Roosters nuoret USA:ssa

24.11.2009Ex New York Giants tukimies Byron Hunt  Jere Lahden ja Joonas Hämäläisen ympäröimänä.
Ex New York Giants tukimies Byron Hunt Jere Lahden ja Joonas Hämäläisen ympäröimänä.
Roosters pelaa Oceansidea vastaan.
Roosters pelaa Oceansidea vastaan.

Roostersin U13 ja U15 joukkueet vierailivat lokakuussa ensimmäisenä suomalaisryhmänä USA:ssa.

Roostersin juniorijoukkueiden matkakertomus by Jarmo Lahti:


perjantai 9. lokakuuta 2009

Kokoonnuimme kello 11.00 lähtöpäivänä terminaali 2:sen aulatilassa. Kaikki saapuivat hyvissä ajoin paikalle ja saimme tsekattua koko ryhmän 47 henkeä sujuvasti, jonka jälkeen siirryimme turvatarkastukseen ryhmissä. Kone lähti klo 14.10 kohti New Yorkia ja lievää jännitystä oli ilmassa. Osalle lentomatka oli ensimmäinen ja suurimmalle osalle matka USA:han oli myös ensimmäinen. Saavuimme aikataulun mukaisesti New Yorkiin ja läpäisimme maahantulotarkastuksen vauhdikkaasti ja olimme bussilla noin 1,5 h koneen laskeutumisen jälkeen. Hotellille saavuimme noin tunnin kuluttua lähdöstä, Hotellissa majoituimme neljän hengen huoneisiin.

Iltaohjelmassa oli pizzan syöntiä, joka ensin aiheutti nurinaa koska kaikille oli varattu puolikas pizza ja osa arveli ettei se riitä. Pizzat olivat kuitenkin halkaisijaltaan noin kaksi kertaa suurempia kuin kotimaan pizzat. Illan päätteeksi koko lauma suuntasi King Kulleniin (paikallinen supermarket) hakemaan huikopalaa ja juomista. Paluukuorma näytti kuin pojat olisivat tulleet laivalta raahaten limutölkkilaatikoita mukaanaan.

Valmentajat tapasivat Oceanside Stallionsin valmentajat vielä illan aikana, jolloin käytiin läpi sääntöjä ja viikon ohjelmaa. Ohjelmaa muokattiin hieman, mutta se pysyi pääosin alkuperäisen mukaisena.

lauantai 10. lokakuuta 2009

Osa pojista heräsi noin klo 3-4 aikaan aamuyöstä ja olivat jo lähdössä aamupalalle. Aamupäivä otettiin rennosti sopeutuen aikaeroon. Illalla lähdimme katsomaan Oceanside High School vs East Meadow peliä. Katsojia oli reilu 1500 ja ottelu televisioitiin paikallisella kanavalla. Aluksi peli näytti tasaiselta, mutta puoliajan jälkeen East Medows alkoi tehtailla pisteitä voittaen ottelun 21-48. Hämmästyttävää oli se, että molemmat joukkueet pelasivat juoksuvoittoista hyökkäystä, jossa 70% juoksua ja 30% heittoa. Pelaajat olivat erittäin nopeita ja peli näytti todella hyvältä. Osa suomalaispojista keksi lähteä heittelemään palloa puoliajalla harjoituskentän puolelle ja keräsivät sankan fanijoukon ympärilleen. Paikalliset järjestymiehet luulivat, että oli jotain vakavampaakin menossa mutta se oli vain yli innoikkaiden "fanien" kuhinaa poikien ympärillä. Faneja oli luokkaa 400-500.

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Roosters-lauma heräsi kukonlaulun aikaan ja liian varhaisen heräämisen johdosta osa lähtikin läheiselle kentälle heittelemään palloa ennen aamiaista. Muutimme aikataulua ja menimme Oceanside HS:n kentälle katsomaan Stallionsien turnausta. Nuorimmat pelaajat olivat 5-6 vuotiaita ja näyttivät kypäriltä joilla on jalat. Pidimme myös omat harjoitukset ja katselimme tulevia vastustajia samalla. Huomio oli että 70-80% pelataan juoksupeliä. Puolustukset blitzasivat hanakasti. Iso ero Suomeen oli se että pelaajat eivät lopettaneet pelaamista ennen kuin vihellys kuului.

