Kausiennakko: TAFT

16.5.2011


Teemu Kuusisto siirtyi Wolverinesista Vantaalle.

Ykkösdivisioonan viime kaudella voittanut Vantaan TAFT aloittaa kautensa sunnuntaina kotiottelulla nousijajoukkue Steelersia vastaan. Kuopiolaiset hävisivät ensimmäisen ottelunsa 69ersille 14-21.

Vantaalla suurin muutos on tapahtunut pelinrakentajan tontilla, kun maajoukkueen ykköspelinrakentaja Miro Kadmiry siirtyi Yhdysvaltain yliopistokentille.

Alla TAFTin ennakkotunnelmia kauden kynnyksellä.

Vantaan TAFT starttaa nykyisen joukkueen toiseen ykkösdivisioonakauteen uudesta asetelmasta. Viime vuodet kohtuullisen matalaa profiilia pitänyt joukkue on nyt kaikkien tiedossa, eikä yllätysmahdollisuutta enää ole. Joukkueen on pitänyt myös harjoitella kohtaamaan vastustajat uudella asenteella, sillä mestarin päänahka on haluttua kamaa. Yhtään jaardia ei kesällä ole ilmaiseksi tarjolla.

Ykkösdivisioona pelataan jälleen viiden joukkueen sarjana.

- Kieltämättä vähäinen ottelumäärä harmittaa. Jos kakkosdivisioonassa on ensi vuonna 15 joukkuetta ja Vaahteraliigassa 8 niin onhan tämä 5 joukkueen ykkösdivisioona tässä välissä aika erikoinen ratkaisu. Mutta tällä mennään, TAFT:n päävalmentaja Rami Lilja sanoo ja asettelee joukkueen virallisen tavoitteen seuraavasti: Kauden alkaessa tavoitteemme on vain ja ainoastaan play-off paikka. Viime kaudestakin muistamme, että siellä alkavat tosipelit ja tilanne voi kääntyä suuntaan tai toiseen hetkessä. Kieltäydyn ottamasta ennakkosuosikin tai finalistiehdokkaan viittaa joukkueen harteille tässä vaiheessa kun sarjassa on meille kaksi täysin uutta tuttavuutta. Me pelaamme omalla tavallamme, kuten aiemminkin, ja tulokset katsotaan kauden jälkeen. Lilj

- Toki, koska viime vuonna voitimme Spagettimaljan, on päivän selvää, ettemme voi tällä kaudella olla tyytyväisiä neljänteen sijaan.

Joukkueen vahvuus on tällä hetkellä 47 pelaajaa. Se on reilu 10 pelaajaa enemmän kuin viime kauden joukkueessa. Joukkue on vahvistunut takakenttien osalta, mutta päävalmentajan mukaan tiettyä kapeutta joukkueessa edelleen on.
- Suurimmat haasteet ovat linjapelaajien määrässä. Heitä saisi olla muutama enemmän. Onneksi meillä on B-junioreissa paljon linjamiehiä. Saamme varmasti sieltä jo tällä kaudella jonkin verran apuja ja tulevaisuuden linjamiehiä on juniorijoukkueissamme reilusti kasvamassa.
 
Suurin muutos pelaajarintamalla on pelinrakentajan vaihtuminen. TAFTin monivuotinen pelinrakentaja, miesten maajoukkueessakin vastuuta kantava Miro Kadmiry ei kesällä pelaa TAFT:n paidassa vaan suuntaa kohti USA:n yliopistokenttiä.

- Miro on uusien haasteiden edessä. En voisi olla hänestä enemmän ylpeä. Uskon ja toivon, että Miro pääsee kehittymään Louisianassa aivan uudelle tasolle kun hän saa harjoitella ammattimaisessa ympäristössä, toteaa Rami Lilja. Miron jättämä aukko paikataan kaudella 2011 amerikkalaispelinrakentajan turvin. Suomalaisia pelinrakentajia on tullut kaksi; nuori Joel Alanen Sipoosta, joka pelaa kesällä myös TAFT-junioreissa, sekä ex-Wolverines Risto Hakkarainen, joka toimii joukkueen kakkospelinrakentajana.

