Northern Lights palaa Vaahteraliigaan

7.1.2011


Ykkösen viime kauden hopeajoukkue ottaa Saintsin paikan liigassa

Northern Lights palaa Vaahteraliigaan

Oululainen Northern Lights tekee paluun Vaahteraliigaan yhdeksän vuoden tauon jälkeen. SAJL:n liittohallitus myönsi liigalisenssit kahdeksalle joukkueelle, ja Tampere Saintsin luovuttua sarjapaikastaan liigaa täydennettiin Northern Lightsilla. Muut viime kauden joukkueet jatkavat Vaahteraliigassa.

- Tulevan ykkösdivisioonakauden päämäärä oli nousta sarjatasossa ylemmäs. Sitä vartenhan pelaajat antavat kaikkensa harjoituksissa ja peleissä. Tarttuminen nyt tarjottuun tilaisuuteen on suora jatkumo jo tehtyihin töihin ja päämääriin. Lähtö Vaahteraliigaan näistä asemista on hurja, mutta niinhän on itse lajikin. Se ei pelaa joka pelkää, puheenjohtaja Risto Kivelä toteaa.

- Pelaajat suhtautuivat välittömästi erittäin innostuneesti liitolta tulleeseen tarjoukseen. Toisaalta osa pelaajista mietti, aivan oikeutetusti, onko tähän pelillisiä resursseja. Seuran uusi johto asetti pelaajat miettimään tarkkaan tämän päivän realiteettejä, niin pelillisejä kuin taloudellisia. On totta, että osa pelaajista on periaatteessa liigakelpoisia. Meillä on myös varsin paljon kokemattomia pelaajia, joille vielä yksi vuosi divisioonatasoa olisi ollut opettavaista, Kivelä pohtii.

Northern Lights sijoittui viime kaudella ykkösdivisioonassa toiseksi hävittyään Spagettimaljan Vantaan TAFTille. Perinteikäs oululaisseura pelasi edellisen kerran Vaahteraliigassa kesällä 2002. Ensimmäisen kerran Northern Lights nousi Vaahteraliigaan jo kaudeksi 1984. Seura on yltänyt mitaleille kerran, kauden 1990 tuloksena oli SM-pronssi. Kivelä myöntää, että nousu sarjaporrasta ylemmäs tässä vaiheessa off-seasonia aiheuttaa valtavasti lisätyötä.

- Ensinnäkin, otamme kaiken tulevan suureena haasteena. Ymmärrämme olevamme altavastaajina jokaisessa tulevan kauden ottelussa, joten emme voi muuta kuin tehostaa ja järkiperäistää kaiken tekemisemme. Olemme pakotettuja kehittymään, Kivelä toteaa. Hänellä on kokemusta sarjanousuista jo Northern Lightsin kahdesta aiemmasta noususta Vaahteraliigaan. Ensimmäisellä kerralla 1980-luvullöa pelinrakentajana, ja 1990-luvun lopulla päävalmentajana.

Liigapaikka vaatii paljon sekä joukkueelta että seuran taustahenkilöiltä, ja Kivelän mukaan käytännössä kaikki pitää nyt tehdä eri lailla kuin ykkösdivisioonassa.

- Niin harjoittelu kuin varainhankintakin. Seuran organisaation hallituksesta lähtien pitää tehostaa toimintaansa. Tunnemme jo nyt ympäröivän yhteiskunnan asettamat suuremmat vaatimukset toiminnallemme. Enää pelaaminen ei ole harrastustoimintaa vaan kaiken toimintamme taso on oltava liigan arvolle sopivaa. Harjoittelu ja valmennus ovat nyt suurennuslasin alla. Ei riitä, että osa pelaajista harjoittelee kuten mestarit, vaan muidenkin ringissä mukana olevien on tehostettava harjoitusmoraaliaan.

Northern Lightsin lisäksi ensi kaudella Vaahteraliigassa pelaavat helsinkiläiset Roosters ja Wolverines, Turku Trojans, Lappeenrannan Rajaritarit, Seinäjoen Crocodiles, Jyväskylän Jaguaarit sekä hallitseva mestari Porvoon Butchers.