Vaahteraliigan tiedotustilaisuus

19.5.2010Bernard Harris.
Bernard Harris.
Pekka Pitkälä Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:stä.
Pekka Pitkälä Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:stä.

Vantaan ISS stadionilla Vaahteraliigajoukkueet esittelivät kesän näkymiään. Pelaajavahvistukset kuuntelivat ex-NBA pelaaja Bernard Harrisin ja ADT:n testauspäällikkö Pekka Pitkälän esitykset.

Liigakautta odotetaan Turussa odotetaan innolla. Uusi päävalmentaja Pauli Ojanen yhdessä keskushyökkääjä Johnell Wyatten kanssa etsii vielä yhtä sopivaa pelaajavahvistusta. Toinen jenkkivahvistus Wyatten ohella on kovan luokan laitahyökkääjä/takamies Eric Allenilla, jolla on kokemusta isoista yliopistoista Oklahoma Statesta ja Montanasta. Tärkeä vahvistus joukkueelle on myös neljän vuoden jälkeen paluun pelikentille tekevä ex-maajoukkue sentteri Kim Grönlund. Nuorehkon joukkueen kesä tulee olemaan täynnä haasteita. Trojans rakentaa tulevaisuutta mm. suomalaisen pelinrakentajan Jonas Anderssonin varaan.

Tampereen Saintsissa on ensisijaisesti pyritty parantamaan harjoituskulttuuria. Ammattilaiskenttiä nähnyt päävalmentaja Ollie Quidry haluaa saada tamperelaisesta materiaalista kaiken irti ja on rakentanut pelisysteeminsä sen mukaisesti. Pelinrakentaja Brian Amaral omaa Portugalin passin ja on vahvasti mukana Saintsin nuorisojoukkueiden valmennuksessa. Amerikkalainen sentteri ja tukimies saapuvat vahvistamaan pyhimysten rivejä lähipäivinä.

Wolverinesin päävalmentaja Kari Leivoja on harjoituttanut joukkuettaan ensimmäistä kertaa  kahdesti päivässä myös muutamina arkipäivinä viikonloppujen lisäksi. Joukkue on uusinut kasvonsa valmentajien suhteen, kun Leivojan luottomiehet Jan Vilkko puolustustuksessa, Jesse Talikka hyökkäyksessä sekä Janne Seppä linjoissa pääsevät näyttämään kilpailukauden osaamistaan. Ahmojen takakenttä hyökkäyksessä on todella tasokas ja tulee haastamaan jokaisen Vaahteraliigapuolustuksen. Keskushyökkääjät Stephen Stokes ja Joseph Doss sekä pelinrakentaja Cedrik Johnson antavat pallolle varmasti kyytiä. Puolustuksessa laatuodotukset löytyvät tukimiesjoukosta: Kalle DaSilva, Aarno Sjöblom, Matti Lottonen, Jyri Kontiainen, Anssi Saari ja Max Westerlund.

Jyväskylä Jaguaarien Vaahteraliigajoukkueen päävalmentajana toimii ensimmäistä vuottaan pitkään Suomessa vaikuttanut  Benjamin Jensen. Jaguaarit antavat 18-vuotiaalle Santeri Supille kehitysmahdollisuudet pelinrakentajan tontilla. Vaihto-oppilasvuoden Georgiassa viettänyt Supi esitti A-nuorten SM-sarjassa ikäistensä parasta heittopeliä ja on valmis ottamaan haasteet vastaan nyt fyysisemmässä ympäristössä. Jensenin jenkkikolmikko Willamette Universitystä saapui maahan muutama tunti lehdistötilaisuuden jälkeen. Jensen lupaa heille peliaikaa koko lisenssirahalla. Lukkes Gilgan pelaa laitahyökkääjänä ja takakentällä, James Perezin pelipaikat löytyvät samoilta pelipaikoilta ja kolmikon täydentää pääosin tukimiehenä yliopistossa pelannut Andrew Ross, joka vahvistaa myös hyökkäyslinjaa.

