Vaahteraliigan pistemäärät nousseet rajusti

31.7.2008


Asiantuntijat: Jenkkejä aiempaa enemmän hyökkäyksen puolella

Vaahteraliigan pistemäärät nousseet rajusti

 

Vaahteraliigassa on tehtailtu tällä kaudella ennätyspaljon pisteitä. Esimerkiksi viime kauteen verrattuna pisteitä on tehty keskimäärin reilut 30 enemmän ottelua kohden. Tällä kaudella otteluiden voittajat ovat tehneet keskimäärin 44 pistettä ottelua kohden, ja hävinnyt joukkuekin 27,8 pistettä per peli. Viime vuonna otteluiden voittajat tekivät keskimäärin 31,4 pistettä, ja hävinneet vain 10,8.

 

Suomalaisen jenkkifutiksen konkarit näkevät tämän kauden pisteilotulituksen suurimaksi syyksi sen, että jenkkivalinnat ovat painottuneet enemmän hyökkäyksen puolelle. Samalla moni nostaa esille sen, että ero jenkkivahvistusten ja suomalaispelaajien välinen tasoero on kasvanut. Myös kellonkäyttöä koskevat säännöt tekevät peleistä pidempiä, ja antavat enemmän aikaa takoa pisteitä taululle.

 

”Kolme jenkkipelaajaa hyökkäyksen puolella tekee hyökkäyksen monipuolisemmaksi ja sitä kautta vaikeammaksi puolustaa. Heittopainotteinen hyökkäys tekee peleistä pidempiä, ja näin ollen on myös enemmän pisteidentekomahdollisuuksia”, pitkään Crocodilesia valmentanut, mutta viime kauden jälkeen sivuun jäänyt Jari Jalava näkee.  

 

”Vahvistukset ovat selvästi enemmän painottuneet hyökkäyksen puolelle. Samaan aikaan fyysinen tasoero suomalaisen ja jenkkipelaajan välillä on kasvanut. Kun nämä yhdistetään kolmen jenkin sääntöön, on jälki ollut tuhoisaa”, miettii Wolverinesin puolustuksen valmentaja Teemu Kuusisto.

 

Jenkit aiempaa parempia?

 

Pelinrakentajista etenkin Jaguaarien Ryan Rufener ja Roostersin Robert Johnson ovat pommittaneet huimia lukemia tällä kaudella.

 

Crocodilesin valmentajan Vesa Jalavan mukaan pelinrakentajien taso on nyt Suomessa kovempi kuin koskaan. Velipoika Jari on samoilla linjoilla.

 

” Jenkit ovat keskimäärin parempia. Scouttaaminen on viime vuosina kehittynyt netin ja eri agenttien vuoksi. Myös Euroopan maine jenkkifutiksessa on parantunut rapakon takana, ja vahva euro voi houkuttaa pelaajia Eurooppaan.”

 

Wolverinesin Kuusisto on sitä mieltä, että Vaahteraliigasta löytyy ehkä useampia laadukkaita pelaajia kuin aiemmin.

 

”Tosin suhteessa omaan aikakauteensa, on täällä ennenkin ollut todella kovia vahvistuksia.”

 

Trojansin nykyinen manageri, entinen valmentaja ja sentteri Kim Grönlund sen sijaan ei pidä nykyvahvistuksia sen kovempina kuin aiemmatkaan.

 

”He ovat nopeampia kuin suomalaiset. Suomalaiset treenaavat huonommin kuin ennen, joten keskivertojenkkikin näyttää paremmalta. Joukkueissa on kilpailua liian vähän”, Grönlund lataa.

 

Alle 10 pisteen vain neljä kertaa

 

Viime kaudella Vaahteraliigassa nähtiin kuusi nollapeliä, tällä kaudella vielä yksikään joukkue ei ole jäänyt nollille. Viime kaudella puolustukset pystyivät pitämään vastustajan alle 10 pisteessä 18 kertaa, tällä kaudella alle 10 pisteen on jääty vain neljästi.

 

”Pistemäärien kasvu voi alkuun kauhistuttaa, mutta kyllä myös suomalaiset pelaajat kehittyvät kun joutuvat pelaamaan kovia jenkkejä vastaan. Myös puolustuksen kehittyminen on väistämätöntä, se ei vaan näy hetkessä”, Jari Jalava toteaa.

 

On tietenkin makuasia, minkälaista jenkkifutista haluaa katsoa: hyökkäysiloittelua vai tiivistä puolustuspelaamista ja pallonhallintaan perustuvaa hyökkäystä.

 

”Pistemäärien nousu on sinänsä ihan ok, mutta nyt on menty jo liian pitkälle”, Kuusisto toteaa puolustuksen valmentajan näkökulmasta.