Suomi karsiutui U19 EM-kisoista

2.5.2011


Tanska maalin teossa. photo:FarmerShots
Tanska maalin teossa. photo:FarmerShots
Pasi Raatikainen palauttaa palloa.photo:FarmerShots
Pasi Raatikainen palauttaa palloa.photo:FarmerShots
Tanskalaiset Santeri Supin kimpussa.photo:FarmerShots
Tanskalaiset Santeri Supin kimpussa.photo:FarmerShots

Tanska voitti tasaisen väännön lopulta 20-14 ja pääsi kuuden maan lopputurnaukseen.

Vejle Atletik Stadionille oli pakkautunut noin 750 tanskalaista fania, jotka jaksoivat meluta ja kannustaa läpi ottelun. Äänivalli oli kova aina kun Suomen hyökkäys oli kentällä. Ottelujärjestelyt olivat hienot Vejlessä.

Tanska teki ensimmäisen maalinsa keskushyökkääjä Frederik Andersenin toimesta ensimmäisellä neljänneksellä. Suomen pääkonttorissa pelinrakentaja Santeri Supilla oli kova työpäivä. Rytmin saaminen ottelussa oli vaikeaa varsinkin ensimmäisellä puoliskolla, jolla Supi heitti kolme syötönkatkoa. Supi säkitettiin nelisen kertaa ottelussa. Tanska teki tarkan potkaisijansa avulla 3 pistettä lisää sekä Suomen tuhrittuaa lentopotkutilanteen, Tanska onnistui hyvästä kenttäasemasta jatkamaan aina maaliin asti. Puoliaika 17-0.

Tanska luotti puolustukseensa täysin, sillä joukkue valitsi erikoisesti kolmannen neljänneksen alkuun potkun. Tauolla Suomi sai koottua rivejään ja tuli mukaan peliin. Ensimmäistä vuottaan jenkkipalloa pelaava laitahyökkäjä Henri Antikainen Helsingistä oli hyvällä pelipäällä ja otti tärkeitä koppeja Suomen maaliin johtaneessa drivessa. Antikainen kavensi Santeri Supin heiton jälkeen ottelun 17-7 numeroihin. Lisäpisteen potkaisi Käpylän oma poika Onni Juvonen. 10 minuutin lyhyet erät toimivat Tanskan eduksi, joka luotti omaan puolustukseensa. Tanska pysäytti jopa yhdeksän miehen boxi-pelaamisella Suomen juoksun, vaikka ajoittain Tom Suoste sai hyviä siivuja pallonkannoillaan.

Suomi huohotti Tanskan niskaan ja puolustus pysyi kaksi viimeistä neljännestä hyvin juuttien mukana. Linjapuolustaja Chris Lumumba iski juuri oikeaan aikaan Tanskan pelinrakentajalta pallon irti. Irtopallon nappasi takamies Jussi Koivumäki Seinäjoelta. Koivumäki kiitti kunniasta ja juoksi pallon aina maaliin asti. Ottelu tiukentui numeroihin 17-14 neljännellä jaksolla onnistuneen potkun jälkeen.
Tanska ei tästä kuitenkaan hämmentynyt vaan palautti pallon yli keskikentän ja jatkoi driven aina onnistuneeseen potkutilanteeseen asti 20-14.  Lopussa Suomen vimmattu takaa-ajo ei tuottanut tulosta.

Suomen päävalmentaja Benjamin Jensen näki tasaisen ottelun kääntyneen muutamissa selkeissä paikoissa Tanskalle.  Myös hänellä oli tuntuma, että Tanskan valmistautuminen onnistui hyvin. Pääsiäisen aikana joukkue oli leireillyt neljä päivää ja saanut aikaan myös taktisia muutoksia, jotka tulivat Suomelle ottelun alkuun yllätyksenä. PM-kisoissa nähdyn heittävän Tanskan sijaan, ottelussa oli juoksupainoitteista pelaamista.
Suomen hyökkäykseltä puuttui game breakerit eli kovat yksilösuoritukset, joista olisi syntynyt maaleja. Suomalaiset juostiin takaa kiinni jos vapaa tilaa etenemiselle oli saatu.
Puolustuksessa tukimies Jari Sinkkonen Kuopiosta pelasi varman ottelun. Turun takamieskoulun Ville-Valtteri Suojanen oli merkitty pelaaja läpi ottelun ja hänen varjostamalleen heittopuoliskolle ei paljon heittoja nähty Tanskan suunnalta. Linjassa Chris Lumumba juoksi yhden varman maalin kiinni 50 jaardin spurtin jälkeen. Hän onnistui myös säkittämään pelinrakentajan kertaalleen. Jyväskylän Aleksi Kriivarinmäki ja Kuopion Samuel Seppälä jaksoivat vääntää urheasti kahteen suuntaan lämpimässä kevätillassa pelatun ottelun. Suomen joukkueessa oli mukana 33 pelaajaa.

Suomi on karsiutunut kerran aikaisemmin EM-lopputurnauksesta vuonna 2002. Tällöin Suomi hävisi karsinnan Tsekeille.

Valokuvia ottelusta

Otteluohjelma