Trojansille uusi valmentaja

9.11.2007


Jarmo Rautiainen palaa Trojansin valmentajaksi

Jarmo Rautiainen Turku Trojansin uudeksi valmennuspäälliköksi ja päävalmentajaksi

Amerikkalaista jalkapalloa Vaahteraliigassa pelaava Turku Trojans on hankkinut seuran valmennuspäälliköksi ja liigajoukkueen päävalmentajaksi kokeneen Jarmo Rautiaisen. Rautiainen valmensi turkulaisjoukkueen 90-luvulla mitaleille moneen otteeseen ja hän toimi myös maajoukkueen valmennusryhmässä Suomen voittaessa EM-kultaa vuosina 1993, 1995 ja 1997.

Jarmo Rautiainen seuraa päävalmentajana Kim Grönlundia, joka luopui valmennusvastuusta ajan puutteen vuoksi. Grönlund jatkaa Trojansin edustusjoukkueen managerina. Valmennuspäällikkönä Rautiaisen toimenkuvaan kuuluu muun muassa seuran koko junioritoiminnan kehityksestä vastaaminen.

Pitkä ura sekä valmentajana että pelaajana

Rautiainen on todellinen Trojans-ikoni, joka aloitti oman uransa samaan aikaan, kuin Trojans perustettiin eli vuonna 1982. Pelaajana hän saavutti mm. kaksi EM-hopeaa ja yhden EM-pronssin. Päätettyään pelaajauransa kauteen 1991 Rautiainen siirtyi valmentajaksi.

Kun amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL:ssä San Francisco 49ersiä ja Seattle Seahawksia valmentanut Ken Meyer saapui vuonna 1993 Suomeen pitämään pelinrakentajaklinikkaa, ja tuli tämän jälkeen valmentamaan Trojansia, sai Rautiainen parasta mahdollista oppia valmentamisesta. Kaksikon yhteistyö jatkui myöhemmin Rautiaisen liityttyä Ken Meyerin valmennustiimiin tämän toimiessa Italiassa Roma Gladiatorsin valmentajana.

Tämän lisäksi Rautiainen johdatti Stuttgart Scorpionsin päävalmentajana joukkueensa Saksan liigan pudotuspeleihin asti. Suomen maajoukkueessa Jarmo Rautiainen toimi linjavalmentajana vuosina 1993-1997, jolloin Suomi voitti kolme perättäistä Euroopan mestaruutta.

Rautiainen oli mukana Trojansin valmennusryhmässä osan kautta mestaruusvuonna 2003. Viime vuonna hän valmensi loppukauden Kouvola Indiansia.

Rautiainen uskoo kovaan työhön

Trojansissa Rautiaisen teemana on kova työnteko ja harjoittelu. Tärkeimpänä haasteenaan hän pitää pelaajien harjoittelumotivaation nostamisen kokonaan uudelle tasolle. Trojans pyrkii laajentamaan pelaajarinkiään, jotta pelipaikoille saadaan tervettä kilpailua, joka osaltaan lisää halua treenata.

Merkittävän roolin Rautiainen on varannut apuvalmentajilleen, jotka huolehtivat eri pelipaikkojen erityisharjoitteista. Tällä hetkellä pelipaikkavalmentajiksi on jo valittu Teemu Paukkula (keskushyökkääjät), Janne Salonen (tukimiehet) ja Miikka Riionheimo (puolustuksen takakenttä).

Tavoitteena pudotuspelipaikka

Trojans on kahtena viime kautena jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle. Päävalmentajana Rautiaisen pyrkimyksenä on palauttaa turkulaiset taas lajin terävimpään kärkeen, ja ensimmäinen tavoite on paikka pudotuspeleissä.

Yhtenäinen valmennusfilosofia

Valmennuspäällikön toimessaan Jarmo Rautiainen pyrkii yhdenmukaistamaan Trojansin valmennusfilosofiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nuorimmista junioreista alkaen joukkueiden pelikirjoissa on yhteisiä piirteitä, käytettävä terminologia ja pelikutsut ovat samoja. Näin helpotetaan olennaisesti pelaajien siirtymistä seuraavalle tasolle ikäkausijoukkueesta toiseen ja aina miesten liigajoukkueeseen asti.

Trojans on aina panostanut merkittävästi junioritoimintaan. Turku Trojans ja Helsinki Roosters ovatkin ainoat amerikkalaisen jalkapallon erikoisseurat, jotka on hyväksytty Nuori Suomi Sinettiseuroiksi.