- Tilanne on pelinrakentajarintamalla kerrankin hyvä. Viime vuodet ovat olleet melkoista taiteilua yhden kortin varassa kun meillä on ollut vain Miro – onneksi Miro on ollut kova luu ja tälleistä huolimatta pysynyt kentällä. Mutta nyt meillä on kolme pelinrakentajaa joukkueessa, joten voimme hengittää hieman vapautuneemmin.

Muita siirtyjiä hyökkäyksen puolella on Wolverinesista siirtyvä, kokenut Teemu Kuusisto, joka tuo RB-osastolle voimaa ja kokoa.

- Teemu on mielenkiintoinen siirtyjä. Hän on voimakas persoona, jolla on todella vaikuttava peliura koossa. Uskon, että hänellä on annettavaa nuorille pelaajillemme, jotka tavoittelevat paikkaa maajoukkueessa. Teemu osaa kertoa, mitä se vaatii. Pelillisesti hän on meille hyvä vahvistus monipuolisen kokemuksensa ansiosta – hänet voi heittää tarvittaessa mihin paikkaan tahansa. Ensisijaisesti tulemme kuitenkin hyödyntämään Teemua RB:n tehtävissä, päävalmentaja Lilja kertoo.

Puolustuksen puolelle olemme saaneet myös hyviä nimiä. Heistä mainittakoon ainakin isossa roolissa oleva Roosters-taustainen tukimies Toni Luomajoki, joka nostettiin myös kapteeniksi.

- Toni tuo puolustukseen sellaista ryhtiä ja johtajuutta, jota olen kaivannut. Hän on monipuolinen ja taitava pelaaja, jolla on luontainen kyky johtaa joukkojaan. Myös Tonin Vaahteraliigakokemus tulee varmasti hyötykäyttöön. Puolustuksen linjasta löytyy myös mielenkiintoinen nimi; 39-vuotias Ville Schoultz. 90-luvun Colts-nimi päätti vielä pukea varusteet niskaan ja palata kentille ottamaan mittaa nuoremmistaan.

- Ville on ehdoton vahvistus linjaamme. Hän on iso, raamikas kaveri ja kokemuksensa myötä erittäin taitava pelinlukija. Villen varaan on helppo laskea. Pakko myöntää, että kun ensi kertaa kohtasimme, ajattelin kaverin ottavan happea ennen treenien päättymistä, mutta Ville pistikin nuoret hyökkäyksen linjamiehemme ojennukseen ja otti paikkansa aloituskokoonpanossa alle vartissa, Rami Lilja nauraa.

Ulkomaalaisia vahvistuksia TAFT tuo viime kauden tapaan kaksi. Donavan Williams on tuttu viime kauden peleistä. Donavan pelaa puolustuksen takakentällä LB-DB akselilla.

- Teimme Donavanin kanssa sopimuksen jo viime elokuussa. Hän on viime kauden tapaan kovassa kunnossa ja tuttu pilke silmäkulmassa. Koska puolustuksemme on kautta linjan vahvistunut, voimme peluuttaa Donavania kesällä aiempaa monipuolisemmassa roolissa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia ja lisää puolustuksemme iskukykyä, Rami Lilja sanoo.

Toinen jenkki on Pennsylvaniasta saapuva pelinrakentaja Derek Pope. 24-vuotias pelinrakentaja saa harteilleen Oskari Niemen spread-hyökkäyksen.

- Derek on ollut juuri sellainen ja vähän enemmänkin kuin toivoimme. Hänellä on erinomaiset tekniikat ja lisäksi hän on rauhallinen, fiksu ja erittäin monipuolinen pelinrakentaja. Heittokäsi viuhuu sellaisella tarkkuudella, että ainakaan pelinrakentajasta ei heittopeli ensi kesänä jää kiinni.

