Janne Lehtinen Chabot Collegeen

7.12.2009Lehtinen New Trier high schoolissa
Lehtinen New Trier high schoolissa
Chabot Collegen pelikenttä
Chabot Collegen pelikenttä

Pelinrakentaja Janne Lehtisen tie vie takaisin USA:han. Lisää jenkkifutisoppia hän hakee Pohjois-Kaliforniasta kaksivuotisesta Chabot Junior Collegesta.

Opinnot USA:ssa ovat olleet Janne Lehtisen tähtäimessä, kun hän valmistui Mäkelänrinteen urheilulukiosta. Lehtiselle amerikkalainen jalkapallo lajin emämaassa ei ole uusi juttu. Hän pelasi yhtenä harvoista suomalaisista pelinrakentajista (Harri Malkamäki, Mikko Kontto, Santeri Supi) high school futista kauden verran Illinoisissa, New Trier High Schoolissa.

Lehtinen on aloittanut pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa, isänsä Karrin valmentamassa, Roostersin Pop Warner football -joukkueessa 10-vuotiaana. Sen jälkeen hän on edustanut Suomea U15 lippupallomaajoukkueessa Bolognan EM-kisoissa 2003, U19 nuorten maajoukkueen kanssa PM-kisoissa 2007 ja EM-kisoissa 2008. Miesten maajoukkueessa hän on esiintynyt vuodesta 2007 lähtien.

Lehtinen vaihtoi viime vuonna kasvattiseuransa Helsinki Wolverinesiin ja sai kerättyä kesän aikana näyttöjä USA:ta varten. Junior college -maailmassa säännöt kieltävät värväämisen, joten pelaajan täytyy olla omatoiminen ja oma-alotteinen. Lehtinen otti yhteyttä muutaman NCAA D2 ja D3 -yliopistojen lisäksi reiluun kymmeneen junior collegeen. D2 ja D3 -koulut väistyivät pikku hiljaa ajatuksista. Junior college vaihtoehto alkoi kuulostaa paremmalta ajatellen jatkonäkymiä. Chabot Collegen valmentajat osoittivat kiinnostusta Lehtistä kohtaan heti esittelypaketin saatuaan ja ilmoittivat, että tervetuloa taistelemaan pelipaikasta.

Lehtisen tavoitteena on ponkaista nelivuotiseen yliopistofutikseen Chabot Collegen kautta. Olosuhteet ovat mahtavat Chabotissa, sillä koulu on juuri satsannut jopa 8,5 miljoonaa dollaria uusiin harjoittelupaikkoihin. Alue on tuttu entuudestaan Lehtiselle, sillä hän asui perheensä kanssa aikoinaan Oaklandissa ja hänellä on perhetuttuja puolen tunnin ajomatkan päässä.

Chabot College Gladiators olivat omassa konferensissaan kolmansia kaudella 2009, ottelumenestyksellä 3-2. Konferenssin ulkopuolisissa peleissä postseason pelit, eli Bowl game -pelit, jäivät haaveeksi sillä ottelu menestys sielä oli 2-3. Kauden kokonaismenestys oli 5-5. Viime kauden Chabot Football highlightsit.

Lehtinen matkustaa tammikuussa 2010 Kaliforniaan. Kevätlukukauden jälkeen Lehtinen palaa kesäkuussa Suomeen tavoitteenaan päästä EM-kisoihin Saksaan. Tämän jälkeen jalkapallon peluu jatkuu syksyllä junior college -sarjassa. Keväällä Gladiators -joukkueen harjoitteluun kuuluu voima-, nopeus-, ketteryys- ja kuntoharjoittelu, ja myöhemmin keväästä myös pelipaikka-kohtaistaharjoittelua sekä 7 vs 7 heittoharjoittelua.

Lehtiselle tuntui luonnolliselta ajatus siitä, että saa tutkinnon alkuun samalla kun pelaa kovalla tasolla jefua. Junior college sarjat on täynnä D1 talenttia, joten pelin tasoa ei kannata aliarvioida, vaikka katsojaluvut ja medianäkyvyys ei ole lähellekään samaa kuin isoissa yliopistoissa. Isojen koulujen kykyjenetsijöitä löytyy joka viikonloppu monissa JuCo peleissä.

Janne Lehtisen neuvot Junior Collegen löytämisen ja sinne hakemiseen pähkinänkuoressa*:

1. On suositeltavaa tutkia koulujen taustoja. Hyväksytäänkö sielä koulussa suoritetut kurssimerkinnät neljän vuoden yliopistoissa? Onko sielä asuntola? Koulun kustannukset? Millaisia tilastoja sinun ensisijaisen ja toissijaisen pelipaikan pelajat ovat edellisenä vuonna onnistuneet tekemään? Sinun pelipaikalla olevien pelaajien opiskeluvuodet: freshmen vai sophmore? Luuletko että pystyt kilpailemaan siellä ja päästä esille, jotta joku kykyjenetsijä mahdollisesti näkee sinut?

2. Lähetä koulun päävalmentajalle highlight-nauha ja kaksi kokonaista peliä itsestäsi. Nauhojen lisäksi liitä mukaan kirje itsestäsi, jossa kerrot kuka olet, mikä tilanteesi on, mitä haluat opiskella ja millainen jenkkifutaaja olet. 'Jenkkifutis CV' ei ole pahitteeksi, jossa on pelaajahistoriasi vuosi vuodelta, ja mainitse kaikki saavutuksesi mitä olet saanut yksilönä ja joukkueena.

3. Ole OMA-ALOITTEINEN JA OMATOIMINEN JA HYVIN AKTIIVINEN. Lähetä paketteja itsestäsi joka puolelle, ja SOITA ja EMAIL:aa pakettejen perään osoittaen mielenkiintoasi kouluja ja niiden jenkkifutis ohjelmaa kohtaan!

4. Sopivan koulun löydyttyä (joka on osoittanut kiinnostusta ja sopii sinulle parhaiten) toimit heidän antamien ohjeiden mukaisesti. Lähetä Online kouluhakemus ja hae rahoitustukea koulun järjestöiltä ja Kelalta. Postita online- hakemuksen jälkeen entisen opiskelupaikkasi todistukset ja muut koulupaperit, joita junior college vaatii. Neuvoja ja apua voi kysyä valmentajalta, johon olet ollut yhteydessä. He auttavat varmasti ja osoittavat teille oikean suunnan mistä lähteä liikkeelle.

5. Koulun hyväksynnän jälkeen rekisteröidyt kursseille ja maksat ne.

(*esimerkki on Californiasta, muissa osavaltioissa voi olla eroavaisuuksia).

Junior College/Community College maksaa noin $3000-$4500 lukukausi, joten yksi vuosi pyörii siinä 6000-9000$ paikkeilla. Lukukausi maksujen lisäksi kuluihin täytyy lisätä asuminen, eläminen ja lennot.

Junior collegessa pelaaminen