SAJL tekniikkaleiri

17.6.2009


Vaativilla alkulämmittelyillä pojat saivat kroppaan lämpöä ja harjoittivat koordinaatiota.
Vaativilla alkulämmittelyillä pojat saivat kroppaan lämpöä ja harjoittivat koordinaatiota.
Seppo Evwaraye opettaa heittoblokkia
Seppo Evwaraye opettaa heittoblokkia
Cameron Coffey luennolla
Cameron Coffey luennolla

SAJL:n tekniikkaleirille 15.-16.6. osallistui ennätysmäärä jenkkifutareita. Pajulahden Urheilukeskuksessa 35 10-17-vuotiasta futaria tutustui kahden päivän ajan lajin tekniikoihin. Ja hauskaa oli.

Kovassa nosteessa nuorisofutiksen suhteen oleva Sipoo Bulldogs oli lähettänyt leirille peräti neljätoista poikaa. Helsinki 69ersilta ja Nokia Ghosthuntersilta poikia leirillä oli molemmilta seitsemän.

Pelipaikkakohtainen tekniikkaharjoittelu tapahtui päivittäin pelipaikkaryhmissä. Maanantaina keskityttiin puolustamiseen ja tiistaina hyökkäyksen tekniikoihin. Jokainen neljästä harjoituksesta aloitettiin puolen tunnin perusteellisella aktivoivalla lämmittelyllä, jonka veti U19 maajoukkuetraineri Tapio Ivalo. Reilun tunnin tekniikkaharjoittelu piti sisällään lähtöasentojen tarkistamisen, ensimmäisten askelten harjoittelua sekä perustekniikoita. Valmentajat jakelivat auliisti myös amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen salaisuuksia uteliaille pelaajille. Varusteet päällä tehdyn osuuden jälkeen oli vuorossa poikien kovasti odottama jakso - puolen tunnin intensiivinen 5 vs 5 lippupallopelaaminen.

Harjoituksia leirillä hoitivat lb/wr ryhmissä Kari Titola, db/wr  Sami Telenius, Cameron Coffey db/qb, Seppo Evwaraye ol, Heikki Halttunen dl sekä Jesse Talikka rb.

Ensimmäisellä luennoilla Tapio Ivalo kävi läpi toiminnallisen harjoittelun periaatteita ja vammojen ennaltaehkäisyä. Leiricoachina toiminut Wolverinesin jenkkivahvistus san diegolainen Cameron Coffey jatkoi kertomalla omasta  fyysisestä harjoittelustaan ja urheilemisen tukitoimista. High schooleissa pelaaminen on muuttunut viime vuosina, kun pelaajat harjoittelevat 10 kuukautta 10 ottelua varten, kun nykyisin järjestetään kevätleirejä ja kesällä valmistavia harjoituksia. Cameron on toiminut san diegolaisessa high schoolissa usean vuoden ajan apuvalmentajana.  Ota urheilu vakavasti - oli Cameronin viesti leiriläisille.

Toisen päivän luennolla Seppo Evwaraye, elävä suomalainen jenkkifutislegenda, kertoi omasta futisurastaan. Kilpailu on huima amerikkalaisen jalkapallon parissa USA:ssa. 5 miljoonaa high school -pelaajaa kamppailee sadasta tuhannesta yliopistopaikasta. Yliopiston kermasta noin 300 pelaajaa kutsutaan nfl-combine testeihin.  Kilpailu on siis valtava ja vaatii systemaattisen harjoittelun ja rautaisen tahdon. Nämä kaikki löytyvät myös suomalaisilta pelaajilta, joita Seppo kannustaa kokemaan jenkkifutista myös lajin emämaassa. Seppo suosittelee suomalaisille nuorille pelaajille tulevaisuudessa eri yliopistojen kesäleirejä, jotka ovat tärkeitä näytön paikkoja yliopistopelaamista varten. Hänen oma uransa suurin käännekohta oli kun Nebraskan kesäleiriltä hänet kutsuttiin yliopiston päävalmentajan puheille ja tarjottiin stipendiä Cornhuskersiin.

Jesse Talikka jatkoi kertomalla kokemuksiaan Louisiana Collegesta, joka on lll-divisioonan yliopisto. Kahden vuoden opiskelut ja toiminta football teamin video ja tight end valmentajana olivat silmät avaava kokemus.  Joukkuehenki on parhaimmillaan valtava elämys jenkkifutiksessa. Lousiana Collegen riveissä aloitta oman college football uransa ensi syksynä helsinkiläinen Matias Sarvela.

Leiri sujui hienosti ilman loukkaantumisia, oppimista tapahtui hyvällä mallilla. Seuraavalle tekniikkaleirille on kova ennakkokysyntä vuodelle 2010. Osa pojista tapaa heinäkuun alussa toisensa Walter ry jefuleirillä.