Henri Jussila - Utahin ykkösjuoksija

4.11.2010

18-vuotiaan Henri Jussilan kausi vaihto-oppilaana on ollut menestyksekäs. Jussila voitti osavaltion etenijätilaston.

Sipoon Bulldogsissa ja Helsinki Roostersissa sekä U15, U17 sekä U19 maajoukkueissa pelanneen Henri Jussilan vaihto-oppilasvuosi on puolessa välissä. 

Koulupäivä
Normaalina arkipäivänä Jussila herää klo 7 jälkeen, syö ja valmistautuu koulua varten. Klo 8.10 lähdetään kouluun ja ensimmäinen tunti alkaa 8.30. Välitunnit ovat 5 minuutin pituisia ja silloin ehtii juuri ja juuri siirtyä seuraavalle tunnille. Oppitunnit kestävät 40 minuuttia. Tunnit alkavat ja loppuvat kelloon soittoon.
Läksyä tulee melko paljon ja ne pitää palauttaa joka kerta. Jos läksyjä ei ole suorittanut riittävästi, huononee arvostelunumero ja jotta saa kilpailla koulun joukkueissa keskiarvo pitää säilyttää tietyllä tasolla.
Yksityiskoulussa käytetään koulupukua eli kauluspaitaa ja siistejä housuja, ei päähineitä. Ottelupäivinä saa pitää oman lajin pelipaitaa päällä jos haluaa.Ruokatunti on vähän ennen puoltapäivää. Koulun ruoka-annos on pieni ja usein on tarjolla vain hampurilaisia tai hot dogeja. Usein käydäänkin ulkona syömässä tai otetaan eväitä mukaan kotoa, että jaksaa harjoituksissa. Koulupäivä loppuu klo 15.30 ja treenit alkavat klo 16. Ne kestävät aina klo 19-20 hujakoille.
Tämän jälkeen on edessä kotiinpaluu, illallinen (huom. viimeksi on syöty koulussa klo 12), suihkuun ja sitten loppuaika kuluukin läksyjen teossa. Vaihto-oppilasperheessa on isän ja äidin lisäksi 20-vuotias veli ja peräti kuusi muuta vaihto-oppilasta. Eli hälinää riittää ja aamulla saa vessaan jonottaa. Nukkumaan mennään klo 22-23, jotta jaksaa taas seuraavan päivän.

