Ryan Rufener viihtyy tutussa hyökkäyksessä

24.6.2008


Ryan Rufener
Ryan Rufener

Jyväskylän Jaguaarien hyökkäyksen pelikirja on Rufenerille tuttu jo lukiokentiltä.

Ryan Rufener viihtyy tutussa hyökkäyksessä

 

Jyväskylän Jaguaarien pelinrakentaja Ryan Rufener on ollut alkukaudesta Vaahteraliigan ylivoimaisesti tehokkain pelinrakentaja yhdessä Roostersin Robert Johnsonin kanssa. Johnsonin tapaan Rufenerkin pelasi Suomessa jo viime kaudella, tosin hän joutui siirtymään kesken kauden sivurajan toiselle puolelle hyökkäyksen valmentajaksi loukkaantumisen takia. Pelikirja on tuttu jo lukiovuosilta, jolloin häntä valmensi Jaguaarien nykyinen luotsi Tom Smythe.

 

Nyt Rufener on johdattanut tehokkaalla pelillään joukkueensa kahteen voittoon kolmesta ottelusta. Viime kauden pronssijoukkue on sarjassa kolmantena.

 

 

Valmentaminen on auttanut pelaamista

 

Jo kahdesti Vaahteraliigan viikon pelaajaksi valittu Rufener korostaa, että tutussa hyökkäyssysteemissä pelaaminen auttaa häntä paljon.

 

”Kuulen sanottavan, että olen pelisysteemin tuote, enkä väitä vastaan. Valmentaja Smythen hyökkäys sopii täydellisesti minulle. Myös se auttaa, että tunnen valmentajan pitkältä ajalta, ja ajattelemme samalla lailla. Minulla on täysi valta muuttaa peli linjassa koska tahansa.”

 

13 touchdownia ja vain yhden syötönkatkon heittäneen Rufenerin mukaan hyökkäyksen valmentaminen viime kaudella on auttanut nyt, kun hän on palannut kentälle. Tärkeämpää on kuitenkin valmentajan luottamus.

 

”Hyökkäyksen valmentaminen auttoi minua hahmottamaan myös sen sivurajalta nähtävän isomman kuvan, ja tasapainottamaan sen kentällä tapahtuvan kanssa. Kentällä kuitenkin havainnoi sellaista mitä valmentaja ei sivurajalta huomaa.”

 

"Päätin nauttia opiskeluajasta"

 

Amerikkalaisen tie Vaahteraliigakentille on kulkenut hieman eri tietä kuin monen kollegansa, sillä hän ei pelannut yliopistojenkkifutista juuri lainkaan. Hän opiskeli kotiosavaltionsa Oregon State-yliopistossa, jonka jenkkifutisjoukkueeseen hän liittyi ns. walk-onina, eli stipendittömänä pelaajana.

 

”Lopetin ensimmäisen vuoteni jälkeen, kun totesin, että I-divisioonan jenkkifutis ei ole minua varten. Päätin vain nauttia opiskeluajasta.”

 

Opiskeluaikanakaan Rufener ei ollut täysin erossa jenkkifutiksesta. Hän palasi lukiojoukkueensa valmentaja Tom Smythen apulaisvalmentajaksi. Kun Smythe myöhemmin pestattiin Jyväskylään, pelinrakentajavalinta kohdistui Rufeneriin. Pelinrakentajasta huokuu kunnioitus pitkäaikaista valmentajaansa kohtaan.

 

”Hänen ajatusmaailmansa on siirrettävissä jalkapallon puolelta ihan jokapäiväiseen elämään. Se on auttanut minua uskomattoman paljon.”

 

”Kaksi ensimmäistä lukiovuottani pelasin laitahyökkääjänä, ennen kuin valmentaja Smythe kysyi halukkuuttani pelata pelinrakentajana. En tiedä miten hän uskoi minun onnistuvan siinä. Olin pienikokoinen, mutta hän uskoi minuun”, Rufener muistelee.

  

Rantoja, nuoria ihmisiä ja rallia

 

Rufener tuntuu viihtyvän suomalaisessa ja jyväskyläläisessä elämänmenossa mainiosti. Paluu Jaguaareihin ei ollut vaikea päätös, kun vielä veri veti takaisin kentälle ja pukukoppiin.

 

”Joukkueessa mukana oleminen on minulle erityisen tärkeä asia. Se on niitä asioita elämässä, mitä ei voi kopioida.”

 

”Elämänrytmi on täällä rauhallisempi. Kotona työskentelin kirjanpitäjänä kiireisinä aikoina yli 50-tuntisia työviikkoja. Täällä on pelit ja treenit, mutta jää myös aikaa muulle. Jyväskylässä on rantoja ja yliopiston takia paljon nuoria ihmisiä”, Rufener sanoo, ja hehkuttaa myös jo kertaalleen kokemaansa MM-ralliviikonloppua.

 

Vaahteraliigan tasoa hän kehuu paremmaksi kuin viime vuonna.

 

 “Ulkomaalaisten pelaajien lisääntynyt määrä on nostanut tasoa. Liiga on tasainen, kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Lisäksi kaksinkertainen sarja on aina toimiva pelijärjestelmä”.

 

 

 Vaahteraliigan heittotilaston top 5:

Johnson Roo    4 ott. 113/186=60,8% 13 TD, 2 INT, 1371 j.    

Rufener  Jag    3 ott. 66/110=60,0% 13 TD, 1 INT, 1003 j.

Panella But    4 ott. 62/97=63,9% 9 TD, 0 INT, 620 j. 

Davis Tro    2 ott. 13/22=59,1% 1 TD, 2 INT, 223 j.

Nieminen Wol    2 ott. 15/28=53,6%, 0 TD, 2 INT, 144 j.