Iltapäiväksi lähdimme Roosevelt Field Mall´iin syömään ja ostoksille. Suomalaispojat näyttivät palatessaan liikkuvilta NFL-mainoksilta. Dick's Sporting Goods näytti olleen suosikkikohde.

maanantai 12. lokakuuta 2009

Giants Stadiumilla New Jerseyssa vierailu peruuntui ja lähdimme Tanger Outletiin. Matkalla bussi rikkoontui ja roosters-nuorukaisten mielestä syynä oli, että se oli ajanut Hulkin yli, koska takarenkaiden alle ilmestyi vihreä lammikko. Todellisuudessa jäähdytinnesteet tulivat ulos ja ryhmä joutui odottamaan korjaajaa. Ostosaikaa kului hukkaan ja kun pääsimme Riverheadiin, jouduimme tekemään ostokset tuplanopeudella puolessatoista tunnissa kolmen sijaan. Pojat ja vanhemmat kiersivät tehokkaasti mm. Under Armour, Reebok, Nike ja muita liikkeitä ja hankkivat mm. fanitavaraa ja pelikenkiä.

Jatkoimme matkaa Hoffsran yliopistolle (jossa mm. Iiro Luoto treenasi ollessaan New York Jetsin joukkueessa 2007. Pelasimme kentällä scrimmaget-ottelut Roosters U13 vs Roosevelt ja Roosters U13 vs. Plainview. Roosters U15 pelasi Roosevelt ja Junior Lionsia vastaan. Roosevelt on paikallisten poliisien projekti, jonka avulla pyritään pitämään nuoriso poissa pörräämästä kaduilta ja antaa heille aktiivista tekemistä. Projektissa on noin 300 nuorta. U13 pojat eivät olleet uskoa silmiään, kun Roosevelt saapui paikalle. Keskimäärin jokainen oli 10-20 cm pitempiä suomalaiset ja erittäin urheilullisen näköisiä.

Roosters oli harjoitellut reilun kuukauden ajan 11 vs 11 pelaamista Suomessa. Scrimmagessa helsinkiläiset aloittivat hyökkäyksellä ja oli pulassa, kun neljä linebackeriä blitzasi yhtä aikaa. Roosters pyysikin Rooseveltin valmentajia jos blitzaisivat vain 2:lla, koska Suomessa ei ole blitzejä vastaan harjoiteluit. Isäntäjoukkue muutti puolustustaan ja pelaamisesta tuli tasaisempaa. Roosters heitti noin 80% ja Roosevelt 20%. Positiivista oli että pojat alkoivat sopeutua pelin nopeuteen ja alkoivat pärjäämään yksi vs yksi tilanteissa.

Roostersin U15 pelasi suhteellisen tasaväkisesti omat scrimmagensa ja saivat sovitetettua nopeuseron hyvin. Ensimmäisessä pelissä Junior Lionsia vastaan joukkueiden peljaamäärässä oli huomattava ero. Roostersilla oli 11 pelaajaa ja Lionsilla noin 40.

U13 toinen scrimmage Plainview:ta vastaan meni huonommin kuin Rooseveltia vastaan. Pojat alkoivat hyytyä loppua kohti ja Plainviewn juoksupeli jauhoi maaleja. U15 toinen ottelu oli tasainen ja pelaajat pärjäsivät paremmin.

tiistai 13. lokakuuta 2009

Kun koulupäivä ohjelmassa New Yorkissa tuli puheeksi elokuussa, pojat olivat sitä mieltä ettei lomalla voi kouluun mennä. Koulupäivästä tuli kuitenki heille ikimuistettava päivä. U13 pojat menivät Oceanside Middle Schoolin ja U15 Oceanside High Schoolin. Pojat jaettiin eri luokkiin ja jokainen sai oman oppaan jonka mukana osallistui päivän ohjelmaan.