Fudisjoukkue
Layton Christian Academyn yksityisessä high schoolissa on fudistoiminnassa mukana vaihto-oppilaita USA:n ulkopuolelta. Heistä ei ole aikaisemmin lajia harrastanut kukaan ja se tietysti näkyy heidän otteissaan heti. Mutta ei heistä haittaakaan ole treeneissä ollut ja on ollut kivaa nähdä, että he ovat pitäneet lajista sekä saaneet minuutteja kentälläkin. Koulun joukkueen oikean puolen hyökkäyksen tackle suomalainen Akseli Kaasalainen käy toista vuotta high schoolia. "Akke" rankataan divisioonan ja myös yhdeksi koko osavaltion parhaista linjamiehistä.
Valmennustiimi on omaa luokkaansa. Joukkueen puolustuksen koordinaattori "JJ" on kotoisin fudisosavaltio Texasista, joten tietoa ja taitoa löytyy. Jos treeneissä homma ei suju ja pelaajat hölkkäilevät, niin sitten juostaankin texas-cornereita seuraan puolen tunnin ajan. Hyökkäyksen puolella koordinaattorina toimii entinen Dallas Cowboysin laitahyökkääjä Randy Jordan. Hyökkäyksen pelikuviot hiotaan aina viimeiseen asti. Huddlesta breikataan yhtä aikaa ja juostaan paikoilleen, linja laittaa käden maahan täsmälleen samaan aikaan ja jokaisen on osattava oma ja myös muiden osuus pelistä.
Päävalmentajana toimii coach Will Hawes. Hawes on myös omaa luokkaansa valmentajana ja voisi kuulemma valmentaa yliopistossakin. Hän itse pelasi Weber State Universityssä ja loukkaantumisen takia ammattilaisura jäi haaveeksi. Coach Will on erinomainen valmentaja, joka tekee töitä pelaajien ja joukkueen eteen kovasti. Joka viikko on scoutattuna vastustajan pelivideo, jonka mukaan valmistaudutaan seuraavaa vastustajaa vastaan. Oma pelivideo on lähetetty myös vastustajille, jotta vastaleirissäkin riittää puuhaa ottelua varten. Coach Will on erittäin tunteikas lajia kohtaan ja tämän huomaa varsinkin peleissä jos homma ei tahdo sujua.
Pelaajia joukkueessa on kolmisenkymmentä, mikä ei ole iso määrä. Tämä johtuu siitä, että opinahjo on yksityiskoulu ja myös melko uusi sellainen. Layton Christian Academyssa on jo tosin monta college prospectiä joukkueessa eli osaan pelaajista scoutit ovat jo kiinnittäneet huomionsa. Täällä pelinrakentaja on todella joukkueen johtaja ja jenkkifutis on todella iso asia jokaiselle. Joukkueesi on perheesi koko kauden ajan ja se pyrkii tekemään mahdollisimman paljon asioita yhdessä.
Amerikkalaisen jalkapallon kauden jälkeen alkavat koripallo- ja painikausi. Jussila ei aio osallistua kumpaankaan vaan käy punttisalilla koulun jälkeen joukkueen pelinrakentajana kanssa. Jenkkifutis näkyy ja kuuluu joka paikassa. Jussila on päässyt seuraamaan paikan päältä kovassa nousussa olevan Utahin yliopiston otteita. Utah on rankattu kuudenneksi maan jalkapalloyliopistoista AP:n ja USA Today:n Top 25:ssä. 

Mitä on opittu
Jussila listaa muutamia asioita, joita on omaksunut USA:n high school football -koulussa. Mentaaliselta puolelta niitä on paljon, esimerkiksi miten valmistaudutaan peliin, tilanteisiin ja mikä on oikeanlainen fudis "mentaali." Puolustuksen puolelta ja erityisesti taklaamisessa on tullut kehitystä. Hyökkäyksessä on muistutettu kahdesta asiasta "Cut off buts" ja "hash-number-sideline". Ja tietenkin Utahissa on oppinut pelaamaan kovempaa ja aina loppuun asti. Lihashuollosta sen verran, että treenien jälkeen on mahdollisuus ottaa "ice bath" eli mennä ammeeseen, joka on täynnä kylmää vettä ja jääpaloja. Siellä lillutaan 5 minuuttia ja palautuminen edistyy todella paljon.
Pelaaminen on nopeaa ja loppuun asti pelaaminen korostuu. Pelaajat tulevat tilanteisiin täydellä vauhdilla ja taklaus kulmat ovat paremmat kuin Suomessa. Oikeanlaisen "pursuitin" eli puolustajien juoksukulmien oppimiseen käytetään paljon enemmän aikaa kuin Suomessa. Kahteen suuntaan pelaaminen on ollut rankkaa ja sen vuoksi ennen kautta olevalla leirillä oli joka treenien jälkeen "conditioning" -osuus, jolloin juostiin sivurajalta toiselle sekä kaasareita eli ja gassereita sekä muuta mukavaa. Kuntoa kasvatettiin, jotta jaksetaan pelaa. Harjoitukset kestävät täällä kestävät 3-4 tuntia eli saman verran kuin ottelut. 1A -sarjassa joukkueet ovat pienempiä ja varsinkin meidän joukkue taisi olla yksi pienimmistä rosteriltaan. Tosin rosterin koolla ei ole väliä, koska joka joukkueessa on 15-20 pelaajaa jotka saavat suurimman osan peliajasta.

