Antidoping

PDF-tiedostoSAJL antidopingohjelma.pdf (53 kB)
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton antidopingohjelma 2015
Antidoping info for the athlete
Erkka erivapauskone
ADT koulutusmateriaalit

Erivapaus urheilijan lääkityksessä

Erkka-erivapauskone auttaa sinua selvittämään helposti, pitääkö sinun hakea erivapautta. Jos tarvitset erivapauden, erivapauskone neuvoo myös, mistä se haetaan. Ennen erivapauskoneen käyttöä sinun kannattaa tarkistaa Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon Taulukosta II, ovatko käyttämäsi lääkkeet kiellettyjä vai sallittuja.

Erivapaus urheiljan lääkityksessä 

Kaikissa amerikkalaisen jalkapallon kansainvälisissä otteluissa pelaajilla tulee olla erivapaustodistus olemassa. Toistaiseksi voimassa olevan säännön mukaan hakemus ja kansallinen adt-erivapaus toimitetaan IFAF:lle (michael.ryan(at)ifaf.org) hakumenettelynä. 1.1.2015 voimaan tulevien sääntöjen mukaan IFAF hyväksyy suoraan kansalliset erivapaudet.

Doping tuloksen käsittely

Näin tehdään dopingtesti HS

WADA 2014 tests american football page 141
Roostersin amerikkalainen pelinrakentaja Ryan Rufener toimi koehenkilönä Vaahteraliigan lehdistötilaisuuden yhteydessä pidetyssä adt-koulutuksessa.

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO ry:n ANTI-DOPINGSTRATEGIA

1. YLEISTÄ

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry (myöhemmin SAJL) on kaikessa toiminnassaan sitoutunut dopingin vastaiseen työhön urheilussa ja yhteiskunnassa noudattaen kansainvälisten lajiliittojen (European Federation of American Football, EFAF ja International Federation of American Football, IFAF), Suomen Liikunnan ja Urheilun (SLU), Opetusministeriön (OPM) sekä Suomen Antidoping toimikunnan että kansainvälisen anti-doping järjestön (WADA), antamia ohjeita ja määräyksiä dopingin vastaisesta työstä ja testauksesta. SAJL pyrkii myös olemaan mukana kehiteltäessä testausta ja sen toteutusta yhä tehokkaammaksi pyrkien poistamaan dopingin urheilusta.

1.1. TAVOITTEET

SAJL:n anti-doping ohjelman tavoitteena on ensisijaisesti pyrkiä lisäämään tietoisuutta dopingia koskevista säännöksistä SAJL:n ja/tai sen jäsenseurojen toimintaan osallistuvien keskuudessa.

Samanaikaisesti ohjelma on luotu toimimaan pakottavana ohjeena kaikkeen päätöksentekoon SAJL:n toiminnassa. Tavoitteena on testijärjestelmän tehostuksen kautta poistaa epärehellisinkeinoin toimintaan osallistuvat lajin parista.

2. LIITTOTASON TOIMINTA

Liittotason toiminnassa anti-doping huomioidaan kaikessa toiminnassa omana kokonaisuutena vaikuttamassa suunnitelmiin ja toimintaan. Liiton toimintasuunnitelmaan luodaan anti-doping toiminnalle oma sektorinsa ja taloudellisesti testaamiseen pyritään suuntaamaan lisäresursseja.

Testaustoimintaan käytettäväksi minimiksi sidotaan kuitenkin vähintään 7% Opetusministeriön vuosittain myöntämästä valtionavustuksesta. Testaus pyritään suuntaamaan tasapuolisesti kaikkiin SAJL:n alaisiin sarjoihin U17 -nuorten (14-17v.) sarjasta ylöspäin.

Liitto seuraa aktiivisesti anti-doping toiminnan kehittymistä jäsenseuroissa ja lajiliiton sisällä pitämällä vuosittaisen anti-doping palaverin jäsenseurojen kanssa ja kehittämällä yhteydenpitoa jäsenseuroihin alueen saralta. Samalla Nuoren Suomen Sinettiseura kriteeriksi liitetään seuran järjestämä anti-doping tilaisuus seuran nuorille ja heidän vanhemmilleen yhdessä Suomen Antidoping -toimikunnan kanssa.

Liitto on aktiivisesti mukana anti-doping toiminnassa niin kotimaassa kuin kansainvälisissä lajiliitoissa.

Aktiivista yhteyden pitoa Suomen anti-doping toimikuntaan lisätään raportoinnin ja tiedotuksen muodossa. Jo toimivia lajipalaverejä pyritään kehittämään ottamalla mukaan entistä enemmän edustajia lajiliiton puolelta.

3. MAAJOUKKUEET

Kaikki, mihin tahansa SAJL:n alaisen maajoukkueeseen osallistuvat henkilöt ovat velvollisia sitoutumaan toimintaan allekirjoittamalla anti-doping vakuutuksen. Ilman tätä ei pelaajalla, valmentajalla, huoltajalla, lääkärillä tai muulla joukkueen mukana olevalla henkilöllä ole oikeutta osallistua maajoukkueen harjoitteluun tai kilpailutapahtumaan.

