Vienna Vikings näyttää esimerkkiä

18.2.2008

Itävaltalainen Vienna Vikings on menestynyt eurooppalaisilla pelikentillä erinomaisesti. SAJL:n nuorisopäällikkö Heikki Halttunen tutustui EFAF:in valmennuskokouksen päätteeksi wieniläisten toimintaan. Seuralla on viime syksystä asti ollut oma toimitalo ja harjoituskeskus käytössään.

Seuran puheenjohtaja Karl Wurm tuli 1992 Vienna Vikingsin toimintaan mukaan.  Silloin joukkueessa oli 35 pelaajaa ja 5 cheerleaderiä.  Tänä päivänä määrätietoisen kehitystyön johdosta Vikingsiin kuuluu 600 jäsentä, joista suurin osa on urheilijoita. Toiminta on laajentunut siinä määrin, että Vikingsin sielu Wurm on syksyllä 2007 saanut yhden unelmansa toteutettua. Vienna Vikingsilla on oma harjoituskeskus. Wienin kaupungin hyvä taloustilanne ja Vikingsin aktiivinen painostustyö kunnalliseen hallintoportaaseen kahdeksan vuoden ajalta lopulta toi fantastisen lopputuloksen.

10 minuuttia Wienin keskustasta sijaitsee uusi Vikingsin toimisto ja harjoitusalue. Siihen kuuluu kaksi kenttää, joista toinen on 70 jaardia pitkä harjoituskenttä ja toinen täysimittainen kilpailukenttä. Kenttiä käytetään junioreiden, cheerleadereiden ja lippupalloilijoiden harjoituksiin sekä otteluihin. Edustusjoukkueen 90 pelaajaa harjoittelee myös näillä kentillä, mutta  pelaa ottelunsa toisella puolella kaupunkia Wienin toiseksi parhaalla stadionilla. 

Wienin kaupunki maksoi 1,3 miljoonaa euroa alueen kunnostamisen sopivaksi amerikkalaiselle jalkapallolle.  Paikalla sijainneet kaksi nurmikenttää poistettiin ja tilalle rakennettiin upouudet keinonurmikentät, pehmeällä pohjalla ja nurmea muistuttavalla pinnalla. Wurm vakuutti että näillä kentillä ei tule palovammoja. Kenttä kelpaisi div. ll jenkkiyliopiston kentäksi standardeiltaan. Hyvin pieniksi jauhettu muru pysyy nurmen alla piilossa, mutta antaa tunteen urheilijalle, että tämä juoksisi nurmikolla. Samaan remonttiin uudistettiin huoltotilat sekä pelaajien ja tuomareiden rakennukset. Vikingsin vanhempien yhdistys hoitaa omatoimisesti kahvila-aluetta ja varastoa, jossa säilytetään esimerkiksi peliasuja.  Aluetta pitää kunnossa päätoiminen kentänhoitaja.  Puskutyynyt ja harjoitteluun liittyvät tavarat löytyvät varastokontista. Jokaisessa harjoituksessa on mukana seuran fysioterapeutti mukaanlukien myös kaikki lasten harjoitukset.  Hänellä on myös oma toimitilansa.  Itävällassa ympäristöasiat ovat pinnalla ja niinpä esimerkiksi uusi lämminvesivaraaja rakennettiin toimimaan maalämmöllä, kun lämpimän veden kulutus nousi kymmenkertaiseksi urheiljoiden suihkussa käynnin johdosta. 

Sopimus oli yksinkertainen. Wienin kaupunki rakentaa alueen Vikingsin toiminnoille sopivaksi, jonka jälkeen Vikings hoitaa itse kaiken käyttöön liittyvän maksuineen. Mainosmaailmassa kannuksensa hankkinut Carl Wurm kertoo, että vanhempien kautta 600 ihmisen yhteisössä on löytynyt hienosti yhteistyökumppaneita, joita myös ammattimaisesti hakee seuran markkinointihenkilö. Toimiva idea on ollut myydä mainostauluja kolmeksi vuoden sopimuksella 1500 euron vuosihintaan yrityksille. Tavoite on saada 100 laitamainosta alueen aidoille ja viime syksystä lähtien puolet tavoitteesta on saavutettu. 150 000 eurolla ei ole ongelmaa maksaa palkkaa ammattimaisesti toimivalle työntekijälle sekä koko kompleksin käyttömaksuja.

Eikä tässä vielä kaikki. Kentän laidalla sijaitsee Vikingsin oma monitoimitalo. Talon kellarista löytyy toimivan oloinen kuntosali, katutasossa on jenkkifudiskauppa, jota pitää omana yrityksenään yksi Vikingsing toimihenkilö. Kaupasta löytyy suoraan hyllyltä varusteet pelaajalle kuin pelaajalle oheistarvikkeineen. Vikings brändi on esillä laaja-alaisesti, sillä heti ensimmäisenä silmään pistää Vikings-tuoteperhe, jotka on logoja myöten suunniteltu viimeisen päälle. Tässä Wurmin toimiston osaamisen jälki on varmasti ollut eduksi. Ensimmäisessä kerroksessa on kokoustilat videonkatselumahdollisuuksineen, seuran valmentajien ja työntekijöiden toimitilat, lounge hengailua varten Eurobowl-palkinnoilla ympäröidyssä sohvamaailmassa. Ylimmässä kerroksessa on Karl Wurmin mainostoimiston tilat. Talo on ostettu Wienin kaupungilta Vikingsin käyttöön, sillä ehdolla että Wurm johtaa joukkoja ja toimintoja. Ja kaikki tilat on kunnostettu seuran yhteisvoimin.

