Anssi Nevalainen Averett College

14.12.2009
Imatralainen tukimies vaihtoi pelipaikkansa puolustuksen linjaan ja on saanut peliaikaa runsaasti hyvin tuloksin virginialaisessa Averett Collegessa. Nevalainen pokkasi yliopistojalkapallon päätteeksi Most Improved -palkinnon Averett Collegen päätösjuhlassa.

Yliopiston jalkapallokausi sujui hienosti ja joukkue jäi täpärästi kakkoseksi USA South Athletic Conference:ssa voittojen 7-3 ottelu, Nevalaisen oma peli alkaa tuotta tulosta. Hän aloitti mainiosti ensimmäisessä ottelussaan ja teki 11 jaardin syötönkatkosta maalin. 187 cm pitkä ja 107 kg painava Nevalainen onkin ensimmäinen suomalaispelaaja USA:n yliopistosarjoissa joka on moiseen pystynyt. Numerolla 44 pelannut suomalainen kirjautti kymmenessä ottelussa 17 soolo- ja 13 avustavaa taklausta. Taklauksista 6,5 oli aloituslinjan takana. Lisäksi hän suoritti kolme säkitystä ja peitti yhden rähmäyksen.

Toista vuotta Averettissa opiskelevan Nevalaisen tarkoituksena on hankkia kaupallinen tutkinto. Danvillessä sijaitsevassa yliopistossa on nelisen tuhatta opiskelijaa. III-divisioona tasolla ei jaeta urheilijastipendejä lukukausimaksuja varten, mutta esimerkiksi Nevalaisella on muita stipendejä, joilla maksusta saa puolet pois.

Pelipaikasta Nevalainen sai taistella tosissaan. Yliopiston joukkueeseen haki 170 pelaajaa, joista kauden lopussa oli jäljellä 90. Vieraspeleihin matkusti 60 pelaajaa ja pelaavaan kokoonpanoon heitä nimettiin 40-50. Ensimmäisellä kaudella Anssi Nevalainen pelasi tukimiestä ja pääsi loppukaudesta kentälle noin puolet ottelusta. Off season -harjoittelu sujui mainiosti, sillä testeissä Nevalainen teki koulun uuden ennätyksen rinnallevedossa.

Tälle kaudelle hän siirtyi pelaamaan puolustuksen linjan ulommaista pelaajaa. Linjapelaaminen ei ole uutta 22-vuotiaalle Nevalaiselle, sillä hän teki debyyttinsä nuorisomaajoukkueessa 2003 hyökkäyslinjassa joukkueen voittaessa PM-kultaa. Tämän jälkeen Nevalainen keskittyi tukimiehen paikkaan ja hänet valittiin mm. 2004 ja 2006 nuorten EM-kisoissa all star-miehistöihin. 2005 EM-kisoissa hän oli mukana 18-vuotiaana. Ennen USA:han siirtymistä hän suoritti asevelvollisuutensa Lahden Urheilukoulussa.

Averett collegessa pelasi toinenkin suomalainen, helsinkiläinen Matti Vaininen. Ulompi tukimies pääsi pelaamaan muutamassa ottelussa.

Nevalainen näkee, että suurin ero löytyy pelaajien nopeudessa. Tilanteisiin reagoidaan nopeasti ja liikkuminen tehdään aina täysillä. Kevätkausi tulee sujumaan fyysisten harjoitusten ja opiskelujen merkeissä. 8-9 viikkoharjoitusta valmentaja ohjauksessa vie urheilijaa eteenpäin. Suomen Leijonien toiveena on, että Nevalainen pääsisi mukaan Frankfurtin EM-kisoihin heinäkuussa.

Averett Collegen high lightsit ottelussa Washington & Lee yliopistoa vastaan Nevalainen puolustuksen endi #44

Kuvia Averettin päätösjuhlasta