14 touchdownia.

– Hyökkäyspelimme on kehittynyt koko kauden ajan, Sagne kertoo. – Alkuvaiheessa teimme paljon pisteitä isoilla onnistumisilla, mutta mitä pidemmälle olemme päässeet, sitä enemmän varmuutta on peliimme tullut. Nyt pystymme pelaamaan konsistentteja hyökkäysvuoroja.

– Meillä oli vuosi sitten ajoittain ongelmia ”3. ja pitkä” –tilanteissa, Kyei muistelee. – Se sama on valitettavasti jatkunut myös tänä vuonna. Enää se ei ole hauskaa. No, ei se kyllä viimevuonnakaan ollut hauskaa.

 

"Kiva päästä pelaamaan Sanea vastaan!"

Dresden pelaa GFL:n pohjoisdivisioonassa, jossa hallitseva mestari ja kesäkuussa toisen peräkkäisen Euro Bowlin voittanut Braunschweig NewYorker Lions on pelannut tänäkin vuonna voitosta voittoon. Roni Salosen edustaman Braunschweigin jälkeen on tasainen rintama, jossa Kiel Baltic Hurricanes ja Monarchs tappelivat viimeiseen asti toisesta sijasta. Monarchsin harmiksi dresdeniläiset hävisivät molemmat keskinäiset ottelut yhdellä pistesuorituksella (42–49 ja 21–24). Vaikka Kiel hävisikin runkosarjan viimeiset kaksi ottelua ja joukkueet päätyivät lopulta tasapisteisiin, sijoittuu Baltic Hurricanes Monarchsin edelle toiseksi ja saa kotiedun pudotuspeleihin.

– Ei meitä loppujen lopuksi haittaa, että olemme kolmansia. Sanea vastaan on ihan kiva päästä pelaamaan, Kyei toteaa.

Sanen eli Santeri Inkisen Frankfurt Samsung Universe sijoittui etelädivisioonassa toiseksi. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella nähdään näin ollen ”suomalaisottelu” tulevana sunnuntaina, kun Volksbank-Stadionilla Frankfurtissa kohtaavat Universe ja Monarchs. Suomalaisittain GFL:n pudotuspelit käynnistyvät jo lauantaina, kun Salonen ja Braunschweig pelaavat oman puolivälieränsä jo lauantai-iltana Ingolstadt Dukesia vastaan.

Mikä on Sagnen ja Kyein tavoite? Sagnen puhe ei jätä mitään arvuuttelun varaan.

– Aina on katse päätyyn asti.

 

GFL:n puolivälierät:

LA 16.09.2017 | 17:00 | FC Kilia, Kiel:

Kiel Baltic Hurricanes – Marburg Mercenaries

 

LA 16.09.2017 | 18:00 | Optima-Sportpark, Schwäbisch Hall:

Schäbisch Hall Unicorns – Berlin Rebels

 

LA 16.09.2017 | 19:00 | Eintrachtstadion, Braunschweig:

NewYorker Lions Braunschweig Braunschweig – Ingolstadt Dukes

 

SU 17.09.2017 | 16:00 | Volksbank-Stadion, Frankfurt:

Samsung Frankfurt Universe – Dresden Monarchs

 

Loppuottelu eli German Bowl pelataan Berliinissä 7. lokakuuta.