Vikingsin toiminta on eurooppalaisessa mittakaavassa ihailtavasti organisoitu. Carl Wurm on aikaan saanut kolmenkymmenen keskeisen Vikings toimijan kanssa Wieninkin mittakaavassa näkyvän urheiluseuran. Wurm kertoo, että jos 12-vuotias haluaa aloittaa harrastuksen soikean pallon parissa, sen pitää olla mahdollista heti. Varusteet pitää löytyä myös. Vikings ja koko Itävallan nuorisotoiminta satsaakin mini ikäluokkaan (10-12-vuotiaat), sillä sieltä löytyy innokkaista uusien lajien kokeilijoita sekä samalla vanhempia mukaan toimintaan. Vuosimaksu on kaikille vikings urheilijoille 240€ ja sillä saa rajoittamattoman käytön esim. gymille, harjoituksiin sekä korkeatasoisen valmennuksen. Viisi päätoimista amerikkalaista valmentajaa pyörittää seuran kaikkia harjoituksia ympärivuotisesti neljänkymmenen muun valmentajan kanssa. Wurm haluasi enemmän päätoimisia itävaltalaisia valmentajia, mutta sen aika ei ole vielä.

Hän pitää myös todella tärkeänä, että Vikingsin edustusjoukkue koostuu pelaajista, jotka eivät pallottele itseään joukkueesta toiseen esim. 1000 euron kuukausipalkkiovaatimuksilla. Tuhannella eurolla ei  elä kovinkaan leveästi ja tällainen toiminta vääristää pelaajamarkkinoita. Oman seuran tasokas kasvatustyö onkin pääosassa. Saksassa on NFL Europen jälkeinen pelaajaralli käynnissä rassaavasti. Wurm saa pelaajat innostumaan mielikuvalla - miltä sinusta tuntuu, kun 4000 fania huutaa otteluesittelyissä sukunimesi korvia huumaavassa melussa pelaajaesittelyssä. Kyse on siis elämyksistä, fiiliksestä, yhdessä toimisesta. Wurm tekee myös lopettaneille pelaajille tarjouksen toimisesta seurassa resurssiensa mukaisella tavalla. Jenkkivahvistuksille hän tekee sopimukset, joissa palkkio nousee seuraavina vuosina, mutta hän sanoo maksavansa huomattavasti vähemmän kuin esim. Italian Bergamo Lions tai isot saksalaiset joukkueet.

Wurm puhui kokemuksen rintaäänellä avoimesti huomioistaan myös urheilullisella puolella. Vikings satsaa pelaajien fyysisyyteen uudella tavalla. Joukkue palkkasi peruskuntokauden ajaksi University of Californiasta kuntovalmentajan, joka vetää intensiivisiä harjoituksia koko seuralle, tekee ohjelmat koko ajalle, joita pelaajat toteuttavat omassa tahdissaan. Wurmin ihannelinjamies hyökkäyksessä ei ole enää 150-kiloinen lähes kaksimetrinen jättiläinen, joka ottaa nopeasti viisi ensimmäistä askeltaan. Hänelle käy 190-senttinen 120 kiloinen urheilija, joka pystyy liikkumaan räjähtävästi sekä ketterästi ja jaksaa pelata ottelun loppuun asti kovalla teholla. Hän haluaa, että hänen jokainen linjamies pystyy tekemään pilates-pallon päällä takakyykkyliikkeen ja näin todistaa omaavansa liikehallintataitoa.

Try Out -tilaisuuteen, joka on Itävallan Liiton vahvasti edistämä samanaikainen tapahtuma kaikissa seuroissa kaksi kertaa vuodessa tuo Vikingsiin lisää urheilullisia harrastajia. Vikings ottaa 100 junioria mukaan toimintaansa aika lailla puhtaiden testitulosten johdosta, sillä joukkueisiin pyrkijöitä voi olla helposti tuplamäärä. Vikingsin nuorisovalmentajilla on dataa uselta vuodelta esimerkiksi kuinka korkealle 11-vuotiaat hyppäävät tai kuinka nopeasti he juoksevat.

Carl Wurm esitteli kaikkea Vikingsin toimintaan liittyvää ylpeänä siitä, että nyt Euroopassa on ainakin yksi paikka esimerkkinä kaikille seuroille, jotka voivat painostaa kuntia samankaltaiseen toimintaan. Ruotsissa Arlanda Jetsillä ja jonkin ajan päästä Tyresö Royal Crownseilla on samaan tapaan omat kentät. Vikingsin kentät ja tilat ovat vuokrattavissa myös  muille jenkkifutisseuroille tai esimerkiksi Itävallan maajoukkueille, jotka leireilevät säännöllisesti Wienissä. Itävallan länsiosien joukkueet tulevat leirille, harjoittelevat kaksi kertaa päivässä, käyttävät kokoustiloja, tekevät kuntosaliharjoituksen, yöpyvät läheisellä huokealla, mutta korkeatasoisella hotellilla ja syövät kentän vieressä sijaitsevassa autenttista alppiruokaa tarjoilevassa ravintolassa. Täydellinen mahdollisuus nostaa oman toiminnan laatua laadukkaissa  olosuhteissa. Hinta ei ole ongelma Wurm sanoo, se voidaan räätälöidä tapauskohtaisesti. Tärkeintä että fudisharjoittelu onnistuu ja laji kehittyy.

Seuran kotisivut

http://www.dodgevikings.com/