Suomelle hopeaa PM-kisoissa

23.10.2010


U19 maajoukkueen koordinaattorit oikealla BJ Jensen ja Jesse Talikka.
U19 maajoukkueen koordinaattorit oikealla BJ Jensen ja Jesse Talikka.
Oikealla Team MVP hyökkäyslinjamies Tapio Jääskeläinen ja Game MVP Ville-Valtteri Suojanen.
Oikealla Team MVP hyökkäyslinjamies Tapio Jääskeläinen ja Game MVP Ville-Valtteri Suojanen.
Suomi U19 PM-hopeaa 2010
Suomi U19 PM-hopeaa 2010

Suomi voitti selvästi Tanskan 7-32 PM-kisojen kolmantena ottelupäivänä.

Tanskan ja Suomen kamppailu oli ensimmäisellä puoliskolla erittäin tasaista. Pallo vaihtoi omistajaa syötönkatkojen muodossa, joista Suomen joukkueessa vastasivat Walter Vasanoja ja  Juhani Koivumäki.
Hyökkäyskoordinaattori Jesse Talikka oli vaihtanut taktiikan maanläheiseksi ja Suomi rummuttikin juoksemalla pitkin aurinkoista päivää Tikkurilan keinonurmella. Hyökkäyslinjassa pelasivat vasemmalta Tapio Jääskeläinen Mikko Roitto, Joona Teittinen, Aleksi Kriivarinmäki ja Topi Räty. Linja tekikin  hyvää jälkeä ja keskushyökkääjävalmentaja Mikko Lyyra vaihteli pallonkantajia, joista Mika Nissisellä oli hyvä päivä ja hän juoksikin yli 150 jaardia.  Nissinen teki Suomen ensimmäisen maalin 10 jaardin päästä. Pirteästi pelasi myös tamperelainen Tuomas Koivumäki, joka juoksi tanakoita viiden jaardin sivuja läpi koko ottelun. 

Suomen kohtaloksi jakson lopussa jäivät muutamat isot rangaistukset, jotka veivät Tanskaa maalintekoalueelle. Tanskan laitahyökkääjä Simon Mathiesen otti kahden suomalaisen välistä aivan toisen neljänneksen lopuksi kiinnioton ja kun potku onnistui, siirtyi Tanska puoliaikajohtoon 7-6.

Varmasti sijoittuva ja peliä lukeva Walter Vasanoja otti ottelussa kaksi syötönkatkoa ja piti peliä pystyssä tiukoissa paikoissa. Suomen juoksupeli alkoi avautua pitkin ottelua paremmin, kun puolustus pystyi pitämään pitkät pelit poissa. Takakentän toinen voimahahmo oli Ville-Valtteri Suojanen ratkaisi ottelun henkilökohtaisella taitavuudella ja herkillä fudisvaistollaan ottelusta aimoannoksen Suomelle. Suojanen otti hienon syötönkatkon kolmannella jaksolla ja palautti sen aivan kalkkiviivoille. Tästä Suomi teki Santeri Supin bootleg-pelin päätteeksi helpon maalin ja Suomi johti 7-12. Lisäpistepeleissä oli ongelmia läpi ottelun.  

Puolustuksen voimahahmo Viktor Sarvi blokkasi Tanskan lentopotkun kolmannen jakson lopussa ja Suojanen nappasi pallon ilmasta ja palautti suoraan maaliin 45 jaardia. Tämä lisättynä Markus Lievosen kahden pisteen arvoisella lisäpistepelillä nakersi tanskalaisten nuorukaisten peli-intoa, kun numeroiksi Tikkurilan sähköiselle tulostaululle välähti nopeassa tahdissa 7-20 numerot.

Loppuvaiheessa Suomi laittoi pökköä pesään tekemällä tukun säkityksiä ja syötönkatkoja, joista Marko Kinnunen suoritti kaksi hyvien palautuksien kera. Tuomas Koivumäki ja Simo Lagerspetz tekaisivat vielä maalit mieheen ottelun lopuksi ja niin Suomi otti iloisen hopea-ilmeen numeroin 7-32.

Tanskan nuori joukkue oli koottu ainoastaan 1992-1994 syntyneistä pelaajista taisteli hyvin ja omasi hyvän peruspelin. Suomalaisten kovuus ja tällä kertaa dominoiva linjapeli toivat voiton kauden viimeisessä ottelussa.  BJ Jensen yltyi kehumaan koko puolustusta, sillä hän sanoi, että ensimmäistä kertaa joukkueen nopeus ja taitavuus antoin mahdollisuudet koko pelikirjan hienouksienkin käyttämiseen.

BJ Jensenin U19 joukkue tuleekin valmistautumaan erittäin huolellisesti ensi  vuoden EM-karsintaotteluun, joka pelataan 30.4.2011 Tanskan Jyllannissa Vejle:ssä. Kaksi viikkoa ennen karsintaa Suomi vierailee Pietarissa pelaten Venäjän U19 maajoukkuetta vastaan harjoitusmaaottelun. EM-kisat ovat Espanjassa 100km Barcelonasta alaspäin elokuun lopussa 2011. Yksi suuri haaste on saada kullekin pelaajalle reilu matkakassa, jotta paras mahdollinen joukkue saadaan jalkeille niin Tanskaan kuin Espanjaan.

Game MVP takamies #3 Ville-Valtteri Suojanen
Team MVP #26 tukimies ja potkaisija Thomas Enghave
Team MVP #78 hyökkäyksen vasen tackle Tapio Jääskeläinen