Crocodiles goljatin kimppuun

28.5.2008


Seinäjoen Crocodiles pelaa lauantaina Eurobowl-paikasta nelinkertaista mestaria, Vienna Vikingsia vastaan.

Crocodiles goljatin kimppuun

Euroopan seurajoukkueiden mestaruusturnauksessa EFL:n semifinaaleihin edennyt Seinäjoen Crocodiles kohtaa lauantaina vieraskentällä wieniläisen Raiffeisen Vikingsin. Joukkue on hallinnut eurooppalaista seurajenkkifutista viime vuosina, ja voittanut EFL:n loppuottelun Eurobowlin neljästi peräkkäin. Tällä kaudella Vikings ei ole jyrännyt entiseen malliin kotimaan kentilläkään, ja jäi Itävallan AFL:n runkosarjassa neljänneksi saldolla 3-3. Tämä on huomattu myös Pohjanmaalla.

”Heillä on ollut pelinrakentajaongelmia. Jenkkipelinrakentaja ei saa pelata EFL:ssä, ja lauantaina pelaa Philip Jobstmann, joka taas ei ole pelannut Itävallan liigan pelejä”, Crocodilesin valmentaja Vesa Jalava tietää. Jobstmann kuudessa Itävallan liigan ottelussa vain 17 kertaa. Jalava tietää vastustajan vaarallisuuden.

”Joukkueesta löytyy kyllä taitoa. Meillä ei ole kuitenkaan mitään hävittävää, lähdemme goljatin kimppuun. Butchers-tappio herätteli joukkuetta, ja eihän mahdollisuuksia tällaisiin peleihin tule usein.” Puolivälierässä Bergamo Lionsia vastaan Vikingsiä kannusti noin 3000 itävaltalaista. Vikings voitti ottelun 51-32.

Crocodilesille murhetta aiheuttaa loistavasti esiintyneen keskushyökkääjä Mike Bolion loukkaantuminen. Nilkkavamma ei ole vakava, mutta joukkueensa kaikki touchdownit EFL:ssä tehnyt amerikkalaisvahvistus tuskin pelaa Wienissä. Hänen loppukautensa ei ole kuitenkaan uhattuna.

”Bolion poissaolo haittaa enemmän heittopeliämme, kun emme pysty käyttämään esimerkiksi screen-pelejä aiempaan tapaan. Keskushyökkääjänä pelaavat Gabriel Sey, Marko Rissanen ja ehkä tukimies Edmund Hillery. Muutenkin pelipaikkoja on mennyt uusiksi loukkaantumisten takia, ja asioita on jouduttu laittamaan uuteen uskoon.”

Bolion loukkaantumista enemmän Jalavaa huolestuttaa joukkueen heittopeli.

”Meillä on kokemattomat laitahyökkääjät, eikä kauheasti suoraa nopeutta pitkiä kuvioita varten.  Yritetään pitää mahdollisimman pitkään piilossa se, että meillä ei ole heittopeliä ”, Jalava lohkaisee.

Itävallassa jenkkifutis on kovassa nosteessa, ja pelit näkyvät makasiiniohjelmassa tv:ssä ja netissä. Tämä on auttanut Crocodilesin valmistautumista semifinaalikoitokseen.

”Olemme nähneet heidän pelejään Itävallan liigassa ja myös Bergamo-matsin. Aivan varmasti meidän on ollut helpompi saada nauhaa heistä kuin heidän meistä”, Jalava sanoo.

Voitolla Crocodiles paitsi että saisi aikaan jymy-yllätyksen eurooppalaisessa jenkkifutiksessa, tekisi myös suomalaisittain historiaa. Vantaan TAFT voitti ensimmäisen Eurobowlin vuonna 1986, ja Roosters toisen vuonna 1988, mutta sen jälkeen suomalaista joukkuetta ei ole nähty sarjan loppuottelussa.

EFL:n toisessa semifinaalissa Innsbruckissa kohtaavat Itävallan liigan runkosarjan voittanut Swarco Raiders Tiros sekä sarjan kolmonen Graz Giants.

Itävallan liigan tilastot

Vikingsin kotisivut

Eurobowl-voittajien lista Wikipediassa