Oma kausi – Utahin osavaltion johtava pallonkantaja
Jussilalta on tullut paljon tiedusteluja, että mistä olen oppinut pelaamaan lajia ja muuta. Suhtautuminen Jussilan menestyksekkääseen kauteen on ollut kannustavaa ja lisää vinkkejä hänon saanut omaa kehittymistä silmälläpitäen. Jussilalle itselleen tämä on ollut suuri yllätys. Kun hän teki päätöksensä lähteä vaihto-oppilaaksi niin päällimmäisenä oli halu kokeilla kuinka pitkälle voi pärjätä "lajin kotimaassa." Jussila toteaa, että paremmin kuin hyvin on mennyt. Menestyksestä hän kiittää valmentajia niin täällä kuin myös Suomessa ja koko joukkuetta. Jenkkifutishan on joukkuelaji ja Layton Eaglesin linja on todella iso ja laitahyökkääjät ovat myös hyviä blokkaamaan.
Henri Jussilan kausi sujui mainiosti ja hänet löytää osavaltion edetyissä jaardeissa ykkösenä. High schoolissa parhaat pelaajat pelaavat kahteen suuntaan ja niin Jussila on saanut tukun toistoja puolustuksen puolelta tukimiehenä. Tuntuma on, että kehitystä on tapahtunut enemmän sillä puolella. Peliaikaa on Jussila saanut enemmän kuin tarpeeksi, mutta onneksi treeneissä on juostu sen verran ettei ihan heti hengästy. Jussila löytyy kahdeksan ottelun jälkeen sijalta #43 osavaltion puolustustilastoista. Ottelussa Altamontea vastaan Jussila kirjautti huimat 7 soolo- ja 17 avustavaa taklausta.
Jussilan koulu aloitti urakkansa hyvin, mutta avauspelinrakentajan loukkaannuttua loppukausi meni pipariksi. Ottelusaldo oli 4 voittoa ja 5 häviötä, joista konfrenssin sisäiset ottelut menivät 0-3. Oman joukkueen friday night lightsit sammuivat siis kauden yhdeksännen ottelun jälkeen. Ottelu jäi kauden viimeiseksi, kun peli hävittiin pakkovoiton edessä viime vuoden mestareille. Play offs -otteluista sivuun jääminen oli suuri pettymys kaikille, koska odotukset olivat kovat. Lohkojen välillä on ollut suuri tasoero jo useita vuosia. 1A -tasolla on kaksi lohkoa (konferenssia), joissa on 4 joukkuetta ja 3 pääsee jatkopeleihin. Layton voitti toisen lohkon kakkosen kaksi kertaa 21-27 ja 28-14, ja lohkon kolmosen 69-7. Laytonin lohkon kolme parasta ovat dominoinut omaa lohkoaan monen vuoden ajan ja yleensä finaalissa nähdään kaksi joukuetta Jussilan koulun lohkosta.
High school urheilusivuston Max Prepsin sivuille tulee vielä noin 100 lisäjaardia viimeisestä ottelusta ja yksi maali. Henri Jussila komeileekin ykkösenä Utahin 1A-5A:n koulujen etenijätilastossa. Eli noin 1400 jaardia ja 15 maalia yhdeksästä pelistä jäi suomalaisen tilastomerkinnöiksi Utahissa.

Tulevaisuus
Tulevaisuudestaan Jussila ei vielä tiedä, mutta päävalmentaja Hawes on lähetellyt highlight-filmejä eri yliopistoihin ja ollut yhteyksissä niihin. Hän vakuuttelee kovasti, että stipendi voisi olla mahdollinen. Rauhallisesti ja realistisesti asiaan suhtautuva Henri Jussila pitääkin kuitenkin jalat maassa, mutta toteaa että yliopistossa pelaaminen olisi yhden unelman toteutuminen.  Seuraava tavoite on kuitenkin saada hyvät paperit ja saada high school -todistus. Lisäksi vaihto-oppilasvuosi on tuonut paljon muitakin upeita kokemuksia.