- Viime vuodesta oppineena on parempi olla tekemättä ennustuksia kauden alla. Viime vuonna kukaan ei veikannut finaalipariksi TAFT-Northern Lights. Ja kun Oulu oli kauden puolivälissä 0-4, ei ainakaan meidän leirissä povattu heitä finaaliin, mutta sieltä he vain nousivat ja näyttivät toteen juuri sen, mistä aiemmin puhuin – play-off peleissä ei runkosarjan tuloksilla ole mitään merkitystä. Tänä vuonna sarjassa on 2 uutta joukkuetta: Nokia ja Kuopio – molemmilla on mielestäni mahdollisuus onnistuessaan sarjan kärkeen tai epäonnistuessaan voivat jäädä hännille. Odotan ensi kesänä jälleen kovia pelejä. Näin pienessä sarjassa jokainen matsi on tärkeä kotiedun saamiseksi, Rami Lilja sanoo ja kertoo TAFTin olevan valmiina kauteen.

Valmentajien esittely

TAFT:n valmennusryhmässä ei ole merkittäviä muutoksia. Ainoastaan yksi apuvalmentaja vaihtuu.

Valmentajat kaudella 2011:

Rami Lilja - Päävalmentaja
Vuoden valmentaja 2010
Vuoden nuorisovalmentaja 2004
 
Valmentajakokemus:
1999-2002 Helsinki Wolverines, edustusjoukkueen apuvalmentaja
2002-2003 Helsinki Wolverines, junioreiden hyökkäyksen valmentaja
2003-2005 Helsinki Wolverines, junioreiden päävalmentaja
2005-2006 Vantaan TAFT, päävalmentaja
2008- Vantaan TAFT, valmennuspäällikkö, päävalmentaja (edustusjoukkue ja A-juniorit)
 
Pelaajakokemus:
1994-1999 Helsinki Wolverines (Helsinki Whips), Running Back
 
Oskari Niemi - Hyökkäyksen koordinaattori, Assistant Head Coach
Valmentajakokemus:
1989-1994 Vantaan TAFT, tyttöjen ja naisten lippupallo
2004 Helsinki Wolverines, QB valmentaja
2005 Helsinki Wolverines, hyökkäyksen valmentaja
2005- Vantaan TAFT, hyökkäyksen valmentaja ja fysiikkavalmentaja
 
Pelaajakokemus:
1987-1994 Vantaan TAFT, QB
1995 Helsinki Whips, QB
1996-2000 Helsinki Wolverines, QB
2002 Helsinki Wolverines, QB

Raine "Raikku" Väistö - Puolustuksen koordinaattori
Valmentajakokemus:
2002-2004 Helsinki Wolverines, junioreiden puolustuksen valmentaja
2005- Vantaan TAFT, puolustuksen valmentaja
 
Pelaajakokemus:
1998-1999 Vantaan TAFT, puolustuksen takakenttä ja potkaisija
1999-2002 Helsinki Wolverines, puolustuksen takakenttä ja potkaisija
 
J-P Kuusisto - Linjavalmentaja
Valmentajakokemus:
2002-2004 Helsinki Wolverines, junioreiden linjavalmentaja
2005- Vantaan TAFT, linjavalmentaja
 
Pelaajakokemus:
1989-1999 Vantaan TAFT, Hyökkäyksen ja puolustuksen linja
1999-2002 Helsinki Wolverines, Hyökkäyksen ja puolustuksen linja

Arttu Surakka - Apuvalmentaja
Valmentajakokemus:
2008- Vantaan TAFT, apuvalmentaja (linjat)
 
Pelaajakokemus:
1990-1999 Vantaan TAFT, Hyökkäyksen ja puolustuksen linja
2000-2002 Helsinki Wolverines, Puolustuksen linja
2006-2007 Vantaan TAFT, Puolustuksen linja