Max Ehlert menestyy Chabot Collegessa

27.1.2011photo: Sean Jones
photo: Sean Jones
Photo:Sean Jones
Photo:Sean Jones

Junior College on yksi vaihtoehto yhdistää opiskelut ja jenkkifutis lajin emämaassa USA:ssa. Nuorten- ja miesten maajoukkueessa pelannut Max Ehlert kertoo kokemuksistaan ensimmäisen vuoden osalta kalifornialaisesta Chabot Collegesta.

Maximilian Ehlert matkusti heinäkuussa 2010 määränpäänään Pohjois-Kalifornia ja San Franciscon Bay Arean kupeessa oleva Hayward, jossa sijaitsee Chabot College. Sopeutumista helpotti se, että suomalainen joukkuetoveri pelinrakentaja Janne Lehtinen oli viettänyt Chabotissa jo 6 kuukautta ja tutustunut osaan pelaajista. Jannen paikallaolo auttoi aluksi paljon käytännön

järjestelyissä ja ensikontaktien luomisessa. Tiimiin sopeutuminen oli helpompaa kuin mitä Ehlert oli ennakkoon kaavaillut. Hän keskittyi treenaamaan kovaa ja pärjäämään treeneissä mahdollisimman hyvin. Tämän myötä valmentajat ottivat hyvin vastaan ja varsinkin Ehlertin oman pelipaikan puolustuksen takakentän pelaajat olivat ystävällisiä. Viikkojen kuluessa Max Ehlert tunsi itsensä koko ajan enemmän osaksi joukkuetta ja kauden alkaessa tuntuikin jo itsestäänselvyydeltä pelata musta-keltaisessa asussa.

Junior collegessa käydään samoja kursseja kuin ensimmäisen kahden vuoden aikana neljän vuoden yliopistoissa. Max Ehlert on valinnut pääaineekseen kemian ja sivuaineeksi biologian. Lisäksi hän on käynyt myös psykologian ja matematiikan kursseja. Kurssit eivät ole hirveän vaativia, joten suomalaisella lukiopohjalla pärjää hyvin ja jää myös aikaa rentoutumiseen off seasonilla. Kauden aikana tunnit kuluvat pääosin amerikkalaisen jalkapallon ja opiskelun parissa.
Opintojen rahoittaminen sujuu kohtuullisen vaivattomasti Junior Collegessa. KELA:n maksamat tuet + opintolaina riittävät aika pitkälti koulun ja asumisen maksamiseen. Elämiseen tarvitsee sitten säästöjä jo vähän. Kaliforniassa kaikki on vähän kalliimpaa joten, jos elää säästeliäästi niin muutamalla tonnilla / lukukausi (5kk) pärjää ihan hyvin.

JuCo:ssa pelataan freshman ja sophmore -vuodet. Lisäksi täällä voi vielä valita "grey shirt"-statuksen, joka toimii samalla tavalla kuin red shirt. Eli pelaaja harjoittelee joukkueen kanssa, mutta ei pelaa otteluissa, jolloin pelivuosia ei kulu. Junior Collegesta lähtiessä on siis oikeus vielä kahteen pelivuoteen ja red shirt -vuoteen. Esimerkiksi Roostersissa ja Butchersissa pelannut pelinrakentaja Robert Johnson pelasi tässä samaisessa konferenssissa kaksi vuotta, siirtyi sitten Texas Techiin, jossa ensin red shirttasi yhden vuoden ja sitten pelasi vielä kaksi vuotta.

Salilla treenaaminen ei ollut sen kummempaa kuin mitä oli 21-vuotias helsinkiläisnuorukainen oli Suomessa tehnyt. Omalla kehonpainolla harjoitteluun oli suurempi painotus pienenä erona siihen mitä Ehlert oli itse tottunut tekemään. Juoksu- ja kuntoharjoittelu olikin sitten jo hieman haastavampaa. Lahden Urheilukoulun käyneen takamiehen omat Suomessa tehdyt treenit olivat rankkoja omasta mielestään. USA:ssa harjoittelukulttuurin erot tulivat nopeasti todelliseksi. Tempo ei ollut määräävä tekijä vaan puhtaasti juostujen jaardien ja loikittujen rappusten määrä. Max Ehlert toteaa - on ollut mahtava olla osa ohjelmaa, jossa täytyy vain keskittyä siihen, että mitä ikinä tehdäänkin niin pyrkii kehittymään mahdollisimman paljon. Kaikki muu tehdään puolestasi, jolloin kehittyminen helpottuu huomattavasti.

