Salosen Braunschweig ja Inkisen Frankfurt kohtaavat GFL:n välierässä

20.9.2017


Kesäkuussa Santeri Inkinen (vas.) ja Roni Salonen kohtasivat Eurobowlissa Frankfurtissa. Nyt kaksikko kohtaa Braunschweigissa GFL:n välierässä.
Kesäkuussa Santeri Inkinen (vas.) ja Roni Salonen kohtasivat Eurobowlissa Frankfurtissa. Nyt kaksikko kohtaa Braunschweigissa GFL:n välierässä.
Sebastien Sagne eteni runkosarjassa 56 kiinniotolla 1049 jaardia ja heitoista 14 touchdownia. Välierässä saldona oli neljä kiinniottoa ja 80 jaardia.
Kuva: Birgit Kra
Sebastien Sagne eteni runkosarjassa 56 kiinniotolla 1049 jaardia ja heitoista 14 touchdownia. Välierässä saldona oli neljä kiinniottoa ja 80 jaardia. Kuva: Birgit Kra

Sagnen ja Kyein kausi päättyi tappioon Universen vieraana.

Saksassa jenkkifutiskausi on kaartanut loppusuoralle. Menneenä viikonloppuna pelattiin puolivälierät ja tulevana viikonloppuna otellaan paikasta loppuotteluun eli German Bowliin. Saksan finaalissa nähdään varmuudella suomalaista osaamista, sillä toisessa välieräottelussa kohtaavat tukimies Roni Salosen edustama NewYorker Lions Braunschweig ja takamies Santeri Inkisen Frankfurt Samsung Universe. Micky Kyein ja Sebastien Sagnen joukkue Dresden Monarchs hävisi sunnuntaina Frankfurtissa Universelle, ja näin ollen laitahyökkääjäkaksikon kausi päättyi.

 

Braunschweig sai varhaisen herätyksen mutta nukutti sitten Dukesin

Hallitseva mestari Braunschweig voitti puolivälierässään lauantaina Ingolstadt Dukesin lopulta ylivoimaisesti. Dukes siirtyi ottelun alussa 0–6 -johtoon, mutta tämän jälkeen peli oli täysin Braunschweigin hallussa ja lopulta Lions eteni jatkoon lukemin 47–6.

– Puolustuksen kannalta ratkaisu oli Dukesin hyökkäyksen ennalta-arvattavuus, Salonen kommentoi ottelua. – Heillä on erittäin hyvä pelinrakentaja ja laitahyökkääjät, mutta juoksu-uhka oli minimaalinen.

– Oma tehtäväni oli pitää näitä huippulaitahyökkääjiä peitettynä, neljä taklausta ottelussa kerännyt Salonen jatkaa.

Dukesin juoksujaardit jäivät ottelussa lukemaan 55 keskiarvon ollessa vain 2,8 yritystä kohti (Lionsilla 149 ja 6,8). Myös heiton puolustamisessa Braunschweig onnistui erinomaisesti, sillä Dukesin Rick Websterin heitot päätyivät omille ainoastaan 28 prosentin varmuudella ja lisäksi yhden heiton Lions katkaisi ja tuon katkon Christian Petersen palautti 93 jaardia aina maaliin asti. Braunschweigin oma hyökkäys puolestaan toimi monipuolisesti, mistä kertoo muun muassa se, että kaikilla touchdowneilla oli eri viimeistelijä.

 

Universe vyöryi juosten välieriin

Frankfurtissa pelattiin sunnuntaina mielenkiintoinen suomalaiskamppailu, jossa Santeri Inkinen kohtasi kotikaupungissaan Frankfurtissa viimekauden joukkueensa Dresden Monarchsin. Etelälohkossa toiseksi sijoittunut Universe ei antanut Monarchsille suurempia mahdollisuuksia vaikka puolivälierä numeroiden valossa tasaisena säilyikin. Universe jatkaa välieriin lukemin 26–16.

Alussa ottelu eteni tasatahtiin, mutta pelin edetessä ratkaisu löytyi frankfurtilaisten juoksupelistä. Kotijoukkue piti palloa lähes kaksi kertaa niin paljon kuin vieraat ja eteni yli 200 jaardia enemmän juosten.

– Tämä oli tiukka peli niin kuin oli odotettavissakin, Inkinen kertoo. – Meidän hyökkäys sai pitkiä draiveja aikaan ja pääsi myös taululle niiden päätteeksi. Kello rullasi meille ja jos en väärin muista, niin Dresdenin hyökkäyksellä oli pallo vain kuusi kertaa koko pelin aikana.