Lappeenranta Rajaritarit jatkavat karjalaisen jenkkifutisperinteen kehitystä viime vuodesta. Joukkueen focus on hyökkäysvalmentaja Harri-Pekka Kettusen mukaan loppukaudessa ja sen vuoksi tulevan perjantai-illan Veikkaus-ottelussa Butchersia vastaan ollaan vielä alussa.  Joukkueen pelikutsuja suorittavat puolustuksessa Mikko Hovi ja hyökkäyksessä pelinrakentaja Mackenzie McGrady, joka jatkaa futisuraansa Alma Collegen jälkeen johtamalla samantyylistä hyökkäystä Rajaritareissa. Laitahyökkääjän roolissa pelaa Anssi Nevalaisen ja Matti Vainisen pelikaveri Averett Collegesta, Virginiasta. 2008 kauden komeetta Crocodilesissa oli Mike Bolio, joka tulee kantamaan hyökkäysvastuuta pallonkantajana sekä laitahyökkääjänä. Amerikkalaiskolmikko viihtyy Lappeenrannassa hyvin ja aikoo omalta osaltaan kirkastaa lajin ja seuran imagoa omalla toiminnallaan tänä kesänä Lappeenrannassa.

Seinäjoki Crocodiles on kovemmassa kunnossa kuin viime kaudella. 51 pelaajaa on tehnyt talven töitä Kuortaneen urheiluopiston valmennuksessa. Seura on myös satsannut valmennukseen, sillä pitkästä aikaa Suomessa on amerikkalainen valmentaja sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa.  Toista kautta krokotiilejä koordinoi hyökkäyksessä Eric Slivoskey, jonka apuna on Todd Klugh. Klugh tutustui viime vuonna eurooppalaiseen jenkkifutikseen Serbiassa.  Joukkue odottelee vielä viimeisiä ulkomaan apujaan Suomeen.  Keskushyökkääjä Greg Fountain on pienten NAIA yliopistojen juoksuennätys-ten murskaaja. Fountain on vieraillut Seattle Seahawksin leirillä ja odotettavissa on näyttävää pujottelua pallon kanssa.

Helsinki Roosters jatkaa nuoren talenttijoukkueen jalostamista. Pelinrakentaja Ryan Rufener oli ehtinyt vannoa muutama vuosi sitten, ettei enää palaa Suomen kesäsateisiin pelaamaan. Rufener on kuitenkin palannut takaisin ja haluaa tosissaan olla kehittämässä suomalaista jenkkifutista. Mahdollinen kolmas vahvistus tullaan hankkimaan loppukesästä tarpeen mukaan. Viime vuoden vuoden puolustaja Efe Evwaraye puhkuu pelihaluja tukimiehenä ja keskushyökkääjänä ja on tyytyväinen paluustaan punapaitoihin. Monitoimimies Charles McCrea tulee olemaan vaarallinen laitahyökkääjä sekä potkujen palauttaja.

Porvoo Butchers hakee kuudetta perättäistä mestaruuttaan. Palikat mestaruusjahtiin ovat olemassa ja joukkue on harjoitellut esimerkillisen paljon  johtuen Eurobowliin valmistautumista. Joukkueen puhemies ja selkäranka hyökkäyslinjamies Seppo Evwaraey suuntaakin katseensa nyt Vaahteraliigaan, Eurobowl on mennyttä aikaa. Laitahyökkääjä/takamies Josh Briscolla on kolmas kausi peräkkäin Suomessa. Hänen tavoitteensa on voittaa jälleen mestaruus ja näin jatkaa Butchersin dynastiaa. Päävalmentaja Jim Nendel näkee haasteita jokaiselle viikonlopulle. Jokainen vastustaja haluaa mestarin päänahan ja hän näkee, että joukkueet ovat  menneet eteenpäin edellisestä vuodesta. Butchersin kolmas jenkkivahvistus esitteli vaarallisuuttaan lauantain ottelussa Berliiniä vastaan. Seppo Evwarayen pelikaveri NFL-Europen Köln Centurionsin ajoilta Derrick Ford  tulee olemaan varma säkitystilaston kärkinimi 2010 Vaahteraliigassa.

Bernard Harris piti toista kertaa ulkomaisille pelaajavahvistuksille infotilaisuuden, jossa käsiteltiin mm. autoilua Suomessa, koti-ikävää, ihmissuhteita, anti-dopingia ... . Harris kehotti jokaista välttämään tyhmiä valintoja ja menettämään sitä kautta työtään urheilijana. Järjen käyttäminen on suotavaa ja suomalaiseen kulttuuriin tutustuminen myös. Hän toivookin, että jokaiselle ulkomaalaiselle urheilijalle jää Suomesta selkeä kuva. Vaatteita hän ei sen sijaan kehottanut ostamaan, koska ne ovat kaksi kertaa kalliimpia täällä kuin Yhdysvalloissa.

Päivän lopuksi adt:n testauspäällikkö Pekka Pitkälä kävi seikkaperäisesti läpi anti-dopingiin liittyvät asiat englanniksi. Ryan Rufener toimi mallioppilaana ja näytteli testattavan roolin testitilanteessa.