Suurin ero Suomen jenkkifudikseen oli ja edelleen on Ehlertin mielestä kilpailu. Kilpailun tunnelmaa luodaan jatkuvasti treeneissä ja valmentajat korostavat voittamista joka välissä. On mielenkiintoista huomata millaisia puolia tämä jatkuva kilpailu ja painostus tuo esiin urheilijoista. Ehlert kertoo, että joillakin pelaajilla se tuntuu vievän innon, kun taas toisille se näyttäisi olevan se sytyttävä tekijä. Ehlertin kohdalla juuri tuo kilpailu auttoi kauden jälkimmäisellä puoliskolla, kun jalat alkoivat tuntumaan astetta painavemmilta treeneissä. Kun tuollaisessa tilassa sitten kuitenkin pääsee kilpailemaan viikonloppuna levänneitä vastaan unohtuu väsymys ja pienet vammat nopeasti ja olo onkin kuin kauden ensimmäisissä treeneissä.

Max Ehlert on päässyt joukkueensa puolustuksen aloittavaksi takamieheksi (free safety). Hänellä on myös rooleja erikoisjoukkueissa kuten aloituspotkun palautuksessa etulinjanmiehenä. Ensimmäisessä ottelussa hän sai viisi soolotaklausta ja sama tahti jatkui läpi kauden. Pelaaminen on ollut mielettömän hauskaa Ehlertin mielestä. Ensimmäisessä pelissä hän muistaa sydämensä hakanneen hurjasti, kun joukkue käveli kentälle ja valmentaja ja kapteenit olivat juuri pitäneet vielä viimeiset palopuheensa.
Toinen aspekti, joka on tehnyt pelaamisesta Ehlertille niin mielenkiintoista, on vastustajien kova taso. Seassa ei ole vasta lajin aloittaneita vaan lähes poikkeuksetta pelataan Div 1 -kandidaatteja vastaan.

Esimerkiksi yhdellä Chabott Collegen kohtaamalla joukkueella oli riveissään vielä viime vuonna Oregon Duckseja edustanut laitahyökkääjä, joka huonon koulumenestyksensä takia oli menettänyt stipendinsä. Häntä vastaan oli todella mahtavaa pelata, koska jokainen yritys oli haastava, Ehlert kertoo. Vastustaja tosiaan juoksublokkasi innokkaasti ja heittopeleissä hän oli pelinrakentajan selkeä ensimmäinen kohde. Tällaisia pelaajia vastaan, kun pääsee pelaamaan niin omalle kehitykselle tulee selviä mittareita.

Kausi Chabotissa sujui hienosti. Ehlert löi maahan noin kahdeksan heittoa ja aiheutti kolme fumblea sekä peitti kolme fumblea, joista yhtä pystyi palauttamaan vähän matkaa. Paremmin menestyksestä kertonee ansaitut palkinnot, joita tuli kuudessa eri ottelussa. Joukossa on muutama valinta Paras Puolustaja, muutama Paras Takamies ja muutama palkinto isoista peleistä, esimerkiksi tärkeässä paikassa aiheutettu fumble toi yhden. Kiitosta tuli myös muutamista iskuista, joista Ehlert ansaitsi "hardest hit" -palkintoja. Kaksi niistä johti rähmäyksiin. Harjoituskaudella Ehlert on myös valittu yhdeksi kapteeneista ja tässä roolissa hän haluaa jatkaa myös ensi syksyn pelikaudella.

Kauden jälkeen jokainen pelaaja kävi kauden palautekeskustelun päävalmen-taja Danny Calcagnon kanssa ja pelipaikkavalmentaja . Näissä haastatte-luissa käytiin läpi hyvät, huonot ja parannettavat asiat, sekä puhuttiin tulevaisuuden näkymistä. Heidän arvionsa tulevaisuuden takamies Ehlertin mahdollisuuksista lajin parissa, listat nyt jo auki olevista jatkomahdollisuuksista ja varsinkin positiivinen palaute menneestä kaudesta toivat todella paljon lisää motivaatiota ensi vuotta ajatellen. Ehlert summaa:"Odotan jo nyt innolla kevään ensimmäisiä treenejä ja maltan tuskin odottaa kauden avaus ottelua!"

Kokemukset opiskelun ja pelaamisen suhteen USA:ssa Ehlert kuittaa seuraa-vasti:”Ensimmäisinä viikkoina tänne lähtöä tuli kyseenalaistettua paljon. Koulusta pitää maksaa ja peliajan saaminen tuntui alkuun melko kaukaiselta haaveelta. Pidemmän ajan jälkeen alkoi vaikuttamaan myös ikävä perhettä ja ystäviä kohtaan. On myös itsestään selvää, että tulee harkittua useampaan otteeseen päätöksensä kannattavuutta, jos lähtee tekemään jotain aivan muuta kuin muu ystäväpiiri. On kuitenkin helppo todeta, että tämä on arvokas sekä kasvattava kokemus ja ennenkaikkea mieletön mahdollisuus. Suomessa asuessa tuntui täysin mahdottomalta ajatukselta tienata itselleen stipendi isoon amerikkalaiseen yliopistoon pelaamalla fudista. Nyt se on vain minusta kiinni. Voisiko sitä urheilija enempää toivoa?”

Chabotin Collegen lehti

Chabot Football high lights Ehlertin pelinumero on #36