Päivään mahtui kieliopintoja, matematiikkaa, jopa kokeita ja lounas koulun ruokalassa. High School antoi pojille hupparit muistoksi päivästä. Kun joukkueenjohtaja Jarmo Lahti haki poikia koulusta, koulun urheilutoimenjohtaja ja osa opettajista tuli kehumaan poikien käytöstä ja osallistumista koulun arkeen. Olivat piristäneet koko koulun arkea. Pojat joutuivat vastailemaan kysymyksiin mm. suomalaisten mieliruoista, johon yksi vastaus oli pingviinit. Erään suomalaispelaajan isä on myös pingviinifarmari. Annoimme koululle Roosters fanipaidan muistoksi vierailustamme. Pojat saivat itselleen kymmeniä ja jotkut jopa toista sataa uutta facebook kaveria.

Illalla pelasimme scrimmagen Middle Schoolin joukkueen kanssa. Middle Schoolilla oli 60 pelajaa ja osa pelaajista oli todella isoja. Isoin kaveri oli noin 195 cm ja 110-120 kg. Ykkösringin kanssa olimme todella pulassa. Olimme vahvistaneet joukkuetta 14-vuotiaillamme, että saisimme tasoitettua kokoeroja. Scrimmagea oli seuraamassa noin 500-päinen kannattajajoukko, joista suurin osa oli kannattamassa Roostersia! Scrimmage päättyi noin 10-1 eurojalkapallolukemin laskettuna. Ainoan maalin teki Petrus Raekivi juoksupelistä. Middle school vaihtoi pelaajiaan niin, että kaikki pääsivät pelaamaan heiltä. He myös vähensivät blitzaamista jolloin saimme omaa peliämme kulkemaan paremmin.

Pelin jälkeen pojat tapasivat koulusta tuttuja oppaitaan ja tutustuivat myös muihin pelaajiin. Tyttölaumat piirittivät osaa pelaajistamme tiiviisti.

Keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Lähdimme aamulla bussilla liikkeelle kohti Manhattania. Ensimmäinen kohde oli Empire State Building ja maisemien ihaileminen yläilmoista. Lounas oli ESPN Zonella Times Squarilla. Paikka oli kolmessa tasossa oleva sporttiravintola, jonka yläkerrassa oli urheilupelihalli. Osa pelaajista ei olisi malttanut syödä kolmen alkupalan, kolmen pääruuan ja kolmen jälkiruuan yhdistelmää, vaan halusi päästä pelaamaan pelejä. Valotaululla pyöri tervetulotoivotus Roostersille ja muutenkin ravintolassa oli erinomainen palvelu.

Ruokailun jälkeen tutustuimme ryhmissä Times Squareen. Kokoontumispaikkana oli lopuksi NBA store, josta lähdimme Central Parkiin pelaamaan repepalloa. Central Parkista ajoimme Bussilla China Towniin, Little Italyyn, Battery Parkiin ja kuulimme samalla Manhattanin historiaa.

Torstai 15. lokakuuta 2009

Osa ryhmästä lähti Tangeriin Outletteihin ja osa jäi Roosevelt Field Malliin täydentämään ostoksiaan. Illalla menimme Coral Houseen Stallionsien järjestämille illallisille. Paikalla oli noin 150 henkeä ja juhlapuhujana entinen New York Giantsien pelaaja tukimies Byron Hunt. Mr. Hunt puhui pelaajille menestymisestä etenkin koulussa ja nimesi suurimmaksi saavutuksekseen valmistumisensa yliopistosta. Hän on voittanut Super Bowlin vuonna 1986 Lawrence Taylorin vierellä. Saimme häneltä kehuja nuoriin panostamisesta ja heidän unelmiensa toteuttamisesta.

Molempien joukkueiden pelaajat viihtyivät hyvin keskenään ja pitivät hauskaa. Tilaisuudessa vaihdettiin pelipaitoja valmentajien kesken ja hyökkäyksen koordinaattorimme Julius Majander ja Henri Hännikäinen saivat Stallionsien pelaajien nimikrjoituksilla olevat pallot.


