Tommi Pinnan yliopistoura

10.2.2011


Tommi Pinta
Tommi Pinta
Paul Troth, kokenut Suomen kävijä johtaa Missouri Valley College Vikings football joukkuetta
Paul Troth, kokenut Suomen kävijä johtaa Missouri Valley College Vikings football joukkuetta

Pirkkalalaisen sisemmän laitahyökkääjän vuodet 2007-2010 vierähtivät Missouri Valley Collegessa opintojen ja jenkkifutiksen parissa.

23-vuotias Tommi Pinta pelasi U19 maajoukkueessa sisempää laitahyökkääjää, käväisi miesten maajoukkueessa ja pelasi kasvattajaseurassaan Tampere Saintsissa sekä myöhemmin Jyväskylä Jaguaareissa ja Seinäjoki Crocodilesissa. Vuonna 2007 hän siirtyi USA:n yliopistosarjoihin.

Opinnot Tommi Pinnalla sujuivat Jenkeissä todella hyvin. Hän sai koulusta tupla-pääainetutkinnon Finance & Economics -aineista ja keskiarvolla 3.65.  4.0 on maksimi ja Pinta oli opintojensa lopputulokseen tyytyväinen. Normaali valmistuminen tapahtuu yliopistossa neljässä vuodessa, mutta kun opiskelee kovalla temmolla ja menestyy on mahdollista valmistua aiemmin

NAIA:n pienten yliopistojen sarja on tasollisesti hyvä liiga. Liigasta löytyi mm.  paljon D1- tason atleetteja jotka olivat joko hölmöilleet itsensä pihallee NCAA:sta tai sitten arvosanat eivät vain olleet riittäneet NCAA:hin. 2010 kauden kovimmat nimet Missouri Valley Collegen konfrenssissa olivat Jake Duren ja Jamere Holland. Duren aloitti uransa Colorado Universityssa ja oli
ensimmäisenä vuonnaan freshman player of the year BIG 12 konfrenssissa.
Holland pelasi vielä toissa kaudella Oregon Duckseissa ja sai runsaasti
peliaikaa ja muutaman startin kyseisessä organisaatiossa. Yleisesti ottaen
liigassa oli paljon atleetteja joilla vain oli ollut ongelmia menneisyydessä ja
saivat uuden yrityksen. Lindenwoodin yliopistosta, jossa suomalainen tukimies Pasi Tontti pelasi 1990-luvulla, toissa kaudella otettiin kaksi laitahyökkääjää NFL-joukkueiden mukaan. 

Yksikään  pelaaja ei Tommi Pinnan peliaikana pelannut joukkueessa yhtään yritystä molempiin suuntiin.  Kilpailu pelipaikoista oli sen verran kovaa että  ei
ollut varaa missata oman pelipaikan tärkeitä harjoituksia. Jokainen
keskittyi omaan hommaansa ja näin saatiin jokaiselle paikalle paras pelaaja.
Tänä vuonna playoffit jäivät väliin, vaikka ranking olisikin oikeuttanut Vikingsin playoffeihin. Mutta kun pari konferenssi mestaria oli rankattu Pinnan yliopistoa alemmaksi ja mestarit saavat automaattisen paikan pleikkareihin, niin päävalmentaja Paul Trothin luotsaama joukkue joutui antamaan tilaa näille joukkueille. Viime vuonna samassa tilanteessa samalla recordilla pääsimme play offseihin  ja hävisimme tiukan matsin ensimmäisellä kierroksella.

Missouri Valley Collegessa oli erikoisuutena yksi maan parhaista rodeo ohjelmista. Pinta ei päässyt kertaakaan katsomaan tapahtumia, mutta melkoista maalaismeininkiä siellä oli. Kaverit olivat erikoistuneet eri lajeihin rodeon sisällä ja tekivät yhtä  ja ainoata hommaa. - Melkoinen laji,  ei voi muuta todeta - Tommi Pinta kertoo.

Valmennus oli yksi koulun vahvuuksista. Puolustuksen puolella meillä oli liigan
yksi huippukoordinaattoreista Monty Roe, joka vuodesta toiseen sai puolustuksesta yhden liigan parhaimmista. 2010 kaudella Vikingsin puolustus oli rankattu ykköseksi koko liigassa. Takamies Esa Ikonen valmistui muutama vuosi sitten samaisesta koulusta ja hän ylisti Roen ammattitaitoa. Hyökkäyksen puolella valmennus perustui vanhan koulukunnan menetelmiin ja juoksimme vanhan pro-tyylin hyökkäystä, jossa juoksupelit dominoivat pelikutsuja.

