EM-scouttaus jo käynnissä

27.5.2010


Heikkinen: EM-leirille kutsutaan 55-60 pelaajaa

EM-scouttaus käynnissä

Saksassa pelattaviin jenkkfutiksen EM-kisoihin on aikaa kaksi kuukautta. Pelaajilla pitää vielä kiirettä omissa seuroissaan, mutta maajoukkueen valmennustiimi paiskii jo tiiviisti hommia EM-kisoihin valmistautumisen parissa. Viisi vuotta sitten Suomi toi kisoista pronssia.

- Juuri nyt meillä valmentajilla on kaksi asiaa tekeillä, menneen talven ja
kevään koonti ja tulevien EM-vastustajien scouttaus. Näitä tehdään
"kulisseissa" ja ne eivät suoraan vaikuta pelaajiin, joiden pitääkin juuri
nyt keskittyä omiin sarjoihinsa sataprosenttisesti.  EM-leiri alkaa 20. heinäkuuta. Ehdimme vetämään seitsemät treenit Suomessa palavereineen jne, ja Saksassa vielä kertaamaan ja tarkentamaan yksityiskohdat ennen h-hetkeä, päävalmentaja Tuomas Heikkinen kertoo. Frankfurtissa pelattavat kisat käynnistyvät 24. heinäkuuta.

- Ensi viikonloppuna menemme Kim Wikströmin kanssa ensin Frankfurtiin kisojen tekniseen kokoukseen, jossa pääsemme tutustumaan kisojen fasiliteetteihin, mikä on tosi hyvä. Jatkamme sunnuntaina Wieniin scouttaamaan Itävallan maajoukkueen ottelua. Sitten ristinollahupia riittääkin vähän aikaa sekä meille että ajallaan koko valmennusporukalle ja lopulta pelaajille.

Leirille 55-60 pelaajaa

Suomen joukkue on pikkuhiljaa muotoutumassa lopulliseen koostumukseensa.

- Rinki on edelleen laaja, listoillamme on pelaajia jotka ovat olleet pitkään sivussa toipilaina sekä pelaajia jotka ovat vasta tulleet Suomeen. Itse leirille olen alustavasti ajatellut 55-60 pelaajaa joista Saksaan lähtee 42-45, Heikkinen arvioi.

- EM-leirillä keskitymme puhtaasti kaiken läpikäydyn ja nähdyn perusteella
laaditun pelisysteemin ja taktiikan hiomiseen, mutta pientä kisaa paikoista
täytyy vielä tuossakin vaiheessa olla. Valinnoissa on lopulta kysymys
omaksumiskyvystä ja heinäkuisesta pelikunnosta ja -innosta.

- Tärkeintä tässä on tietenkin pelaajien oma halu uhrata muutenkin buukatusta kesästään käytännössä kaksi viikkoa aikaa maajoukkueelle.
Itse en pysty käsittämään miten ketään lajia vakavissaan harrastavaa ei
kiinnostaisi lähteä edustamaan maataan ja pelaamaan Euroopan parhaimmistoa vastaan Suomen parhaimmistoon kuuluvana, mutta jokainen tietenkin tekee asioissaan omat päätöksensä, Heikkinen sanoo.

Hyvä käsitys joukkueen tasosta

Heikkinen tulee olemaan kesän aikana tuttu näky kotimaisissa jenkkifutiskatsomoissa.

- Kansallisten pelien saaminen serverille auttaa pelaajien seuraamista täällä tosi paljon, mutta aion kyllä mahdollisuuksien mukaan käydä otteluissa paikan päällläkin. Osa valmentajistaammehan on kiinni seuravalmennuksessa ja näkee tätä kautta pelaajien esityksiä koko ajan.

- Meillä on erittäin hyvä käsitys merkittävän osan todennäköisestä joukkueesta pelin tasosta jo nyt, siinä projektin viikonloppuleirimalli on auttanut todella paljon. Harjoitus Porvoota vastaan antoi myös hyvää dataa siitä mihin pelaajat treeneihin verrattuna paineen alla ottelutilanteessa
näyttävät pystyvän ja mihin eivät. Samalla pääsi arvioimaan myös Butchersin
pelaia melko luotettavasti kun katsoi ketä vastaan ja miten kukin pelasi.