80 kiinniottojaardillaan Monarchsin Sebastien Sagne oli joukkueensa ykköshyökkääjä. Micky Kyeille kirjattiin yksi yhdeksän jaardin kiinniotto ja 41 palautusjaardia. Inkinen taklasi kolmesti ja löi kerran Monarchs-pelinrakentaja Garrett Safronin heiton maahan. Lähellä maalialuetta Inkinen pelasi Kyeitä vastaan ja mikäli muussa kenttäasemassa Sagne ryhmittyi leveälle puolelle, asettui Inkinen puolestaan Sagnea vastaan.

– Meidän puolustuksen linja sai annettua painetta koko pelin ajan, mikä helpotti Dresdenin vahvaa heittohyökkäystä vastaan, Inkinen muistelee.

Erityisesti konkaripelaaja Simon Gavanda oli vahvalla pelipäällä säkittäen Saffronin neljä kertaa. Yhteensä säkityksiä merkittiin Universe-puolustajille seitsemän.

 

Sagne ja Kyei ovat tähtiä Dresdenissä

Monarchsin suomalaislaitahyökkääjät olivat luonnollisesti pettyneitä lopputulokseen. Dresdenissä on koko 2010-luvun pelattu hyvälaatuista peliä, mutta ainoastaan kerran joukkue on edennyt finaaliin asti.

– Häviöt tulevat ensimmäisenä mieleen. Ihan hyvä kausi omalta osalta, joukkueensa ykköslaitahyökkääjä Sagne tiivistää ajatuksensa kaudesta.

– Frankfurtissa tein yhtä lukuun ottamatta ne pelit, jotka suuntaani tulivat. Frankfurt pelasi suurimman osan miespuolustusta ja he ovat hyviä heittoa vastaan. Vaikka pistetaulukko sitä näytäkään, niin kyllä me sieltä silti aukkoja löysimme.

Kyein mukaan Universen kovaa puolustusta vastaan eteneminen ei ole helppoa, koska ”puolustajat lentävät pallolle”. Positiivinen slot-laitahyökkääjä ei säästele kehusanoja myöskään omista pelikavereistaan puhuessaan.

– Olen ylpeä koko joukkueesta ja siitä, kuinka taistelimme jokaisessa ottelussa. Meidän import-ryhmä on ihan mahtava!

Monarchsin tappio tietää sitä, että sekä Sagne että Kyei ovat maajoukkueen käytettävissä lokakuun alussa pelattavassa Ruotis-Suomi –ottelussa.

 

Lauantaina luvassa Eurobowlin uusinta

Pohjoislohkon voittanut Braunschweig isännöi lauantaina välierässä Frankfurtia. Joukkueet eivät ole GFL:ssä tällä kaudella kohdanneet, mutta kesäkuussa Eurobowlissa NewYorker Lions voitti Universen selvin lukemin 55–14. Tuon jälkeen varsinkin Universen hyökkäys on kehittynyt entistä paremmalle tasolle.

– Varmasti luvassa on erittäin kova peli ja ennen kaikkea tasaisempi kuin Eurobowl, Salonen ennakoi. – Frankfurt on molemmin puolin pallon hyvin pitkälti all stars -joukkue ja varmasti he eivät tällä kertaa aliarvioi meitä. Heidän hyökkäyksestään on vaikea nimetä yhtä tiettyä vaaratekijää, koska joukkueesta löytyy talenttia edetä sekä maata pitkin että ilmateitse.

Inkisen mukaan Frankfurtissa motivaatiota välierään ei tarvitse erikseen etsiä tai rakentaa.

– Eurobowlista jäi aika paljon hampaankoloon ja saatiin toivottu revanssi, Inkinen toteaa ja jatkaa vastustajan hyökkäystä kuvaillen:

– Lions käyttää hyökkäyksessä koko kenttää ja heidän kemiat toimivat todella hyvin. Meidän joukkue on kuitenkin nyt valmiimpi kuin edellisessä kohtaamisessa!

Lionsin ja Universen välinen välierä pelataan Braunschweigissa lauantaina kello 19 Suomen aikaa. Toisessa välierässä kohtaavat etelälohkon ilman tappioita voittanut Schwäbisch Hall Unicorns ja pohjoislohkon kakkonen Kiel Baltic Hurricanes. Välierien voittajat kohtaavat German Bowlissa Berliinissä lauantaina 7. lokakuuta.