4. MUU KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Liitto on omalta osaltaan aktiivisesti mukana kansainvälisten amerikkalaisen jalkapallon lajiliittojen anti-doping toiminnassa ja pyrkii vaikuttamaan päätökseen tekoon niissä, jotta anti-doping toiminta saataisiin kansainvälisesti vakiinnetuksi.

Paperit tulee täyttää erivapaushakemuksessa englanniksi.

5. NUORISO

Nuorten erityisasema urheilussa ja yhteiskunnassa otetaan erikseen huomioon lajin anti-doping ohjelmassa.

Nuori Suomi Sinettiseura kriteereihin on liitetty anti-doping koulutustilaisuuden järjestäminen vuosittain nuorille ja heidän vanhemmilleen. Ensi asteen toimintana tämän kautta pyritään lisäämään myös nuorten urheilijoiden vanhempien tietoisuutta

Nuorisolle kehitetään myös muita koulutustilaisuuksia dopingin osalta ja nuorten maajoukkue leirien yhteyteen järjestetään myös anti-doping luento.

Antidoping - confirmation (EN)

Pelaajan antidoping -sitoumus suomeksi

ADT:n koulutussuunnittelija Samuli Rasila Puhtaasti Paras infoteltalla

Puhtaasti paras -ohjelma mukana Suomen Super Bowlissa 2010

Jenkkifutiksen SM-loppufinaalin tapahtumatorilla ISS Stadionin kupeessa Vantaalla lauantaina
4.9.2010 Puhtaasti paras -ohjelma toi reilun pelin viestin hilpeään tapahtumaan.

MM-pronssia voittanut amerikkalaisen jalkapallon naisten maajoukkue haastoi
näytösotteluun ja puhtaan urheilun asialle julkkisurheiluseura Zoomin. SAJL haastoi Zoomin pelaajat myös allekirjoittamaan suurvetoomuksen puhtaan urheilun puolesta ja viemään näin reilun pelin viestiä eteenpäin yhteiskunnassa, Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton puheenjohtaja Roope Noronen kertoi. Taklaamassa ja väistelemässä olivat mukana mm. näyttelijä Janne Virtaselle ja elokuvaohjaaja Aku Louhimies. Näytösottelun selosti Mika Saukkonen. 

Puhtaasti paras -ohjelman esittelypisteellä pystyi kisaamaan hevosenkengänheitossa, allekirjoittaa vetoomuksen puhtaan urheilun puolesta ja osallistua arvontaan.

 

PUHTAASTI PARAS

Puhtaasti paras -ohjelma edistää puhdasta urheilua. Ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja. ADT ja Fazer haluavat nostaa valokeilaan ne urheilijat, jotka urheilevat eettisesti: lajiaan, kilpakumppaneitaan ja itseään kunnioittaen. Ohjelma haastaa urheilua seuraavat suomalaiset, urheilujärjestöt, urheilijan lähipiirin ja urheilijat mukaan reiluun peliin.

"Urheilijat ovat lähteneet rohkeasti mukaan vaikean aiheen, dopingin, käsittelyyn”, toteaa opetusministeriön valtiosihteeri Stefan Johansson. ”ADT, urheilijat ja lajiliitot toimivat näin tiiviissä yhteisrintamassa puhtaan urheilun puolesta.” Opetusministeriö on toinen Puhtaasti paras -ohjelman päärahoittajista.

Urheilijatähdet vievät reilun pelin viestiä

Puhtaasti paras -tähdistöön kuuluvat kapteeni Tapio Korjuksen lisäksi judoka Jani Kallunki, tennispelaaja Jarkko Nieminen, uimari Hanna-Maria Seppälä ja koko naisten jalkapallomaajoukkue valmentajansa Michael Käldin johdolla.Tähdistöön liittyvät ensi syksynä talvilajien edustajat.

"On tärkeää tehdä urheilun arvotyötä: työtä urheilun hyvän sanoman puolesta”, painottaa urheilijatähdistön kapteeni, valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Tapio Korjus. ”Tämä työ on kaikkien vastuulla – urheilijoiden, valmentajien, urheilujohtajien, seuraihmisten, kasvattajien, yleisön, äitien ja isien. Näin urheilu kestää ja säilyttää arvonsa tulevienkin sukupolvien mielekkäänä ja kasvattavana harrastuksena."

”On hyvä, että urheilijoita testataan”, vahvistaa uinnin maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä. ”Testaaminen takaa urheilijoille tasa-arvoiset mahdollisuudet menestyä puhtain keinoin.”

Urheilijat osoittavat sitoutumisensa puhtaaseen urheiluun myös ohjelman tunnuksen kautta. Elokuusta alkaen jokainen ADT:n testaama tai ADT:n luennoille osallistunut urheilija saa kultaiset kengännauhat merkkinä puhtaan urheilun hyväksi tekemästään työstä.

Allekirjoita vetoomus puhtaan ja reilun urheilun puolesta! Olet mukana tekemässä historiaa: tavoitteena on kerätä maailman suurin vetoomus puhtaan urheilun puolesta. Vetoomus luovutetaan Maailman Antidopingtoimisto WADA:lle vuonna 2011. Suomi haastaa silloin myös muut maat kampanjoimaan rehellisen urheilun puolesta. Näytä yhdessä muun Suomen kanssa mallia siitä, kuinka pitkälle pääsee puhtaasti!