Hyvää Vappua Sveitsistä

1.5.2011


Harri Väyrynen.
Harri Väyrynen.
Iiro Luoto.
Iiro Luoto.
Broncosin hyökkäyslinja.
Broncosin hyökkäyslinja.

Suomalaisia pelaajia on kautta aikakirjain käynyt pelaamassa eurooppalaisissa seurajoukkueissa. Hyökkäyslinjamiehet Harri Väyrynen ja Iiro Luoto ovat mukana tekemässä sveitsiläistä jenkkifudishistoriaa.

Calanda Broncos on tällä hetkellä Sveitsin ykköstiimi. Churin pikkukaupungissa  guard Harri Väyrynen ja tackle Iiro Luoto pelaavat joukkueen hyökkäyslinjassa.  Suomalaisista valmennusympyröistä tuttu Damon Ware toimii joukkueen päävalmentajana. Hän toimi Oulu Northern Lightsin päävalmentajana kaudella 2010. Broncot harjoittelevat coach Waren johdolla kahdesti täysivauhtiset varustetreenit, jonka päälle tulee walk trough- ja videosessiot. Luoto ja Väyrynen ovat olleet tyytyväisiä hyökkäystä ohjaavan Waren pätevyyteen.  

Harri Väyrynen on pelannut Suomessa Turun, Oulun ja Jyväskylän joukkueissa Vaahteraliigassa sekä osallistunut miesten maajoukkueen toimintaan. myös. Väyrysen osoitteena on toista kautta Calanda Broncos. Väyrynen kertoo, että viime vuoden kokemukset hienosti hoidetusta organisaatiosta, kovatasoisesta joukkueesta sekä upeasta paikasta asua, jättivät ajatuksen toisesta vuodesta samassa paikassa. Calanda Broncos voitti vuonna 2010 Efaf Cupin. Kun sopimusta tarjottiin ja kerrottiin samalla tämän vuoden tavoitteista Eurobowlissa, ei Väyrynen miettinyt kahdesti.

Iiro Luoto valottaa hyökkäyslinjan kokoonpanoa. Koko aloittava linja on koottu eri puolilta; 2 saksalaista, 2 suomalaista ja italojenkki ja varalla meillä on kolme sveitsiläistä.  Saksalaiset ovat molemmat edustaneet Saksaa miesten maajoukkueessa ja Andre Mathesilta (196cm, 140kg) löytyy kaksi World Bowl -sormusta NFLE:stä.  Italian passin omaava sentteri on tuttu mies suomalaisille. Gregory Conti Bucknellin yliopistosta, pelasi Tampere Saintsista muutama kausi sitten.
Sveitsin linjapuolustajien taso vaihtelee paljon. Erot näkyvät perustekniikoissa ja pelinluvussa, fyysisyys ja urheilullisuus ovat hyvällä tasolla. Usein jää kuitenkin tunne siitä, että pelaaja ei oikein tiedä mitä tekee, Väyrynen summaa.
Jos videolta seuraa tarkkaan, Broncosin hyökkäyksenlinja asettuu vahvuuden mukaan eli joissakin yrityksissä  asemat ovat vasemmalla ja joskus taas oikealla. Valitettavasti Väyrynen ja Luoto eivät ole päässeet pelaamaan vierekkäin ja näin ottelun aikainen suomalaisvitsailu on jäänyt vähemmälle. Linjaharjoittelun koordinoi ryhmä itse, sillä osaamista ja kokemusta löytyy riittävästi.
Luoto kertoo, että treeneissä on paljon 1 vs 1 taisteluja puolustuslinjan. Ei täältä ole juuri mitään uutta tietoa jäänyt käteen,jenkkifutistahan tää vaan on, ei mitään rakettitiedettä, selvittää New York Jetsin organisaatiossa 2007 ollut Luoto. 

Sveitsissä on 16 seuraa ja joukkueiden pelitaso on nousussa. Tästä osoituksena on mm. Calanda Broncosissa pelaavien suomalaisten Eurobowl välieräotteluun selviäminen. Sveitsin liigassa voi olla kuusi  import-pelaajaa joukkueessa. Tämä lisäksi europassin omaavia onkin jo huomattava määrä. Importteja on joka pelipaikalla runsaasti liigassa. Ikävää asiassa Luodon mukaan on luonnollisesti se, että sveitsiläiset eivät pääse juurikaan pelaamaan.
Jos Sveitsistä kokoaisi yhden joukkueen kaikkien joukkueiden parhaista sveitsiläisistä, niin silloin se voisi pelata Vaahteraliigaa ja haastaa joukkueita. Ei näistä yksittäisistä joukkueista löydy niin paljon pelimiehiä, että Vaahterassa kummemmin menestyisi, tuumii Luoto. Oma joukkue Broncos on tällä hetkellä niin kova, että suomalaisesta SM-sarjasta ei välttämättä löytyisi meille kunnon vastusta. Pelinrakentaja  Blake Barnes on Georgia Bulldogsin kasvatteja. Luoto tietää väitteensä kovuuden, mutta uskoo joukkueensa materiaaliin lujasti. 

Calanda Broncosin ainoa tavoite tälle on olla Euroopan paras seurajoukkue ja haastaa Itävallan ja Saksan kärkijoukkueet.  Kauden seuraava kova taisto tulee olemaan Eurobowl välierä Vienna Vikingsia vastaan 8.5. klo 15.00 Wienissä. Ottelu tulee olemaan suurin juttu Sveitsin jenkkifutiksessa.

Monenlaisia ammattilaiskenttiä kolunnut Iiro Luoto, pääsi sveitsiläisestä fudiksesta kertovaan artikkeliin peräti New York Timesin nettilehdessä. Iiro harmitteli pilke silmäkulmassa, ettei artikkelissä ole valokuvaa. Eräässä niistä Luoto poseerasi kylpytakki päällä ja pelinpiirtotaulu kädessä. Tämä on kuitenkin huomioitu paikallisten fanien joukossa, sillä kotiottelussa istui jo kolme katsojaa kylpytakki päällä. Jonkinasteista fanikulttuuria Iiro on onnistunut nostattamaan.

Väyrynen ja Luoto toteavat, että Sveitsi on todella mahtava maa ja ihmiset ovat myös mukavia. Kaikki sujuu loistavasti eikä näin "jenkkifutisammat-tilaisena" tarvitse huolehtia juuri mistään. - Tietenkin pitää voittaa, että tää touhu jatkuu, koska eihän sitä tiedä vaikka joukkueenomistaja lähettäisi takaisin Suomeen, jos meno ei häntä miellytä. Calanda Broncosin päätukija on paikallinen olutpanimo. Viime ottelussa oli 1000 katsojaa eli hyvin menee.

Kakkosena Sveitsin liigassa A:ssa on tällä hetkellä Hohenems Cineplexx Blue Devils, joka on itävaltalainen joukkue Sveitsin liigassa. Seurassa on peräti kolme suomalaista pelaajaa. 2 minuutin varoitus -sivustolta löytyy Blue Devilsissä pelaavien takamies Arto Ahtolan, linjapuolustaja Martti Välimaan sekä keskushyökkääjä Teemu Pietiäisen tarinaa pelaamisesta alppimaaassa. Seura osallistuu EFAF Cupiin, mutta kärsi tappion Serbian mestaria vastaan. Kuuma suomalaisottelu on tiedossa 1.5. kun Blue Devils kohtaa Calanda Broncosin ja suomalainen viisikko pääsee mittaamaan toisiaan vapputunnelmissa.