Kahden sukupolven väkeä Vaasassa

30.7.2010




Raine Vasanoja: Pari vuotta sitten päätin, että ainakin yksi isä-poika -kausi pitää pelata

Kahden sukupolven väkeä Vaasassa

Vaasalaisen jenkkifutisseuran West Coast Vikingsin pelaajarosteri on tälle kaudelle nuorentunut hurjasti. Parina edelliskaudella keski-ikä on huitonut kolmenkymmenen paikkeilla, mutta tällä kaudella veteraanikalusto on jäänyt auttamatta altavastaajaksi. Uuteen nousuun lähtenyt juniorityö on tälle kaudelle tuonut täysin uuden sukupolven pelaajia, joiden peliura on vasta alkuvaiheessa. Vikings on ennakko-odotuksista huolimatta voittanut kaikki ottelunsa II-divisioonassa, vaikka joukkuetta epäiltiinkin peränpitäjiksi. Yksi osoitus nuorten taidoista oli ottelu Sipoota vastaan, missä kentällä oli vain kuusi aiemmin aikuisten pelejä pelannutta viikinkiä.

Uuden sukupolven ruumiillistumana toimii isä ja poika Vasanoja. Isä Raine pelaa edelleen samalla intensiteetillä, mikä toi hänelle ja joukkueelleen Euroopan mestaruuden Ruotsin paidassa, mutta perheen vanhin poika Walter on enemmän taitopelaaja kuin isänsä.

Walter pelaa junioreissa pelinrakentajana ja puolustuksen takakentällä, edustusjoukkueessa paikka on lähinnä ollut safety. Aikuisten tasolla ”Walle” on päässyt myös esittämään pelinrakentajan taitojaan, ja ensimmäiset TD:tkin on jo nähty.

- Pari vuotta sitten päätin, että ainakin yksi isä-poika -kausi pitää pelata, totesi Raine.

Oman pojan kanssa pelaaminen ei ole aiheuttanut kentällä mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Erot löytyvät sitten kentän ulkopuolelta.

- Luotan Walleen kuin keneen tahansa takamieheen. Ei minun tarvitse yhtään huolehtia hänen tekemisistään kentällä. Joskus hänelle tulee sanottua hieman kovemmin asioita, mutta hänelle on paljon helpompi sanoa niin, valmentajanakin Vaasassa toimiva Raine kertoo.

- Kotona sitten puhutaan jatkuvasti erilaisista kuvioista, miespeitoista ja alueista, aamiaispöydästä lähtien.

Walter on juniorijoukkueessaan todella suuressa roolissa, mutta aikuistasolla tehtävät ovat jääneet aika pieneksi.

- En ole montaakaan taklausta saanut tehtyä, kun kakkosessa ei juuri koskaan tule heittopeliä. Kaikkien pelikirja on lähes pelkkää juoksua, Walle toteaa.

Viimeisessä vierasottelussa Raumalla, Walter paikkasi poissaolijoita kulmapuolustajana. Pelissä hän nappasi tärkeän syötönkatkon, ja palautti pallon vain jaardin vajaaksi TD:stä. Hyökkäys hoiti hommansa mallikkaasti tästä eteenpäin, ja Walterin pohjustama TD olikin yksi ottelun käännekohta.

Vaikka Raine onkin Ruotsin maajoukkueen pelaaja, Walter valitsi Suomen. Hänellä olisi myös ollut mahdollisuus pelata Ruotsin väreissä.

- Ruotsista on kyselty hänen pelivideoitaan ahkerasti. Walle kuitenkin halusi pelata Suomen paidassa, koska kaverit ja pelitapa on tuttu pitkältä ajalta.

Walterin pikkuveli Oliver sen sijaan saattaa valita Ruotsin paidan tulevaisuudessa.

- Oliver haluaa pelata Wallea vastaan ja taklata häntä, Raine naureskelee veljeksistä.

- Walle on enemmän ”flashy” pelaajana, kun taas Oliver on enemmän minun kaltainen. Walle on saanut varmaan äidin geenejä enemmän ja Oliver minun.

Tiedä vaikka parin vuoden kuluttua Vaasassa nähdään Gordie Howe –tempaus, missä kentällä on yhtä aikaa isä ja kaksi poikaa, kun Oliver on piakkoin myös edustusiässä.

Kakkosdivisioonan sarjataulukko

Teksti: Pasi Roimela