Valmentajien kesäklinikka

13.7.2009

Andrew ”Scooter” Molanderin valmennusklinikka oli täyttä asiaa.Paikalla oli parikymmentä henkeä oppimassa uutta.

Molander on tehnyt kovaa jälkeä high school -valmentajana. Hänen koulunsa Brobhy College Prep on voittanut Arizonan isojen koulujen osavaltion mestaruuden vuosina 2005 ja 2007. Molanderille Suomi on tuttu ennestään pelivuosilta Espoo Coltsissa ja Helsinki Roostersissa. Peliuransa hän teki Colorado State yliopistossa, jonka jälkeen hän pelasi myös ammattilaisena.

Ammattivalmentajan Brophy high schoolin päävalmentajan koulunsa ensimmäiseen osavaltion mestaruuteen luotsannut Colorado Staten entinen pelinrakentaja keskittyi ensimmäisessä luennossaan psyykkisen valmentamiseen. Esityksessä tuli mm. seuraavia asioita esille. Molander peräänkuuluttaa johtajuutta jokaisessa joukkueensa 70:ssä high school pelaajassaan. Joukkue kehittyy, kun sen huonoinkin pelaaja kehittyy. Kaikki kulminoituu pelaajista välittämiseen. Molander nauttii 42-vuotiaana valmentamisesta, koska football on hänelle ollut aina intohimo ja hän voi edelleen saada siitä elantonsa. Päävalmentajana hän joutuu kohtaamaan useita hankalia ja vaativia asioita. Hänen filosofiansa mukaan vaikeudet ovat haasteita eivät ongelmia. Miten usein valmentaja huutaa pelaajalle esimerkiksi epäonnistuneen kiinnioton jälkeen, kun hän voisi luoda pohjan onnistumiselle toteamalla että ota seuraava pallo kiinni. Lisäksi kysymysten kautta pääsee ongelmanratkaisuun, miksi palloa ei saatu kiinni, mistä asia se johtui. Oman valmentajauransa yksi mentori on ollut ex NFL valmentaja Rod Dowhower, jonka kanssa hän on menestyksellä sparrannut paljon valmennukseen liittyviä asioita. Suomalaista futista usean vuoden seuranneena hän tietää pelaajien harjoituksissa käynnin olevan jatkuva ongelma. Hän pitää pelaajien luomaa omaa sosiaalista painetta parhaana keinona asian kontrollissa pitämiseen. Luonnollisesti harjoitusten tulisi sisältää menemisen meininkiä, missä suurin aika ei kulu seisoskelussa.

Klinikan pääosa ajasta kului pelinrakentajan kehittämisessä. Molander kävi varsin seikkaperäisesti ja systemaattisesti viiden tunnin ajan läpi pelinrakentajan mekaniikoita, harjoitteita ja filosofiaa. Metodi oli ensin selvittää virhe, sen jälkeen sen aiheuttavat tekijät, korjaavat toimenpiteet sekä harjoitteet.

Esimerkiksi iso virhe pelinrakentajan pelaamisessa on katseen laskeminen alas (jota tapahtuu vielä ammattilaistasollakin), jolloin visio pallon kiinniottajista ja heittopuolustajista katoaa samoin kun säkitystä yrittävistä puolustajista.

Virheen aiheuttavat tekijät: itseluottamuksen puute, huoli taklatuksi tulemisesta, epäluottamus hyökkäyslinjan työskentelystä, iskunkestävyyden ja ”kovuuden puuttuminen”, aloitussyötön seuraaminen käsiin, shot gun -aloitussyöttö on huono, shot gun-aloitussyötön lähtöasema on liian kaukana aloituslinjasta, vasen hartia ja lantio ovat "lukossa" dropin aikana, katse ei hakeudu pelaajien ”läpi” dropatessa ja roll outéissa

Korjauskeinot: pelinrakentajan pitää sanoa aina puolustuksen frontin ja safetien määrä jokaisessa pelissä, pelinrakentajalta kysytään (kerran tai kaksi kertaa harjoituksessa) mitä heittopuolustuksia näkyi juoksupelien aikana, vaaditaan pelinrakentajalta katsekontakti tukimiehen tai takamiehen kanssa juoksupeliä ennen, hyökkäysvalmentaja seisoo harjoituksen aikana yhden periodin free safeyn paikalla ja seuraa pelinrakentajan katsetta tai puolustusvalmentaja kertoo laskeeko katse yritysten aikana

Harjoitteet...