Jon Hart Steelersin päävalmentajaksi

23.1.2009


Amerikkalainen valmensi Suomessa 1990-luvulla

Jon Hart Steelersin päävalmentajaksi

Ykkösdivisioonassa pelaava Kuopio Steelers panostaa valmennukseen. Päävalmentajan vakanssin ottaa vastaan kuopiolaiselle jenkkifutisyleisölle entuudestaan tuttu Jon Hart. Hart valmensi 90-luvulla yhteensä kolmena kautena Suomessa Kuopio Bobcatsia, Porvoo Butchersia ja Hämeenlinna Tigersia.

Suomi on tullut tutuksi myös valmennustehtävien jälkeen viimeksi viime kesänä, kun Hart vieraili Kuopiossa vaimonsa Jeanin kanssa. Idea Hartin palkkaamiseksi tuli hänen vaimoltaan Jeanilta. Hän totesi kesäisen vierailun yhteydessä puolitosissaan, että Steelersin pitäisi palkata Jon valmennustehtäviin, jotta pariskunta saisi viettää koko kesän vehreässä Kuopiossa. Kun valmentajan vakanssia sitten alettiin täyttää, niin nuo sanat nousivat uudestaan esille ja asiasta alettiin neuvotella tosissaan. Yhteinen sävel valmennuskuvioista löytyi nopeasti, kuopiolaisseura kertoo.

Nykyään Hart on eläkkeellä opettajan tehtävistä. Kolmen Suomessa vietetyn kauden lisäksi hänen valmennushistoriaansa kuuluu 11 vuotta Pomona Collegessa, Claremont Collegessa, Azusa Pacific Collegessa ja LaVerne Universityssa. Näissä kouluissa hän toimi puolustuksen koordinaattorina ja tukimiesten sekä keskushyökkääjien valmentajana. 

Steelersissä Hart tulee toimimaan ainakin päävalmentajana ja puolustuksen koordinaattorina. Lisäksi hän tulee ottamaan päävastuun seuran juniorien valmennuksesta.

 Viime kauden jälkeen Steelersissä koettiin valmennuksen tai sen puutteen olleen suurin syy siihen miksi hyvän alkukauden jälkeen joukkue taantui runkosarjan neljänneksi. Kauden jälkeen valmennuksen saattaminen kuntoon oli prioriteetti numero yksi. Kotimaisia vaihtoehtoja oli tarjolla todella vähän ja niinpä katseet suunnattiinkin ulkomaille.

Kokeneet vahvistukset pk-seudulta

Steelersin ensimmäiset pelaajavahvistukset ensi kaudelle ovat pelinrakentaja Niclas Carpelan ja laitahyökkääjä Jussi Kähönen. Molemmat kirjoittivat seuran kanssa kauden 2009 kattavat sopimukset. Carpelan pelasi Steelersin riveissä jo viime kaudella ja kokemus oli sen verran hyvä, että jatkohaluja löytyi.

Steelersille Carpelanin jatkosopimus oli puolestaan valmennuksen ohella syksyn ykkösprioriteetteja, koska hän pelaa joukkueen tärkeimmällä pelipaikalla, tuntee jo joukkueen ja antaa mahdollisuuden hankkia ulkomaalaisvahvistuksen jollekin muulle pelipaikalle. Carpelanin johtajuus ja otteet olivat varsinkin viime kauden viimeisissä peleissä sitä luokkaa ettei sopimuksen uusimista tarvinnut todellakaan harkita kahta kertaa. Carpelan on valittu urallaan neljä kertaa ykkösen loppuottelun Spagettimaljan MVP:ksi.

Kokenut Jussi Kähönen (189 cm/91 kg) on Carpelanin vanha joukkuetoveri East City Giantsin ja Helsinki GS Demonsin riveistä. Kaksikon yhteispeli on toiminut kellontarkasti ja se olikin suuri syy siihen miksi Carpelan ehdotti Kähöstä joukkueen vahvuuteen.

Kähönen piti viime vuonna taukoa pelaamisesta, mutta on syksyn ja talven ajan harjoitellut Espoossa Carpelanin kanssa tulevaa kautta varten. Kähösen saavutuksiin jenkkifutisviheriöillä kuuluu mm. nuorten EM-kulta sekä Vaahteramaljan MVP-palkinto ECG:n paidassa vuonna 1994. Carpelan on heittänyt Kähöselle ykkösdivisioonassa GS Demonsin riveissä yhteensä 41 TD:tä.

Steelers hakee joukkueeseensa vielä kahta amerikkalaista pelaajaa ja eurooppalaistenkin osalta verkot ovat vesillä. Pelaajia kartoitetaan yhteistyössä päävalmentaja Hartin kanssa ja seurassa pyritäänkin hyödyntämään hänen kontaktejaan Pohjois-Amerikassa. Kaiken kaikkiaan kauteen valmistautuminen on sujunut hyvin ja aikataulussa hankintojen osalta, Savosta kerrotaan.

Ykkösdivisioonan ja myös Vaahteraliigan tulevan kauden otteluohjelmat julkaistaan lähipäivinä.