Suomalaiset high schoolissa

15.9.2010


Suojanen #87
Suojanen #87

Ville-Valtteri Suojanen vietti vaihto-oppilasvuoden Vermontissa. Suomesta on ennätysmäärä ainakin 14 vaihto-oppilasta tänä vuonna USA high school kentillä.

U19 ikäkausimaajoukkuetta edustanut takamies Turku Trojansista Ville-Valtteri Suojanen vietti viime lukukauden Vermontissa pelaten amerikkalaista jalkapalloa sekä jääkiekkoa.  Pelipaikkoina ykköslajissa olivat ulompi tukimies sekä laitahyökkääjä. Myös yleisurheilu kuului Suojasen ohjelmaan kiekon- ja keihäänheiton muodossa sekä 4x400 m pikajuoksun muodossa.  Ville-Valtteri kertoo  vaihto-oppilasvuodestaan pähkinänkuoressa:

"Vietin vaihtovuoteni 2009-2010 St. Johnburyssa, Vermontissa, noin kuuden tuhannen asukkaan pikkukaupungissa. Paikkana se on aika lailla Suomen kaltainen, kuin Lappi, mutta enemmän vuoria. Normaalisti siellä on kylmä talvi, mutta tämä vuosi oli poikkeuksellisen lämmin ja lunta oli vain joulukuusta helmikuuhun. Pidin paikasta ja muutoinkin vuoteni kokonaisuutena oli tosi hyvä.

Asuin lähes koko lukukauden asuntolassa, missä asuivat myös muut kansainväliset oppilaat. Loma-ajat vietin koulun henkilökunnan luona. Asuntola oli todella mukava paikka ja siellä oli paljon kavereita. Koti-ikävää en oikeastaan potenut lainkaan vuoden aikana.

Oppilaita oli koulussamme 1000, joista kansainvälisiä 200 sekä Aasiasta että Euroopasta. Koulu oli todella hyvä ja opetustasoltaan korkea. Opetus meni nopeasti eteenpäin ja läksyjä tuli paljon, mutta sitten myös oppi paljon. Mikäli läksyt oli jäänyt tekemättä, ne piti jäädä tekemään heti koulun jälkeen opettajan valvonnassa. Kuri oli siis koulussa huomattavasti kovempaa kuin Suomessa. Läksyjen teolle oli varattu joka arki-illasta 2 tuntia ja ne piti tehdä omassa huoneessa. Jokaisen päivän osallistuminen vaikutti arvosanaan, ei siis voinut laiskotella. Mieleisin kouluaine oli argentiinalaisen opettajan luotsaama Amerikan historia.

Suurin ero elämään Suomessa oli ihmisten kunnioitus ja arvostaminen. USA:ssa kaikille ollaan kohteliaita, kaikkia tervehditään ja autetaan, vaikka ei oltaisikaan parhaita kavereita. Nyt osaa itsekin arvostaa omaa perhettä sekä ystäviä eri tavalla. Ihmeellistä oli myös se, että ajokortin saa ajaa 16- vuotiaana, joten pääsin aina kavereiden kyydissä reeneihin.

Vapaa-aikana oli paljon reenejä ja lisäksi tein omia harkkoja punttiksella. Loppu vapaa-aika kului kavereiden kanssa hengaillen ja baseballia viskoen. Oman lajin lisäksi harrastin koulussa jääkiekkoa, yleisurheilua; kiekon- ja keihäänheittoa sekä 4*400 m pikajuoksua.

Parasta vuodessa oli futis, se oli aivan uskomaton juttu. Tapahtumista mieleenpainuvin oli viikonlopun homecoming, jossa oli koko kaupunki mukana. Yksi huvittavimmista asioista oli kun luistelimme yhdessä japanilaisten ja kiinalaisten kanssa, naurua sai pidätellä. Itse pitää luistelutaitoa ihan itsestäänselvyytenä, mutta jotkuthan ei sitten osaa sitä pätkääkään. Teimme vuoden aikana kaksi matkaa Bostoniin, Kiitospäivänä sekä reissun NFL:n matsiin.

Vuosi oli siis mahtava kokemus, kokoajan tapahtui jotain. Mitään huonoa sanottavaa en keksi. Fiilis on loistava!"

Ville-Valtteri Suojanen lähti vaihtoon Universal Player -vaihto-ohjelman kautta. Jos sinä olet kiinnostunut lähtemään vaihtoon ensi syksynä 2011, täytä hakemus http://www.universalplayers.com/ sivuilla tai soita Universal Playersille numeroon 03 222 0606.

Lisää suomalaisista high school futareita. Mm. Helsinki Roostersia edustava Henri Jussila johtaa UTAH:in osavaltion pienten high schoolien (1A) juoksutilastoa.