Perjantai 16. lokakuuta 2009

Pregame pidettiin aamupäivällä ja pregame lounas hotellilla. Pelin alkamisajankohta siirrettiin kello 19.00. Oceansiden valmentajat ilmoittivat, että myös U15 pelaajamme saavat pelata heitä vastaan. Osa U15 pelaajista ei halunnut pelata ja osa lupasi pelata tarpeen vaatiessa. Päivällä tapasimme USA Footballin Ed Passinon Roostersin nuorisopäällikkö Erfan Jahangirin kanssa ja tutustuimme mm. US Footballin palveluihin. Heidän nettisivuillaan on mm. coacheille drilli-paketti ja työkalu treeniaikataulujen tekemiseen sekä paljon muuta. Keskustelimme jos saisimme sinne pääsyn myös Suomesta käsin esim. SAJL kautta seuroille pääsyn sinne. Passino antoi Kapteenimerkit joukkueillemme ja pelikirjapohjia + US Football kypärätarrat pojille.

Ilma kylmeni illaksi ja pahimmillaan oli lupailtu lumimyrskyä tai vastaavaa. Ottelu alkoi ilman aloituspotkuja ja aloitimme omalta 30 jaardin viivalta täysimittaisella kentällä. Peliaika oli 4 x 8 min. Oceanside luotti juoksupeliin ja Roosters pelasi tyylilleen hieman enemmän heittopainotteista hyökkäystä. Roostersilla oli mukana viisi valmentajaa: päävalmentaja Jarmo Lahti, hyökkäyksen koordinaattorit Henri Hänninen ja Julius Majander sekä puolustuksen koordinaattori Sami Aalto ja linjavalmentaja Jarkko Aaltonen.

Ottelun lopputulos hämmästytti. Suomalaisen jenkkifutiksen historiassa ensimmäinen voitto jenkkijoukkueesta tuli Roostersin yhdistetyllä U13&U15 joukkueelle Oceansidea vastaan 0-32 ( 0-8,0-0,0-8,0-16).

Pisteiden tekijät:
Matti Meldo 1 TD
Peik Lehtinen 2 TD
Yannick Chaudhary 1 TD
Mikko Toiminen 4 x lisäpiste 2 = 8

Heitot:
Otto Konola 18 heittoa/13 onnistunutta, 143 yds

Vastaanottajat:
Kristian Linnainmaa 1/ 10 yds
Peik Lehtinen 3/ 58 yds
Kimi Linnainmaa 4/ 40 yds
Leo Cantell 2/ 12 yds
Yannick Chaudhary 1/ 10 yds
Matti Meldo 1/ 8 yds
Markus Haapasaari 1/ 5 yds

Juoksut:
Matti Meldo 5/ 52 yds
Otto Konola 4/ 36 yds
Peik Lehtinen 4/ 11 yds

Puolustus:
Petrus Raekivi 7 taklausta, 1 Qb sack , 2 rähmäyksen peittoa
Kimi Linnainmaa 2 taklausta
Jerry Tamlander 2 taklausta
Joel Hämäläinen 2 taklausta
Tomi Hämäläinen 2 taklausta
Matti Meldo 2 taklausta
Peik Lehtinen 1 taklaus
Niki Pehkonen 1 taklaus
Max Stöd 1 taklaus
Otto Konola 1 taklaus
Reza Abbaspour 1 taklaus
Mikko Toiminen 1 QB säkki
Rafael Triumf 1 QB säkki
Yannick Chaudhary 1 Field Goal blokki

Matkan kohokohdat:
- kaikki mukanaolijat työskentelivät joukkueena. Kukaan ei loukkaantunut pahemmin, kukaan ei kadonnut tai ollut kadoksissa sekä kaikki noudattivat yhteisiä aikoja. Lisäksi koti-ikävä ei päässyt yllättämään ketään.

- vastustajien valmentajat ihmettelivät pelaajiemme taitoja, he olivat odottaneet vähäisempää taitotasoa ja heittohyökkäys yllätti heidät täysin.

- isäntien vieraanvaraisuus oli jotain, mitä Suomessa ei välttämättä koe.
Hotellin henkilökunta piti vierailustamme ja monet muut vieraat tulivat juttusille ja kannustivat poikia.

Ainoa tekemättä jäänyt asia oli, että emme päässeet Giants Stadiumille ja katsomaan NFL -treenejä.

Seuraava projekti Roostersille on tuoda Oceanside Stallions Suomeen ensi elokuussa ja järjestää 11 vs 11 turnaus Suomessa U13 ja U15 joukkueille. Uuden pelimatkan suunnittelu on alkanut!

Matkasta paikallislehdessä:

http://www.liherald.com/detail/1291.html