Päävalmentaja Paul Troth palkittiin vuoden valmentajana muutaman kerran liigassa. Troth pelasi Suomessa 1984 pelinrakentajana East City Giantsin riveissä ja voitti Vaahteramaljan. Hän pelasi myös Hollannissa, ennenkuin keskittyi kotimaassaan valmentamiseen. Missouri Valleynvalmentajat olivat asiansa osaavia ja päätoimiset valmentajat saivat keskittyä valmentamiseen, kun graduate assistant coachit hoitivat juoksevia asioita ja muita likaisia hommia joukkueelle.

2007 ensimmäisellä kaudellallaan Pinta ei pelannut kun hänen statuksensa oli red shirt.   Joukkue eteni tuolloin vaikean vaikean alkukauden jälkeen voitti lähes sensaatiomaisesti jatko-otteluissa ensin Friends Universityn 34-21, seuraavalla kierroksella Ohio Dominican Univ  48-34, mutta hävisi pakkasolosuhteissa South Dakota:ssa sijaitsevalle University of Sioux Fallsille harmittavasti pisteellä 10-11 NAIA finaalin. Pelaajamateriaali oli huippuluokkaa liigaa ajatellen. Vastaavaa materiaalia ei enää ollut käytössä.

Ammattilaisajatuksia Tommi Pinnalla  oli jossain vaiheessa ja valmentajien kanssa jotain puheita oli combine-tapahtumiin osallistumisesta, mutta mahdollisuudet niistä jatkoon pääsyyn olivat niin pienet ja ongelmaksi muodostui se, että olisi pitänyt asua koko kevät USA:ssa treenaten ja valmistautuen näihin testeihin. Sisempää laitahyökkääjän paikkaa pelannut Pinta ei nähnyt, että mahdollisuudet olisivat olleet mahdollisuudet olisivat olleet riittävät  moiseen panostukseen. Pinta palasikin takaisin Suomeen aloittelemaan jatko-opintoja.

Muutama pelaaja Missouri Valley Collegesta kävi joka vuosi try outei:ssa
NFL-joukkueissa mutta kukaan ei päässyt kunnolla breikkaamaan
joukkueisiin. Tänä vuonna eräs hyökkäyksen tackle kirjoitti sopimuksen Kansas
Cityyn Arena 1 -liigaan joten hän on nyt korkeimmilla meriiteillä viime vuosien opiskelijoista.

Suomen maalla jenkkifutis jatkuu Seinäjoki Crocodilesissa.  Viimeiset neljä vuotta pirkkalalainen on elänyt jenkkifutis päällimmäisenä mielessä. Viimeisenä syksynä Missourissa oli kokonaiset 3 päivää vapaata futiksesta ja muuten
päätoimisesti  kaksi  tapahtumaa/päivä,  niin normaalimpi elämä Suomessa tekee hyvää. 

Tommi Pinnan tilastot:
2007 2 ottelua ei tilastomerkintöjä (red shirt vuosi)
2008 3 ottelua 5.0 kiinniottoa 87.0 jaardia 17.4 ka
2009 4 ottelua 11.0 kiinniottoa 150.0 jaardia  13.6 ka
2010 8 ottelua 19 kiinniottoa 300 jaardia 5 maalia 15.8 ka

2007 vuoden Pinta harjoitteli joukkueen kanssa, mutte ei voinut pukea otteluihin sääntöjen johdosta. Tämän johdosta Tommi Pinnalla on vielä jäljellä pelivuosi college futista. Toissa kaudella 2 ensimmäisen pelin jälkeen Tommi Pinta johti joukkueensa tilastoja kiinniotoissa. Pinta pääsi aloittamaan näissä otteluissa, mutta heti kun loukkaantumisesta toipunut pelaaja pystyi kävelemään, niin hänet laitettiin Pinnan edelle depth chartissa.  Tulokset eivät olleet kummallisia ja Pinta sai kokea, mitkä muut asiat vaikuttavat peliaikaan. Tässä tapauksessa pelaajan äiti oli yliopiston presidentti.  

Testitulokset:
40y: 4,78 s
Vertikaali hyppytesti: 31 inches, n. 80cm
Penkkipunnerrus max: 375 lbs, n. 170 kg
Rinnalleveto: 305 lbs, n. 140 kg

Pinta valittiin 2009 Academic All-American ja 2010 2nd Team All-Conference kunniamaininnat.

Missouri Valley:n recordi oli voittava kaikki neljä kautta Tommi Pinnan opiskellessa:  2007 8-2; 2008 7-3; 2009 8-2;2010 8-2 record.
.