Roni Salosen Braunschweigille trilleritappio German Bowlissa

11.10.2017


Tukimies Salonen oli kauden 2017 aikana Brauschweig NewYorker Lionsin ylivoimainen ykköstaklaaja. GFL:ssä Saloselle tilastoitiin 104 taklausta.
Kuva: Martina Schnelle
Tukimies Salonen oli kauden 2017 aikana Brauschweig NewYorker Lionsin ylivoimainen ykköstaklaaja. GFL:ssä Saloselle tilastoitiin 104 taklausta. Kuva: Martina Schnelle

Berliinin illassa Lionsilta epäonnistui kolme kenttäpotkumaalia ja yksi lisäpistepotku.

Jos katsoo pelkkiä German Bowlin tilastoja, voisi luulla että Roni Salosen edustama Braunschweig NewYorker Lions uusi viikonloppuna Saksan mestaruuden. Lions voitti Schwäbisch Hall Unicornsia vastaan jaardilukemat 369–237, uudet yritykset 24–9 ja pallonhallinta-ajan 33:15 – 14:45. Lisäksi Braunschweigin puolustus riisti pallon Unicornsilta viisi kertaa. Mutta tärkeimmän tilaston eli ottelun pisteet voitti Unicorns lukemin 13–14. Näillä lukemilla Yksisarvisista tuli Berliinissä pelatussa finaalissa Saksan mestari vuosimallia 2017.

– Yllätys tämä oli itsellekin, Salonen huokaa ottelusta. – Meillä oli viimeisillä sekunneilla potkumaaliyritys, jolla olisimme voineet nousta voittoon, ja olin aivan varma että hoidamme sen, ja sitten puolustus käy vain puolustamassa pari kertaa vastustajan pitkiä heittoyrityksiä vastaan.

Tuon ratkaisevan kenttäpotkumaaliyrityksen Unicorns kuitenkin torjui. Ja Salonen joutui ainoastaan käymään kentällä katsomassa, kuinka vastustajan pelinrakentaja painoi polvensa kenttään ja pelasi viimeiset sekunnit kellosta pois.

Potkupeli oli muutoinkin Braunschweigin pelissä traagisessa vaa’ankielen asemassa. Ratkaiseva pisteen ero johtui siitä, että toinen Lionsin lisäpisteyrityksistä epäonnistui. Lisäksi Unicorns blokkasi yhden kenttäpotkumaaliyrityksen jo kolmannella neljänneksellä ja päätösneljänneksen alussa yksi kenttäpotku painui haarukasta ohi.

– Ihan samalla tavalla voisi tietysti osoittaa sormella puolustusta, joukkuepelaaja Salonen toteaa. – Me päästimme selkämme taakse kaksi isoa peliä. Jos toisen niistä olisi saanut puolustettua, olisimme nyt mestareita. Ja voisi myös ihmetellä, miksei hyökkäys saanut puskettua enemmän pisteitä, vaikka pitivät palloa yli puolituntia ottelussa ja juoksivat lähes 200 jaardia enemmän kuin vastustaja. Tällaista on jenkkifutis – joukkue voittaa, joukkue häviää.

Salonen keräsi itse finaalissa viisi taklausta ja oli pysäytystilastossa joukkueensa toiseksi ahkerin. Kaiken kaikkiaan Lionsin puolustus pelasi erinomaisesti, mistä kertovat jo keskeiset tilastotkin. Viisi pallonriistoa ja vain yhdeksän vastustajan uutta yritystä kertovat omaa menestyksen kieltään. Puolustuksen epäonneksi Lions ei kuitenkaan onnistunut pitämään vastustajan jenkkilaitahyökkääjiä pimennossa koko illan ajan. Nathaniel Robitaille ja Tyler Rutenback keräsivät 185 jaardia ja kaksikko teki myös Unicornsin molemmat maalit. Koko muu Schwäbisch Hallin hyökkäys eteni ainoastaan 52 jaardia.

Lionsin oma hyökkäys kuljetti palloa juosten neljän jaardin keskiarvolla 216 jaardia, ja lisäksi pelinrakentaja Casey Thierrault heitti 153 jaardia. Peräti 38 kertaa finaalissa palloa kantanut keskushyökkääjä David McCants juoksi joukkueensa molemmat maalit.

Lionsin hyökkäyksen murheenkryynien lista oli kuitenkin pitkä: pelinrakentajasäkitys neljännellä yrityksellä vastustajan 24 jaardin linjalla. Ensimmäinen puoliaika päättyi, kun Lions oli Unicornsin 8 jaardin linjalla. Epäonnistunut juoksupeli neljännellä yrityksellä vastustajan 20 jaardin linjalla. Rähmäys Unicornsin yhden jaardin linjalla. Ja kun tähän lasketaan vielä epäonnistuneet potkut, jäi Lionsilta todella paljon pisteitä kuittaamatta.

 

Yksi viikkoa vapaata ja sitten lisää lihasta

Salonen saavutti kauden aikana yhden mestaruuden, sillä Lions oli suvereeni keväällä ja alkukesästä pelatussa Big6-sarjassa ja voitti lopulta Eurobowlin. Lokakuussa Salonen ei sen kummemmin mieti menneitä, vaan suuntaa katseensa mieluummin tulevaisuuteen. Sopimusta hänellä ei vielä ensi kaudesta ole, mutta Lionsissa jatkaminen ei ainakaan pelimiehen omasta motivaatiosta jää kiinni. Ja ottajia suomalaisella huippukauden jälkeen riittää - 104 taklausta Euroopan kovimmassa liigassa on kovaa valuuttaa siirtopapereissa.

– Ensi viikolla aloittelen off seasonin. Yleensä näin myöhään en olekaan harjoittelua aloittanut, sillä kausi on päättynyt aina vähän aikaisemmin.

Harjoituskaudelle on mietitty jo joitakin kantavia teemoja, jotka viittaavat osin GFL:n suuntaan.

– Lisää lihasta täytyy saada. Itävallassa pärjäsi hyvin alle satakiloisena, mutta täällä olisi hyvä olla vähän isompi, jotta pärjää paremmin. Ei kuitenkaan mikään tankki, sillä selvää on että täällä tulee vastaan muitakin tankkeja. Eli vähän isompi, mutta vähintään yhtä nopea, tiivistää Salonen.

Kaiken kaikkiaan ensimmäistä vuottaan Saksassa Salonen pitää varsin opettavaisena.

– Vuosi sitten minulla oli itse asiassa vieläkin pidempi kausi kuin tämä, mutta täällä ei oikeasti ole yhtään helppoa ottelua, vaikka välillä lopputuloksista voisi muuta päätellä. Jokaisessa joukkueessa on hyviä pelaajia. Ja kun on tämän verran kovia pelejä, on pakko alkaa miettiä harjoittelua jo kauden aikana, eli se miten harjoittelee, milloin vetää kovan punttitreenin ja niin edelleen.

Nyt Salonen siis saa viettää ansaitun harjoitusvapaan, mutta – kuten selväksi kävi – tuo vapaa kestää vain ensi viikkoon asti. Ja sen jälkeen alkaa Salosen seuraavan mestaruuden saalistus.

 

German Bowl

Braunschweig NewYorker Lions – Schwäbisch Hall Unicorns 13–14 (13–7)

Tilastot