Tuleeko Roni Salosesta Saksan mestari?

7.10.2017


Roni Salonen (9) ja puolustuksen linjamies Julian Völker ovat valmiina sotkemaan Unicornsin heittopelin Berliinin lauantai-illassa.
Kuva: Martina Schnelle
Roni Salonen (9) ja puolustuksen linjamies Julian Völker ovat valmiina sotkemaan Unicornsin heittopelin Berliinin lauantai-illassa. Kuva: Martina Schnelle

Braunschweig NewYorker Lions ja Schwäbisch Hall Unicorns kohtaavat GFL-finaalissa Berliinissä lauantai-iltana.

Tukimies Roni Salosella on uskomaton energiavarasto. Takana on seitsemän kuukautta intensiivistä harjoittelua Brauschweig NewYorker Lionsin puolustuksen koordinaattori Dave Likinsin alaisuudessa. Otteluita niin Big6-sarjassa kuin Saksan pääsarjassa GFL:ssäkin. Eikä Salonen otteluissa ole suinkaan katsellut sivussa. Hän oli runkosarjassa joukkueensa kärkitaklaaja, pelasi tukimiehen paikkansa lisäksi myös linjassa ja takakentällä. Välierässä Frankfurtia vastaan 11 taklausta oli kentän suurin lukema.

Ja mitä perusduunariksi itseään kutsuva Salonen miettii ennen German Bowlia?

– Harmittaa, kun kausi loppuu, sillä tämä on ollut huikea joukkue. Tuntuu siltä, että tätä voisi vielä oikein hyvin jatkaa. No, tavoitteena on olla iltaan mennessä yksinkertainen Saksan mestari. Ehkä voin sitten joskus tulevaisuudessa voittaa lisääkin näitä German Bowleja.

Salonen on viimevuosina ollut menestystä tuottava talismaani edustamilleen joukkueilleen. Kultaa on jo useampia kappaleita Vaahteraliigasta ja Itävallan liigasta. Kesäkuussa Salonen ja NewYorker Lions voittivat Eurobowlin. Jotakin miehen finaalikokemuksesta ja keskittymiskyvystä kertoo, kun Saloselta utelee ennakko-odotuksia finaalista; ei jännitystä, ei epävarmuutta – ainoastaan:

– Vissiin aika täysi tupa tulossa.

 

Vastassa näppärää, taktista heittopelikikkailua

Braunschweig kohtaa German Bowlissa Schwäbisch Hall Unicornsin, joka voitti omassa välierässään Kiel Baltic Hurricanesin. Finaalissa kohtaavat kaksi erinomaista hyökkäystä, ja tähän viitaten kansainvälinen uutissivusto American Football International kysyikin ennakossaan: Kenellä on paras hyökkäys? Koordinaattori Likins on laatinut tarkan reseptin, jolla hän tietää Leijona-puolustuksen pysäyttävän Yksissarvisten hyökkäysosaston.

– Olen aiemminkin sanonut, että Schwäbisch Hall pelaa itävaltalaistyyppistä, erittäin taktista jenkkifutista, Salonen kertoo. – He houkuttelevat puolustajia vastaan herkullisen näköisillä lyhyiltä näyttävillä heitoilla, mutta heittävät sitten kuitenkin pitkää korkeaa palloa yli. Vastaan tulee RPO:ta (Run-Pass-Option eli valintapeli) sekä tupla-screeniä, jossa hämätään screeniä ensin toiselle puolella ja sitten heitetään toiselle puolelle.

– Meidän tärkein tehtävä on säilyttää itsekuri. Emme saa antaa heille isoja pelejä. Välierässä Frankfurtia vastaan annoimme niitä liikaa. Ikävä homma katsojien kannalta, mutta meille sopii oikein hyvin se, että tästä tulee tylsä finaali.

Ennen kaikkea Lionsin täytyy pysäyttää Unicornsin heittopeli. Salosella on hyvin tiedossa avainkohteet:

– Numero 5 (Tyler Rutenback) ja 86 (Nathaniel Robitaille) ovat vaarallisia laitahyökkääjiä. Puolivälierässä Berlin Rebels tuplasi Rutenbackin ja tuolloin Robitaille teki kaikki isot pelit. Välierässä Kieliä vastaan kuvio meni toisin päin ja Rutenback teki neljä touchdownia. Lisäksi heiltä löytyy laidasta yli kaksimetrinen Saksan maajoukkuelaitahyökkääjä Aurieus Adegbesan.

Brauschweig ei viimevuosina ole kertaakaan lähtenyt otteluun altavastaajana eikä se ole sitä nytkään. Salosen johdolla Lionsin puolustus oli ainoa, jonka päästettyjen pisteiden keskiarvo oli runkosarjassa alle 10 pistettä. Välttämättä keskiarvoon ei Unicornsia vastaan ole mahdollista yltää, mutta braunschweigilaisten hyökkäyksen toimiessa täydellä teholla ei siihen ole tarvettakaan.

Salosta harmittaa, että kausi loppuu. Harmitusta lievittää varmasti, jos kauden voi lopettaa mestarina.

 

German Bowl

LA 07.10.2017 | 19:00 | Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark, Berliini:

Braunschweig NewYorker Lions – Schwäbisch Hall Unicorns

Eurosport 2 -kanava näyttää ottelun suorana lähetyksenä